• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Cumhurbaşkanı Gül: "Reform süreci devam edecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOPENHAG - Danimarka temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Veliaht Prens Frederik ile Danimarka Sanayiciler Birliği’nde düzenlenen İş Forumu açılış oturumuna katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de reform sürecinin çok güçlü bir şekilde devam edeceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, yatırımcıların bir yere gittiğinde ilk olarak yapacağı işin getirisine sonra da güvene yani başı sıkıştığında mahkemeler ve hukuk düzeni var mı ona baktığını söyledi. Bu anlamda Türkiye’nin özellikle son 10-12 yılda çok köklü reformlar yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu köklü reformlar demokratik reformlar ve özellikle hukuk reformları. Bu reformlar yerli yabancı ayrımını tamamen ortadan kaldırdı. Türkiye’de herhangi bir şekilde mahkemeye gittiğinizde Danimarka ya da Türk şirketi diye bakmazlar, kim haklı kim haksız buna bakarlar. Hukukumuz bu noktaya geldi onun için Kopenhag siyasi kriterlerini karşıladığımızı söylerken buradan hareket ederek söylüyorum. Bu tabii ki size güven verecektir. Belki çok daha kârlı piyasalar olabilir ama hukuku AB ile mukayese edilemeyen bir hukuk sistemi içinde riskiniz de şüphesiz ki ona göre büyük olacaktır” dedi.

 

Türkiye’nin finans ve bankacılık sektöründe de çok güçlü reformlar yaptığını, bugün AB’nin en sağlam bankacılık sistemlerinden birisinin Türkiye’de olduğunu bildiren Gül, 2008 yılındaki büyük finans krizi yaşandığında hiçbir Türk bankasına bir sent bile yardım etme ihtiyacı duymadıklarını söyledi.

 

“Türkiye’de reform süreci çok güçlü bir şekilde devam edecektir”
Türkiye’nin bu şartlar altında hem içeriden, hem dışarıdan gelecek ekonomik şoklara karşı kendini hazırladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Şüphesiz ki çoğulculuk demokrasinin temel prensibidir. Bu çoğulculuk içerisinde zaman zaman çok sert tartışmalar çıkabilir. Bugünlerde belki takip ediyorsunuzdur, bu sesler var, ama bütün bunlar yerleşmiş bir demokrasi, yerleşmiş seçim sistemi, yerleşmiş kurallar çerçevesi içinde mecrasını bulacaktır.” diye konuştu.

 

Yerel seçimlere de değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “İki hafta sonra yerel seçimler olacak. Bugünkü yüksek tansiyon belki normal seyrini alacak. Seçimden sonra bugünkü yüksek politik tansiyon normal seyrini alacaktır. Önemli olan temel kriterler bir ülkede geçerli mi geçerli değil mi? Bu anlamda Türkiye demokrasinin, hukukun üstünlüğünün bütün gereklerini yerine getirmiş olan bir ülkedir. Bir şey daha söylemek isterim: Noksanlıklarımızın farkında olan bir ülkeyiz, önemli olan bu. Eğer ekonomide siyasi hayatta başka konularda yapmanız gerekenlerin farkında ve ileri taşıma azmindeyseniz bu çok takdir edilecek bir konudur o bakımdan Türkiye’de reform süreci çok güçlü bir şekilde devam edecektir. Bu da Türkiye’yi çok güçlü bir hale getirecektir, hem Türk şirketlerini hem de Türkiye’de iş yapan firmaları güçlü hale getirecektir. Dolayısıyla Danimarka’da global çapta iş yapan büyük şirketler var. Bunların mutlaka uzmanları en detaylı analizleri yapıyorlardır. Benim burada söylemek istediğim şu: Her iki ülkenin de büyük potansiyeli var ama bu potansiyelin tam farkında değil gibiyiz. Buna dikkat çekmek istiyorum özellikle de Danimarkalı şirketlerin bu potansiyeli yakalaması gerekir. Avantajları iki tarafın müteşebbisleri yakalarsa sonunda ülkelerimize en iyi şekilde hizmet etmiş olacağız; dolayısıyla kazan kazan ilkesi çerçevesinde yapılabilecek çok şey var. Siyasi ilişkilerimiz gayet mükemmeldir ama ticari ve ekonomik ilişkileri daha ileri taşıyabileceğimiz bir boşluk var bu boşluğu doldurduğumuzda her iki taraf da bundan çok kazançlı çıkacaktır.” dedi.

 

İş Forumu açılış oturumunun ardından yürüyerek, “House of Green”e geçen Cumhurbaşkanı Gül ve Veliaht Prens Frederik’i İklim, Enerji ve İskân Bakanı Rasmus Helveg Petersen ile “House of Green”in Müdürü Finn Mortensen karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Veliaht Prens Frederik’e yeşil enerji hakkında bir film gösterimi yapıldı ve salondaki uygulamalar üzerinden çalışmalar hakkında bilgi sunuldu.

 

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca A.P. Moller-Maersk Firması’nı da ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir