• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
"Sağlık çalışanları yıpranmaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Başkanı Zahir Seven, yazılı basın açıklaması yaparak 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

 

Seven yaptığı açıklamada, “Ürettikleri sağlık hizmetiyle halkımızın büyük takdirini kazanan sağlık çalışanları, maalesef yoğun iş yükü, verilmeyen haklar, adil olmayan çalışma koşulları ve şiddet gibi sorunlara bağlı olarak ciddi şekilde yıpranmaktadır. Sağlıkta şiddetle ilgili yapmış olduğumuz araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 86’sı işyerine giderken şiddet görme endişesiyle gittiğini ifade etmektedir. 10 sağlık çalışanından 8'i çalışma hayatında en az bir defa fiziksel veya psikolojik şiddete uğradığını belirtmektedir.” dedi.

 

Sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından faydalandırılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Seven, “120 bin hekim, 400 bin hemşire açığının olduğu ülkemizde yoğun iş yükü altında ezilen ancak buna rağmen görevlerini fedakârca yerine getiren sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlandırılmaması, çalışanlarımızın emeklerine ve hizmetlerine yapılan büyük bir haksızlıktır. Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler ve bu adaletsizliği daha da büyüten keyfi düzenlemeler, her geçen gün iş motivasyonunu ve çalışma barışını bozmaktadır. Döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonunda elde ettiği hakkıdır. Ancak ne yazık ki halen ele geçen ek ödemelerin, sağlık çalışanlarının emekliliğine yansıtılmaması büyük haksızlıktır. Bir an önce adil bir ek ödeme sistemi kurulmalı ve ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Mevcut performans sisteminin son kullanma tarihinin çoktan geçtiğini vurgulayan Seven, “Sistem daha adil bir yapıya kavuşturulmalı, sağlık çalışanlarının toplam gelirlerinin en az yüzde 80’i sabit, yüzde 20’sinin ise performansa dayalı olmalıdır. Üniversitelerde uygulanan performans sistemi de üniversitelerin özellikli yapıları dikkate alınarak adil bir hale getirilmelidir. Koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacağı kesin olan aile hekimlerine angarya nöbet uygulamasından vazgeçilmelidir. Yeni çıkacak Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği; yeni mağduriyetler doğurmamalı ve önceki yönetmeliğin meydana getirdiği mağduriyetleri giderecek şekilde çıkartılmalıdır.” diye konuştu.

(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir