• DOLAR 32.392
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.9
  • ...
Batman`daki hava kirliliği meclise taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman`da artan ve insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşan hava kirliliğini, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanına  sordu.  Bakanlıktan  yapılan açıklamada ise “Boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından Batman Terminalinde Hava Kalitesi Ölçüm Yönetmeliği kapsamında ölçümler yaptırılmış olup ölçüm sonuçları sınır değerlerin altında çıkmıştır. Terminalden kaynaklı herhangi bir hava kirliliği oluşmamaktadır” denildi.

Ata’nın  “Bakanlığınız tarafından iller bazında ve periyodik olarak hava kirliliği ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bu ölçümlerde ulaşılan bulgular nelerdir?  

Bakanlığınız Batman ilinde en son ne zaman hava kirliliği ölçümü yapmıştır?  Bu ölçümün sonucu ne olmuştur?

Batman Valiliği tarafından dağıtılmış olan kömürler standartlara uygun mudur? Dağıtılmadan önce ölçümleri yapılmış mıdır?

Batman’daki hava kirliliğinin nedenlerini en aza indirecek veya ortadan kaldıracak projeleriniz var mıdır? Varsa ne zaman uygulama aşamasına gidilmesi planlanmaktadır?

Yukarıda sayılan şirketlerin Batman’daki hava kirliliğindeki payları ne kadardır? Bu şirketlerin faaliyetlerinin hava kirliliğine yol açmaması amacıyla ne gibi önlemler alınmaktadır?” şeklindeki soruları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yanıtlandı. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca verilen yanıtta:“Batman Valiliği tarafından fakir ailelere yardım kapsamında dağıtılan kömürler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliği” hükümlerine uygun olmakla beraber, dağıtım öncesinde temin edildiği kurum ve kuruluşlar tarafından dağıtım sonrası ise İl Çevre Müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma ve Dyanışma Vakıfları tarafından yapılan analizlerle uygunlukları düzenli aralıklarla kontrol edilmektedir. Ayrıca bu analizler sonucunda yönetmelik değerlerine uygun olmayan kömürler ile karşılaşılması durumunda bahse konu kömürler toplatılarak uygun değerlerdeki kömürler ile değiştirilmektedir. Boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından Batman Terminalinde Hava Kalitesi Ölçüm Yönetmeliği kapsamında ölçümler yaptırılmış olup ölçüm sonuçları sınır değerlerin altında çıkmıştır. Terminalden kaynaklı herhangi bir hava kirliliği oluşmamaktadır”denildi.

(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir