• DOLAR 32.521
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2419.856
  • ...

VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sektör temsilcilerinin söz almasını ve düşüncelerini rahatlıkla ifade etmesini istediği toplantıda, katılımcılar sektörün karşı karşıya kaldığı sorunları dile getirdiler.

 

“İmar sorunu bu kentin önündeki en büyük engeldir”
Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, sektörün çok önemli sorunları olduğunu belirterek “Öncelikle İmar sorunu bu kentin önündeki en büyük engeldir. Özellikle deprem sonrası Van ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için imar sorununun mutlak suretle hayata geçirilmesi gerekir. Deprem ile birlikte başlayan bu süreç hem sektörü, hem de yaşadığımız bu şehri çok olumsuz etkilemiştir.  Depremden sonra çok hızlı bir şekilde TOKİ’ler yapıldı. İnsanlar konutlara geçtiler. Ancak şunu unutmayalım, her büyüme faydalı bir büyüme değildir. O zaman hızla yapılan TOKİ’ler bu gün şehrin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Eğer biz kent olarak deprem dönemindeki krizi iyi yönetmiş olsaydık, bugün inşaat malzemecisi, inşaat mühendisi, işçiler ve diğer sektörlerdeki herkes faydalanmış olacaktı. Ancak biz bu durumu iyi yönetemedik” dedi.

 

Van çarpık kentleşmeye doğru gidiyor
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, İnşaat Mühendisleri Odası hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra Van’ın çarpık bir yapılaşma ile karşı karşıya kaldığını belirterek “Maalesef Van çarpık bir yapılaşma ile karşı karşıyadır. Bu sorun yılların ihmalidir. Bunun önüne geçmek için yeni yerleşim yerlerinde çarpık yapılaşmaya göz yumulmamalıdır. Van Büyükşehir olduktan sonra alt belediyelerin İmar Planlarını hazırlaması süreci ile İmar sorunu bir süre daha bu kentin önündeki en büyük engel olacaktır. Van Belediyesinin yeni yerleşim yerleri açması gerekir. Kentin yerleşim yerlerini genişletmeli ve yeni merkezler yaratmalıdır” diye konuştu.

 

“Van’daki ekonomik daralmanın tek sebebi imardır”
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, katılımcıların dile getirdiği tüm sorunları rapor haline getireceklerini ve bunu ilgili kurullarında değerlendirerek girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

 

Takva, “İnşaat sektörü özellikle bizim gibi gelişmekte olan kentler için lokomotif bir sektördür. Depremden sonra ortaya çıkan İmar sorunu ile birlikte kentte çok büyük bir ekonomik daralma yaşanmakta, bunun tek sebebinin ise inşaat sektöründeki durgunluktur. Van TSO Yönetimi olarak gerek münferit, gerekse sektördeki genel sorunlarla ilgili tüm yapılarla görüşmelerimiz var. Ayrıca taahhüt sektöründe çalışan üyelerimizin diyalog kültürünü geliştirmesi kendileri açısından oldukça önemlidir. Özellikle kamunun mal ve hizmet teminlerinde girişilen kıyasıya rekabet firmalarımız için olumsuz bir durumdur. Bunun yerine üye firmalarımızın birbirleri ile iletişim kurmaları, diyalog geliştirmeleri gerekir. Sektördeki kalifiye eleman sorunlarının giderilmesi için gerek Mimarlar Odası, gerek İnşaat Mühendisleri odası ile her türlü işbirliğine hazırız” ifadesini kullandı.

 

Van TSO Başkanı Necdet Takva, sektörde bulunan firmaların örgütlü bir yapı altında toplanmaları gerektiğini ifade ederek, “Sorunların çözümü açısından örgütlü olmakta fayda var. Bu konuda diğer sektörlerdeki üyelerimize de bunu söyledik. Sektörün sorunları noktasında bir araya gelmek, örgütlenmek için oda olarak üyelerimize her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

 

Toplantıya ayrıca Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit YAKUT Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Biner,  4. Meslek Komite Başkanı Kasım Zafer Hakan, Komite Üyeleri E. Görsel Görmen, İkram Demir, Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. (Murat Dalgın-İLKHA)