• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
Çocuklar Neden Kekeler?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Esengül Özkan / Nisanur Dergisi:
 
Kekemelik yedi yaşından önce, genellikle 3-5 yaşları arasında ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur. Bu itibarla üç yaşından önce görülen kekelemeler, konuşma bozukluğu olarak değerlendirilemez. Çünkü bu yaşta düşünme hızı konuşma hızından daha yüksek olduğu için, çocuk düşünme hızında konuşmak isterken kelime bulmakta zorlanır ve kekeler. Anne-babalar bu durumu normal karşılamalı, çocuğu düzgün konuşmaya zorlamamalıdır.

Gerçek kekemelik, psikolojik kaynaklı olup çocuk belli bir yaşa kadar konuşma becerisi kazandıktan sonra yavaş veya birdenbire ortaya çıkan kekemeliktir. Eğer kekemeliğe altını ıslatma, kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, tik, uyku ve yememe bozukluğu gibi bir veya birkaç davranış ve uyum bozukluğu da eşlik ediyorsa, durum oldukça ciddi demektir. Gırtlak, ses telleri, dil ve ağız gibi konuşma güçlüğü çekmektedir. Eğer böyle bir durum varsa, psikologla görüşmeden önce çocuğu bir kulak burun-boğaz doktoruna götürmeli, gerekli testler yaptırılmalıdır.

Kekemeliğin Belirtileri

Çocuk önce belli hecelerde, sonra bazı kelimelerde takılmaya başlar. Genellikle ilk heceleri çıkarmakta zorlanır. Bu zorlanma sırasında yüzü kızarır, el-kol, kaş-göz veya baş hareketleri yapar. Kekemelik çocuktan çocuğa farklılıklar gösterebilir. Kimi çocuklar belli kelimelerde, kimileri de cümlenin ilk kelimesinde kekelemeye başlar. Çoğu zaman sessiz harfle başlayan uzun kelimelerde takılma olur.

Kekemeliğin artış gösterdiği bazı özel durumlar vardır;

- Çocuk aşırı baskı, heyecan ve sıkıntı altında iken,
- Yabancı veya önemli bir kişi ile konuşurken,
- Telefonda konuşurken,
- Sözlü sınav olurken,
- Uykusuz ve yorgun iken -vücut direnci ve dikkati zayıfladığından sık kekeler-

Bazı çocuklar odasında tek başına şarkı söylerken veya kitap okurken kekelemezler. Bu çocuklarda özgüven duygusunun zayıf olduğunu, ‘sosyal fobi’ dediğimiz başkalarının yanında yanlış yapma korkusu taşıdıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kekemelikte Anne-Baba Tutumunun Etkisi

Kekemelik vakaları incelendiğinde, bu çocukların genellikle...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir