• DOLAR 32.574
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2436.041
  • ...
Diyarbakır Barosu: Halepçe`yi unutmayacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- 16 Mart Halepçe katliamının yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır Barosu yazılı bir açıklama yaptı. Yaparak, Halepçe katliamının unutmayacağı belirtildi.

Halepçe katliamının Kürtlere karşı tarihin tanık olduğu en ağır ve en utanç verici suçlarından biri olduğuna değinilen açıklamada,  “Irkçı Baas Rejimi güçlerince Güney Kürdistan’ın Halepçe şehrinde kimyasal silahlarla soykırım suçu işlendiği” belirtildi. 

“Saddam Rejimi, kimyasal silahları batılı ülkelerden  aldı”
Halepçe’de Kürtlere karşı kimyasal silahlarla gerçekleştirilen eylem, soykırım suçunun tüm unsurlarını oluşturmaktadır vurgusu yapılan açıklamada, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmenin 2. Maddesi hatırlatılarak,  “Ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla gruba mensup olanların öldürülmesi, grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi, grubun bütünüyle veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirilmesi…” gibi eylemler soykırım suçunu oluşturmaktadır.”  bilgisine yer verildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi adına yapılan açıklımda, “Uluslararası toplum, Kürt halkına karşı Halepçe’de işlenen soykırım suçuna karşı sessiz kalmış, kendi temel belgelerinden ve hukukundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Hatta Saddam Rejimi, kimyasal silahları batılı ülkelerden Almanya’dan sağlanmış, BM Güvenlik Konseyi üyesi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yapımı Mig-23 uçaklarından, kimyasal gazlarla ölüm yağdırılmıştı.”denildi. 

Açıklama son olarak Diyarbakır Barosunun, Halep’çe Jenosidinin tanınması için, dünyadaki diğer parlamentolara ve özellikle de Türkiye’deki siyasi partilere, Hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisine çağrıda bulunmasıyla son buldu. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir