• DOLAR 32.448
  • EURO 34.462
  • ALTIN 2472.736
  • ...
İstiklal Marşı`nın kabulü  Bingöl`de kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Bingöl’ün Solhan ilçesinde Solhan Kaymakamlığı ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın kabulünün 93.yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı gerçekleşti. Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdürü Cuma Kalkan tarafından Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. 

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 93.Yıl Dönümü Solhan’da törenle Kutlandı. Solhan Milli Eğitim Konferans Salonunda gerçekleşen programa Kaymakam Şeref Aydın, Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Solhan Müftüsü Sırrı Fuat Ateş, ,Öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti . 

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdürü Cuma Kalkan yaptığı konuşmada,  “Mehmet Âkif Ersoy ‘un hayatından kesitler sundu. 

Kalkan daha sonra, “İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin Millî Marşı Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921`de Birinci TBMM tarafından ‘İstiklâl Marşı  olarak kabul edilmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı`nın başlarında, İstiklâl Harbi`nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921`de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi`nin ısrarı üzerine, Ankara`daki Taceddin Dergahı`nda yazdığı ve İstiklal Harbi`ni verecek olan Türk Ordusu`na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif`in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı`nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.” Dedi. 

Kalkan Mehmet Âkif Ersoy’un İstiklâl Marşı`nı, şiirlerini topladığı Safahat`a dahil etmediğini ve İstiklâl Marşı`nın halkın eseri olduğunu söyledi.

Daha sonra, günün anlam ve önemiyle ilgili İngilizce öğretmeni Nur Kısa Mehmet Akif Ersoy un şiirlerinden bir şiir okudu, Mehmet Akif Ersoy  ilk-orta okulu öğrencilerinin hazırladığı istiklal marşının kabulü  adlı piyesin sergilenmesi, Mehmet Akif Ersoy ilkokulu öğrencilerin den  Sedanur Güzel tarafından okunan istiklal marşının  10 kıtasıyla program son buldu.

(Behçet-Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir