• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
`Halepçe soykırımını lanetliyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Kürdistan İslami İnisiyatifi (Azadî) Halepçe katliamının 26. Yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaparak, etkileri hala devam eden katliamdan dolayı insanlık adına utanç duyulduğu ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, Kurdistan’ın işgal altında olduğu belirtilerek, İslam Dünyası’nın Halepçe katliamının utancına ortak olduğu belirtildi. 

Kürdistan coğrafyasında yaşanan katliamların tarihsel süreci hakkında bilgilere yer verildiği açıklamada, Halepçe soykırımı, sömürgeci ırkçı Baas Rejiminin Kürt halkına dönük sıradan bir saldırısı olmadığı,  O adına “Enfal Harekâtı”  denilen katliamlar dizinin son halkasıdır.” denildi.

Açıklamada ayrıca, Enfal Harekâtı boyunca 4 bin 500 köy yakılıp yıkılarak insansızlaştırıldığı, 182 bin insanın katledildiği hatırlatıldı. 

Açıklama daha sonra, “Bu katliamlar dizisinin son halkası olan Halepçe’de, tüm dünya devletlerinin ve halklarının gözü önünde,16 Mart 1988 tarihinde Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen kimyasal gaz bombardımanı sonrası çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 6 bin 357 kişi zehirlenerek ya da yanarak katledilmiş, 14 bin 765 kişi ağır yaralanmıştır.” İfadeleri ile devam etti. 

Son olarak, “Tarih boyunca Kürdistan halkının hak ve özgürlüğü için, eşitlik ve adaletin ikamesi için bedel ödemiş başta Halepçe şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizi, rahmetle ve minnetle anarken; benzer katliamların son bulması için Kürdistan halkına özgürlüğün şart olduğunu belirtmek istiyoruz. Keza kendi kendini yönetmek, Kürdistan halkının en tabii insani ve İslami hakkı olduğu gibi, benzer trajedi, katliam ve soykırımlardan korunmak için de en doğru çözümdür. Kürt halkının, tarifi zor acılarla yüklü bu büyük kara günü olan Halepçe’yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız! Halepçe soykırımını lanetliyoruz” denildi.

 (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir