• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
Mukaddes Miras, Erzurum`a gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılacağı bir törenle Kutlu Doğum Haftası’na özel açılacak olan sergide özel koleksiyonlardan seçilmiş 99 adet el yazması Mushaf-ı Şerif sergilenecek. 

Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde İslam Kültür Sanat Platformunun katkılarıyla gerçekleştirilen serginin önemli bir özelliği tarihin farklı dönemlerine ait el yazması Mushafların farklı coğrafyalara ve hat ekollerine ait olması. Serginin sanat danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan yapıyor. 

Kuzey Afrika’dan Çin’e, Hindistan’dan Moğolistan’a bütün İslâm coğrafyasında kaleme alınmış Mushafların birçoğu özel koleksiyonlarda olduğu için ilk kez bu sergiyle geniş kitleler tarafından görülebilecek. Sergide İslâm hat sanatında ekol olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, Cafer-i Baysungurî Tebrizî, Hafız Osman, Mehmet Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli isimlerin eserleri de bulunuyor. 

Sergide neler olacak?

- Sergideki en eski Kur’an-ı Kerim sayfaları 9-10. yüzyıllara ait.

- En yeni tarihli Kur’an, 1892 tarihini taşıyor.

-S ergide kûfî, muhakkak, mağribî, reyhanî, sülüs, nesih ve gubarî yazı çeşitleriyle yazılmış Mushaflar sergilenecek.

- Abbasî, Memlûk, Osmanlı, Selçuklu, Akkoyunlu-Türkmen, Safevî ve Kaçar dönemlerine ait eserler mevcut.

- Osmanlı coğrafyasının yanında, İran, Irak, Mısır, Hindistan, Çin, Kuzey Afrika ülkeleri eserlerin derlendiği yerler.

- 16-19 yy’lara ait Osmanlı dönemi eserler serginin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Bunun yanında Abbasî ve Memlûk devri Kur`an`lardan da hatırı sayılır örnek var

- Parşömen, bez ve kâğıt üzerine yazılmış nüshalar, tomar, sancak ve kitap formatıyla sergiyi gezenlerle buluşacak.

- Önemli hattat imzaları: Şeyh Hamdullah, Mustafa Kütahî, Cafer-i Baysungurî Tebrizî, Mehmed Emin Üsküdarî, İbrahîm Rüşdî,

Emrullah Şirazî, Ahmed Neyrizî, Seyyid Mehmed İsfahanî, Es-seyyid Mehmed Galib, Mehmed Şevki ve Hafız Mustafa Şevki sergide görülebilecek imzalar.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir