• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Uluslararası Toplum Suriye Sınavını Kaybetti`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye`de büyük bir sınavı kaybettiğini ve Suriye krizinin 21. yüzyılın ilk büyük karanlık sayfası olarak tarihte yerini alacağını belirterek, "Bu, Türkiye için insani yardım bağlamında vicdani ve siyasi sorumluluğun gereğini yaptığı bir altın sayfa olarak geçecektir" dedi.

Davutoğlu, Suriye`de 15 Mart 2011`de halk gösterileriyle başlayan ve sonrasında iç savaşa dönüşen olayların 4. yılına girmesini AA`ya değerlendirdi. Davutoğlu, Türkiye`nin, bu süreçte komşu bir ülke olarak tarihi bağlara sahip olduğu Suriyelilerin yaşadığı her türlü acıyı derinden hissettiğini ve paylaştığını söyledi.

Türkiye`nin, bu acıların yaşanmaması için yoğun bir diplomasi takip ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, Suriye rejimi nezdinde aylarca çalıştıklarını ancak rejimin, halkının haklı taleplerini gerçekleştirmek yerine halkına karşı her türlü şiddeti uygulama yolunu tercih ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, "Önce keskin nişancılarla başlayan, sonra şehirlerin kuşatılarak tank ve top ateşleriyle bombardıman altında tutulmasıyla devam eden, hava bombardımanıyla büyük tahrip güçlü bombardımanlarla şehirlerin yerle bir edildiği, daha sonra Scud füzeleriyle uzaktan hedeflerin vurularak tahrip edildiği ve nihayet kimyasal silah ve varil bombalarıyla son bir yıl içinde kendi halkına savaş ilan eden ve bunu uygulayan bir rejimin olağanüstü zulmünü ve baskısını gördük" diye konuştu.

Uluslararası topluma eleştiri

Suriye içinde 10 milyonu aşkın kişinin en temel insani ihtiyaçlara cevap alamaz durumda olduğunu, 6,5 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini, 2,5 milyonu aşkın mültecinin ise dış ülkelerde bulunduğunu belirten Davutoğlu, "En acısı da 2,5 milyon civarında içeride olup da etrafı kuşatıldığı için ekmek, su gibi ihtiyaçlarını bile karşılayamayan kardeşlerimiz var" dedi.

Davutoğlu, "Bu büyük bir sınavdı, maalesef uluslararası toplum bu sınavı kaybetti. Böyle devam etmesi durumunda herhalde 21. yüzyılın en karanlık sayfalarından, belki de bu çapta ilk büyük karanlık sayfası olarak tarihteki yerini alacak" ifadesini kullandı.

"Bütün vilayetlerimize teşekkür ediyorum"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin, siyasi ve diplomatik anlamda sergilediği çabalar dışında, Suriyeli kardeşlerinin acısını hafifletebilmek için büyük çaba sarf ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "700 bin civarında kardeşimizi misafir ettik, ediyoruz, edeceğiz. 220-230 bin civarında kardeşimiz kamplarda" dedi.

Geçen haftasonu Van, Siirt, Batman ve Urfa gibi güneydoğu vilayetlerinde Suriyelilerin Türkiye’ye nasıl sığındıklarını, ne büyük acılar içinde olduklarını bir kez daha görmekten büyük ızdırap duyduğunu dile getiren Davutoğlu, "Hatay, Gaziantep, Kilis, Urfa, Mardin gibi sınır şehirlerimiz ve tabii hemen onun yanında kamplarımızın bulunduğu Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya ve Van, bütün bu hatlarda çok yoğun Suriyeli nüfus bulunuyor. İstanbul’da ve bütün şehirlerimizde Suriyeli kardeşlerimiz var. Bütün bu kardeşlerimize kucağını açan sınır vilayetlerimiz başta olmak üzere bütün vilayetlerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, Türkiye için insani yardım bağlamında vicdani ve siyasi sorumluluğun gereğini yaptığı bir altın sayfa olarak geçecektir, Türkiye -Suriye dostluğu bağlamında. Ümit ederiz, Cenevre-2 görüşmeleriyle neticesiz kalan müzakere süreci sağlıklı bir zeminde tekrar başlatılabilir ve ümit ederiz ki yineSuriye halkı onurlu ve sabırlı bir şekilde yürüttüğü mücadelesi neticesinde kendi iradesini tecelli ettirebileceği siyasi şartlara kavuşur."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir