• DOLAR 32.55
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2434.413
  • ...
Bitlis Devlet Hastanesinde nükleer tıp ünitesi açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde yaklaşık bir milyon liraya mal olacak olan “Nükleer Tıp Ünitesi” hizmete açılıyor.


Konu hakkında açıklamada bulunan Hastane yöneticisi Erdal Dilekci, Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal’ın 2 Ay önce Bitlis’e atanmasının ardından, bölgedeki birçok hastanın dışarıya sevkini önlemek için bu bölümü açtıklarını belirtti.


Bölgede çok sık görülen guatr, kalp damar tıkanıklığı, böbrek  ve zehirli guatr gibi hastalıkların tespitinde önemli rol oynayan Nükleer Tıp (Renkli Film) bölümü, önümüzdeki hafta hizmete girecek. Bakanlıktan onay bekleyen bölümün bütün cihazlarını tamamladıklarını belirten Hastane Yöneticisi Dilekci, hastaların artık çevre illere giderek günlerce beklemeyeceklerini dile getirdi.
 

Cihazın hangi hastalıklar için ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi veren Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal, “Cihazımızın ismi Gama kameradır. Bu cihaz bütün nükleer merkezlerinde bulunan temel bir cihazdır. Bu cihazla bioak perfüzyon sindilavizi yapıyoruz. Bioak perfüzyon sindilavizinde hastaların anjio yapılmadan damarlarında tıkanıklık olup olmadığını değerlendirebiliyoruz. Hastalara efor yaptırıyoruz. Damar yoluna radyasyonlu ilaç veriyoruz. O ilaçlar hastanın kalbine doluyor veya dolamıyor. Dolamıyor ise bu hastada damar tıkanıklığı vardır. Bu şekilde kalp kaslarının ne kadar çalıştığını ve hangi boyutta damar tıkanıklığının olduğunu anlayabiliyoruz. Bunun dışında böbrek sintigrafimiz var. DTPA ve DMSA sintigrafilerimiz var. DTPA sintigrafisinde hastanın idrar yolunda tıkanıklığın olup olmadığını tespit edebiliyoruz. DMSA sintigrafisinde ise hastanın böbrek zarında yırtık olup olmadığını tespit ediyoruz İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanan çocuklarda DMSA sintigrafisi ile yaranın durumuna bakabiliyoruz” dedi.

 

Bölgemizin  endemik guatr bölgesi olduğu için tiroit sintigrafisi çekebildiklerini ve bunun çekimi için de hastaların başka illere gittiğini belirten Köksal, “Bu sintigrafi için daha önce hastalarımız Diyarbakır  ve Van gibi çevre illere gitmek zorunda kalıyorlardı. Bu tetkik için artık hastalarımızın il dışına gitmelerine gerek kalmamıştır. Bu sintigrafide tiroitte bulunan modüllerin iyi huylu olup olmadığı açısından kliniksine endokrinoloji uzmanına yol göstermiş oluyoruz. Sıcak ve soğuk modül ayrımını yapabiliyoruz. Ayrıca cihazımız  ile kemik sintigrafisi çekebiliyoruz. Bu tetkikler ile örneğin prostat hastalığının kemiğe yayılıp yayılmadığını öğrenebiliyoruz. Kemik ve eklem protezlerinde oynama, kayma olup olmadığını tespit edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
 

Çevre illerdeki hastalarında sorunlarını da çözebileceklerini belirten Köksal son olarak şunları söyledi: “Bölüm olarak zehirli guatr tedavisi yapabileceğiz. Buna radyoaktif iyot tedavisi deniliyor. Hastaya radyasyonlu ilacı içiriyoruz. Bu ilaç bağırsaklardan zehirli guatr bölgesine geliyor. Buraya dolduktan sonra bölgeyi soğuk olarak kurutuyor. Bu şekilde tedaviye başlıyoruz. Bu cihazın burada olması ile hastalarımız artık il dışına sevk edilmeyecek. Bir bucuk ay boyunca bir randevu beklemek zorunda kalmayacaklar. Bitlis ve çevre illerde bulunan hastaların mağduriyetleri bu şekilde ortadan kalkmış olacak. Damar yolundan radyasyon verildiği için hastalarımızın  hamile ve çocuklardan bir süreliğine en az 3 metre uzak durmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.   (Şükrü Tontaş-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir