• DOLAR 32.349
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2307.867
  • ...
Seçimin nabzı: Mardin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN –   30 Mart’ta yapılacak 2014 yerel seçimler öncesi Mardin’in nabzını tuttuk. Halkın ortak beklentisi hizmettir, ancak şuana kadar gelen siyasilerin bunu yapamadığını ifade ediyorlar. Bir arayış içinde olduğu gözlenen Mardinlilerin görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.     

“Mardin’in hizmet edecek kişilere ihtiyaç var”

Mardin’in dünyanın ikinci antik kenti olduğunu söyleyen esnaf Mehmet Yertüm, adeta açık hava müzesi konumunda olan Mardin’in olması gereken statüde olmadığını söyledi. Yertüm: “Mardin, eski görünümüne kavuşturulması lazım. Yerleşim alanları kötü, projeler kötü, yapılar kötü. Altyapı problemi var. Şuan Mardin en tepede olması gerekirken en altlarda kendi akışına terk edilmiştir.  Sadece buraya turist çekmekle iş bitmiyor, en azından burayı ziyaret eden bir insan, memleketine geri döndüğünde çevresine tavsiye etmesi gerekir. Bunun için Mardin’in temiz olması lazım. Bir yer yıkılıyor, enkazı bir yıl sonra kaldırılıyor. Hem yıkımda hem de yapımda işlerin hızlandırılması gerekiyor. Belediyecilik hizmet işidir, Mardin’in hizmet edecek kişilere ihtiyaç vardır.  İnşallah Mardin, ehil olan insanların eline verilir.” dedi.     

“Bu güzel memlekete yazık ediliyor”

Mardin’in hizmet konusunda eksiklerinin var olduğunu dile getiren İbrahim Güneş, “Ben esnafım, mesela bizim bir yolumuz var (1. Cadde), bu yolu 2 yıldır yapamadılar. Biz bunu dile getirdiğimizde veya yasal çerçevede bunu protesto ettiğimizde polis tüm esnafı ifadeye çağırıyor. Şuana kadar her hangi bir hizmet yapılmadı. Turizm kenti olarak Mardin’e yazık ediliyor. Daha güzel, daha iyi şeyler yapılabilir. Medya da bizi dizileriyle kötü tanıtıyor, ama batıdan insanlar geldiği zaman çok şaşırıyorlar. Bunun nedenini sorduğumuzda, işte medyada gördüklerini (Mağarada yaşam ve elinde silah olan’ anlatıyorlar. Akşam olduğu zaman esnaf kepenk indirmek zorunda kalıyor, neden çünkü caddede ışıklandırma sistemi yok. Caddede bir bank yok, örneğin bir turist yorulduğu zaman oturacağı bir bank yok. Çok komik ama bir çöp kutusu bile yok, geri dönüşüm kutusu yok. Adam bir su alıp içiyor, şişeyi nereye bırakacağını bilmiyor, mecburen yere atmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca görüntü kirliliği oluşuyor. Yeni seçilecek başkanın bunları yapması gerekiyor.” diye konuştu. 

“Tek beklentimiz hizmettir”

“Altyapı ve üstyapı çalışmalarının yapılmasını, gerçek hizmeti beklediklerini dile getiren Mardinli vatandaş M. Sait Bulut, “Ben, Yeniyol’da oturuyorum, şuan yollarımız bozuk, yarıda bıraktılar. Bu yolun yapılması lazımken, kimse el atmıyor. Tek beklentimiz hizmettir.” dedi. 

“İlçeler ihmal ediliyor”

Mardin’in Dargeçit ilçesinde ikamet ettiğini söyleyen Osman Bozkurt, “Dargeçit ilçesi unutulmuş, örmeğin merkeze geldiğimde Dargeçitliyim dediğimde ‘Orası neresi’ diyorlar. Dargeçit’te bir hastane var ama bir uzman doktor yok. Hastalarımız olduğu zaman Midyat’a gitmek zorunda kalıyoruz. Yerel seçimlerde kim hizmet edecekse tabiî ki onun kazanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Fabrika yerine bar ve gazinolar açtılar”

Mardin’in en büyük sorunu işsizlik olduğunu belirten Mahmut Düzgün (62), “Hükümet, maalesef fabrika açacağına bar ve gazinolar açtı. Fakir fukaranın, işçinin, memurun, emeklinin alın terinin bulunduğu ve vakıf malı olan Surur Hanı’nı gazinoya çevirdiler ve 49 yıllığına da kiraladılar. Caddeyi bor ve gazinolarla doldurdular.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir