• DOLAR 32.596
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2507.666
  • ...
israil ile Gazze Arasında Ateşkes İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Batş tarafından yapılan yazılı açıklamada, israil ile Gazze`deki direniş grupları arasında 2012`de imzalanan ateşkes anlaşmasının yeniden yürürlüğe girdiği ifade edildi. Anlaşma ile ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi.

israil tarafından da konu ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Kasım 2012`de Gazze`ye düzenlenen 160 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında israil ile direniş grupları arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Gazze sınırında bulunan israil`in Sderot, Netivot, Sdot Nagv ve Poet Negev kentlerine füze atılmış, olayda ölen ya da yaralananın olmamıştı. Bunun ardından İsrail, dün ve bugün Gazze`ye hava saldırıları düzenlemişti.

israil ile Gazze arasında yaşananlar

israil`in, Gazze`ye yönelik hava saldırıları, Gazze-israil arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

israil`in son olarak 11 Mart`ta İslami Cihad hareketinin askeri kanadı "Kudüs Seriyyeleri`ni" hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze`deki İslami Cihad hareketinin askeri kanadı "Kudüs Seriyyeleri”, 3 mensubunun ölümüne neden olan israil’in hava saldırısına dün attığı füzelerle misillemede bulundu.

Gazze’den israil`e yapılan bu son saldırı, 2012 Kasım ayında israil’in Gazze’ye düzenlediği ve 197 kişinin hayatını kaybettiği “Bulut Operasyonu"ndan bu yana Gazze’den israil’i hedef alan en büyük roket saldırısı oldu.

israilli liderler ne dedi?

israilli liderler ise Kudüs Seriyyeleri`nin düzenlediği saldırıya sert tepki gösterdi. Bazı liderler saldırıya karşılık verileceği yönünde yeşil ışık yakarken bazı liderler, "Gazze`nin işgali kaçınılmaz" diyerek tehdide varan açıklamalarda bulundu.

Saldırıların ardından israil Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Çok ciddi bir saldırı. Hiçbir şey olmamış gibi duramayız ve eminim hükümet durdurmak için gerekli adımları atacaktır" ifadelerini kullanırken, israil Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail`in, sınır kentlerini hedef alan füze saldırılarına cevabının "çok sert" olacağını söyledi.

En sert tepiyi veren israil Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise "Gazze`ye düzenlenen iki saldırıdan (Dökme Kurşun, Bulut Sütunu) sonra da bölgede sükunet sağlanamadı. israil`in, güney halkının güvenliğini sağlayabilmesi için Gazze`nin işgal edilmesi kaçınılmaz" dedi.

israil Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon ise bugün Liberman`ın sözlerine atfen "israil, topraklarını hedef alan saldırılara teslim olmayacak ancak Gazze`nin işgalini konuşmak için henüz erken" ifadesini kullandı.

israil ordusu, Gazze sınırındaki bölgelerde oturan vatandaşlarından sığınaklara yakın bölgelerde kalmaları çağrısında bulunurken, israil yönetimi, füze saldırılarına tepki olarak Gazze`nin tek ticari kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı`nın kapatılacağını açıkladı.

Son olarak bu sabah Asdod’da bulunan Teva ilaç fabrikasını İngiltere başkanı David Cameron’la birlikte gezen israil Başbakanı Binyamin Netanyahu burada yaptığı açıklamada, "Bize saldıranlara ya da bunu deneyenlere karşı tüm gücümüzle cevap vererek saldıracağız. Açıkça söyleyeyim, yaklaşan “Purim” bayramımızda bize saldırmayı deneyen olursa onları en güçlü şekilde vuracağız" ifadelerini kullandı.

"Filistin halkı ve direnişinin nefsi müdafaa hakkı mevcuttur"

Gazze`deki Filistin hükümeti ise İslam dünyası ve uluslararası topluma, eylemlerine son vermesi için israil`e baskı yapma çağrısında bulundu.

Hükümetin resmi haber ajansı Ra`yda yayınlanan açıklamada, füze saldırılarının ardından Gazze`ye yönelik cezai önlemler alan israil`in yeni bir siyaset izlemeye çalıştığı belirtilerek, "Filistin halkı ve direnişinin nefsi müdafaa hakkı mevcuttur. Filistin halkının çıkarları için uğraşan direniş grupları hikmet sahibidir. Kararlarını da bu kabilden alır ve sükunetten yanadır ancak israil bunu daima delmek istemiştir" denildi.

israil`den Gazze`ye hava saldırısı

israil Hava Kuvvetleri de Gazze’den yapılan füze saldırılarına karşılık, dün akşam saatlerinde Gazze’deki 29 noktayı havadan vurdu. İki tarafın düzenlediği saldırılarda da ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

israil ordusu, Filistin tarafından israil`e bu sabah 2 roket daha fırlatıldığını ve atılan roketlerin boş alana düştüğü bildirildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, israil Hava Kuvvetleri, bu saldırılara karşılık Gazze`de 7 noktayı havadan vurdu.

İsrail, son atılan füzelerle israil’e atılan füze sayısının son iki günde 65 olarak duyurdu.

Hamas hareketi, israil`in Gazze`de düzenlediği hava saldırılarının ardından, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı`na (İİT) "acilen müdahale" çağrısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Arap Birliği ve İİT`yi, israil saldırılarına karşı acilen müdahale etmeye çağırıyoruz. Olayların bu raddeye gelmesinin tek sorumlusu öldüren, suikastler düzenleyen, haklarımızı çiğneyen israil`dir" dedi.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, "israil saldırıları acilen durdurulmalı. Giderek artan bu saldırılarda birçok suçsuz sivil zarar görmekte ve hayatlarını kaybetmektedir" dedi.

israil ile Gazze`deki direniş grupları arasında yeniden ateşkesin sağlandığı belirtildi.

Filistinli gözlemciler, “yeni saldırıların siyasi veya askeri liderlere suikast ile başlayıp Gazze`ye yönelik toplu bir savaş haline dönüşmesinden” endişe ediyor. israil`in, gerçekleştirilen saldırıları, Gazze`ye uyguladığı ambargo ve yaptırımları uluslararası arenada arttırmak için kullanacağı da iddialar arasında yer alıyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir