• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hz. Danyal Peygamberin kabri ziyarete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN – Çeşitli nedenlerle restorasyon çalışmaları aksayan Makam-ı Daniyal Camii ve Kubatpaşa Medresesi yaklaşık 8 yıl sonra vatandaşların ziyaretine açıldı. 

Tarsus’ta Ramazanoğlu Beyi Kubat Paşa tarafından 1557 yılında yaptırılan Kubatpaşa Medrese’si Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile Tarsus Belediyesi tarafından restore edilerek kent müzesi haline getirildi. Makam-ı  Camii de halkın hizmetine sunuldu. 

Kuranı Kerim`in okunması ile devam eden açılış töreninde Makam-ı Daniyal Camii ile Kubatpaşa Medresesi restorasyonuna emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz bir konuşma yaptı.

20 yıldır Tarsus`un tüm değerlerine sahip çıktıklarını söyleyen Başkan Kocamaz, "Bugün bu aydınlık günde böylesine hayırlı bir hizmetin son aşamasına gelmiş olmamız ve gözümüzün arkada kalmıyor olması, bizim için çok büyük bir onur, büyük bir şereftir. Tabiki Daniyal Peygamber, Aziz Paul, Eshab-ı Kehf ve diğer yatırlar Tarsus’umuz açısından çok önemli bir değer ve mutlaka farkına varılması, sahiplenilmesi gereken değerlerimizdir" dedi. 

“Danyal Peygamber’in kabrinin burada olduğu deliller, kazıda ortaya çıktı”

Daniyal Peygamber’in mezarının üzerinden geçen kanalın yatağını değiştirdiklerini ifade eden Burhanettin Kocamaz,”3. dönem buraya bir şadırvan yaptırdık ve caminin tabanının çöktüğünü tespit ettik. O bölümü temizlemek düşüncesiyle yaklaşık 1 yıl boyunca 20 kişiyle buradaki telesufatı temizledik. Tavana kadar çamur deryasına gömülmüştü. Tabiî ki hiç kimse de bilmiyordu. Bu kısmı temizlediğimiz zaman köprü ortaya çıktı, mezar ortaya çıktı. Buranın Daniyal Peygamber’in mezarı olduğunu kanıtlayan belgeler, sikkeler, paralar ortaya çıktı ve Tarsus Müze Müdürlüğü’ne o paralar teslim edildi. O paraların üzerindeki ‘La ilahe illallah’ lafzı kesin olarak Daniyal Peygamberin mezarı olduğu, anlatılan menkıbelere çok uygun bir yer olduğu tespit edildi.”dedi.

Kocamaz, bereket peygamberi olarak bilinen ve MÖ 4. ve 5. yüzyıllarda yaşayan Daniyal Peygamberin mezarının, 2006 yılında Makam Camisi`nin abdest alma bölümünde yapılan inşaat çalışması sırasında ortaya çıktığını belirtti. 

Başkan Kocamaz, Kubatpaşa Medresesi`nin kent müzesi olarak faaliyet göstereceğini söyledi. 

Konuşmanın ardından 2 eser törenle hizmete açıldı. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir