• DOLAR 32.548
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2429.59
  • ...
Sağlıkçılar sağlık sorunlarını dile getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Tabip Odası (TTB-Muş), Diş Hekimleri Odası Muş Şubesi, Muş Aile Hekimleri Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Muş Şubesi ortak basın açıklaması yaptı. 

Muş Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan basın açıklamasında Muş Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Mehmet Özel ve sağlık çalışanları bulundu. 

Basın açıklamasını okuyan Muş Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Mehmet Özel, 30 yılı aşkın bir süredir sistematik olarak ‘Kamu Hizmetleri’nin tasfiye edilmesi sürecini yaşadıklarını belirtti. Sağlıktaki şiddet olaylarına da değinen Özel, “2003 yılından itibaren ivme kazanan, hizmetlerin piyasalaştırılması, ticarileştirilmesi, alınıp-satılan ve üzerinden “kar” edilmesi sürecinden en çok sağlık, sosyal hizmet, sosyal güvenlik ve eğitim hizmetleri etkilenmiştir. Sağlık alanında hizmeti alanların hizmete erişiminin önüne birçok parasal engel çıkarılmıştır. Ticari kaygılar ve işletme anlayışı üzerinden yürütülen sağlık politikaları nedeniyle, yalnızca vergiler üzerinden finansman sona ermiş, sağlık hizmeti alabilmek için ayrıca Genel Sağlık Sigortası Primi ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Bu yetmezmiş gibi, hizmete ulaşmak isteyenler, neredeyse her kademede katkı-katılım payı ve ilave ücret ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu “dönüşüm” sağlık emekçilerine de iş ve işyeri güvencesinin yitirilmesi, performansa göre çalışma sistemi nedeniyle güvencesiz, gelecek güvencesi sağlamayan ücretlendirme, ağır bir iş yükü ve güvensiz ortamda hizmet vermek şeklinde yansımıştır!" dedi.  

Bu “dönüşüm” konusunda yeni düzenlemeler geldikçe de bu olumsuzluklara yenilerinin eklendiğini ifade eden Özel, sağlıklı bir toplum olmak ve halka nitelikli, güvenilir bir sağlık hizmeti sunmak için mücadele etmenin görevleri olduğunu söyledi.Ö 

zel açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aile hekimlerinin vatandaşlarımıza iyi bir aile hekimliği hizmeti sunabilmeleri ve onlara daha fazla zaman ayırabilmeleri için angaryaların olmadığı bir aile hekimliği sistemi uygulanmalıdır. Son çıkan torba yasa ile aile hekimlerine hastane acil servislerinde nöbet uygulamasının getirilmesinin, aile hekimliği uygulamasıyla bağdaşmadığını düşünmekteyiz. Bu yüzden hastane acillerindeki yıllık 90 milyon başvuru sorunu, aile hekimlerine hastane acillerinde nöbet yazılarak çözülemeyeceği açıktır. Sağlık çalışanlarına şiddete ve mobbing uygulamalarına “Hayır" diyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Son zamanlarda hekimlerimize ve sağlık personeline yönelik sözlü ve fiziksel şiddet giderek artmaktadır. Son olarak Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesinde Kalp ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan, hasta yakını tarafından bıçaklanarak hunharca şehit edilmişti." 

Sağlık sistemindeki mevcut olan donanımın sağlık personeli eksikliklerinde, sağlık çalışanları, medya ve hükümet tarafından hedef gösterilmekte olduğunu ve şiddetin meşru gösterildiğini ifade eden Özel, “Şırnak Güçlükonak` ta aile hekimi arkadaşımıza yapılan mobbing uygulamasını kınıyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan pratisyen hekimlere asli görevleri olmadığı halde Sağlık Bakanlığı tarafından dayatılan acil nöbeti, bazı bölgelerde “entegre sağlık hizmeti”! Adı altında meslektaşlarımıza uzun zaman önce zorunlu kılınmıştı. Aile hekimliği birimindeki mesaisi sonrası entegre sağlık merkezindeki acil nöbeti sırasında meslektaşımız Dr. M. Zeki Türe’nin, Şırnak Güçlükonak İlçe Kaymakamı’nın rahatsızlanan eşine bakmak üzere kaymakamın evine gitmesi istenmiş, Dr. Zeki Türe acil nöbetini terk edemeyeceğini belirterek hastanın 112 vasıtasıyla entegre sağlık merkezine getirilmesini bildirmiş. Talebi karşılanmayan kaymakamın şikâyeti üzerine Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı denetim ekiplerince Güçlükonak Merkez 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Mehmet Zeki Türe’nin birimine, mobbing uygulanarak hukuki dayanağı olmayan 140 ceza puanı verilerek meslektaşımızın aile hekimliği sözleşmesi kanunlara aykırı olarak feshedildi. Daha önce de hekimi makam odasına çağırıp tokat atacak cesareti bile kendinde bulan kaymakama şahit olmuştuk.” dedi. 

Yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.  (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir