• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kırım`da oy verme işlemi sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kırım Özerk Cumhuriyeti`nde düzenlenen referandumda oy verme işlemi sona erdi.

Seçim merkezlerinde oy sayma işlemi başladı. Kırım Cumhuriyeti`nin Sosyal ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsünün sandık çıkış anketine göre, katılımcıların yüzde 93`ü Rusya`ya katılma yönünde oy kullandığı ileri sürüldü.

Kırım`ın yanı sıra, özel statülü bölge konumunda olan ve Rusya`nın deniz üssünün bulunduğu Sivastopol`de de oy verme işlemi sona erdi.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Ruslardan oluşan Sivastopol, Rusya için Karadeniz`deki en stratejik noktalardan biri durumunda.

Usulsüzlük iddiaları

Seçim sandıklarının bulunduğu binalardaki oy verme işlemi sırasında düzensizlik gözlemlenirken, katılımcıların seçim listelerinde olup olmadığına dikkatlice bakılmadığı ileri sürüldü.

Bu duruma yönelik ilk tepki ise Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev`den geldi. Smedlayev, özellikle Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini belirterek, şehirdeki katılım oranının yükseltilmeye çalışıldığını söyledi.

Öte yandan, referandum yapılırken başbakanlık ve parlamento binaları başta olmak üzere Akmescit`teki birçok devlet binasında Rusya bayraklarının asılı olması dikkati çekti.

Tatarlar sandığa gitmedi

Kırım Tatarları ise günler öncesinde açıkladıkları gibi referandumu boykot etti. Başkent Akmescit`te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.

AA muhabirine açıklama yapan, Çistinkaya okulu sandık başkanı Ala Federova, bölgede yaşayan Tatarlardan birkaç kişinin oy vermeye geldiğini bildirdi. Oy kullanmaya gelenlerin tamamına yakınının bölgedeki Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu kaydeden Federova, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ifade etti.

Referandumda Kırım genelinde olduğu gibi Sivastopol`de de “Rusya`ya bağlanmayı razı mısınız” ve "1992 yılı Kırım Anayasası`nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım`ın Ukrayna`nın bir parçası olmasına razı mısınız?” soruları yöneltildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir