• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Evlilik Toplumun Şah Damarıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rana Çeçen / Nisanur Dergisi:
 
“Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.” (Nur / 32)

Evlilik; kadın ve erkeğin belli şartlar dâhilinde bir araya gelmeleri ve bu birlikteliğin nikâh akdi ile bağlanması ve çevre tarafından bilinmesidir. Bütün dinlerde ve toplumlarda evlilik olayı vardır. Çünkü sağlıklı bir toplumun temeli, sağlıklı ilişkiler üzerine kurulmuş evliliklerle atılır.

Dinimiz hayatın her alanında olduğu gibi, hayati önem taşıyan bu konuda da karışıklığa sebebiyet vermeyecek emir ve yasaklar koymuştur. Belirtilen emir ve yasaklara riayet etmek şartıyla, diğer hususlar toplumun örf, adet ve geleneklerine bırakılmıştır. Evliliğin kimlerle olup, kimlerle olamayacağı, şartları Kur’an ve sünnette açıklanmıştır. Evlenecek çiftlerin yaşları, ortaya konulan şartlar, düğün merasimi harama kaçmamak şartıyla toplumların kültürlerine bırakılmıştır.

Kur’an ve sünnete bakıldığında evliliğin gaye ve faydaları birkaç temel başlıkta verilmiştir. Bunlardan bir tanesi; kişi evlilik ile huzura kavuşmak ister. Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikredilir.

“Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun ( varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum / 21)

Evlilik, insan neslinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Evliliğin gerek toplumsal ve gerekse ferdi en büyük faydasından biri de kişiyi haramdan korumasıdır. Şehvet duygusu ile yaratılan insanın bu duygusunu tatmin etme ihtiyacı vardır. Birçok toplumsal felaketin de sebebi olan şehevi arzuları kontrol altına alıp, zararından korunmak ancak evlilik ile mümkün olur.

“Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlenmeye gücü yetiyorsa hemen evlensin. Zira evlilik gözü (haramdan) daha çok uzaklaştırıcı, iffeti de daha koruyucudur. Evlilik külfetine güç yetiremeyenler ise oruç tutsun. Çünkü oruç, şehveti kıran bir şeydir.” (Müslim)

“Dini ve ahlâkı sizi memnun eden birisi kız talep ederse onu evlendirin. Böyle yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve geniş bir fesat çıkar.” (Tirmizî)

Bu gün özellikle batı toplumlarında evlilik müessesesi neredeyse kalmadı. Evlilik akdi yerine kadın ile...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir