• DOLAR 32.588
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2414.266
  • ...
Cizreli öğrencilerinin 3 projesi kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK – Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği proje yarışmasına katılan Cizreli öğrencilerin 3 projesi ön elemelerden geçerek bölge sergisine davet edildi. 

Türkiye geneli 12 bölge merkezinin yer aldığı yarışmada Van bölgesinden katılan 732 proje arasından 101 proje yarı finalde sergilenmeye hak kazandı. 

Cizre Merkez Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ömer Zeren’in rehberliğinde Coğrafya dalında Dilbar Onur ve Emine Değer’in hazırladığı “Dicle Akar Cizre Bakar, Memleketim Susuz Yaşar” ile yine Coğrafya dalında Bahar Kaplan ve Dicle Dinç`in hazırladığı “Cizre Surları ve Kalesi`nin Restore Edilmesi, Turizme Kazandırılması ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine Alınması” projesi başarılı bulundu. 

Cizre Fen Lisesi Okul Müdür Baş Yardımcısı rehberliğinde, Kimya dalında Berfin Ataman ve Asiye Yeşilmen`in hazırladığı “Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek İçin Alternatif Bir Yöntem” projeleri de başarı kazandı. 

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması`nda ilk elemeleri geçen Cizre Merkez Anadolu Lisesi iki proje ve Cizre Fen Lisesi bir projesiyle Van bölge sergisine davet edilme hakkı elde etti. TÜBİTAK yarı finallerine katılacak iki okul olan Cizre Merkez Anadolu Lisesi ve Cizre Fen Lisesi,  3 projesiyle Van’da Şırnak’ı temsil edecek. 17-19 Mart tarihlerinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde birincilik için yarışacak olan Cizreli kız öğrenciler, Şırnak’ı, Cizre’yi ve okullarını en güzel şekilde temsil edip derece yapmayı hedefliyorlar. 

“Projemiz hayata geçirilirse su sorunu çözülür”

Cizre Merkez Anadolu Lisesi öğrencisi Bahar Kaplan, “Binlerce yıldan bu yana bir kısmı harap olan ve bir kısmı da hala ayakta durabilmiş bu surları, Hz. Nuh’un hatırasını yaşatmak adına sahip çıkılması gerekiyor. Bu çalışma ile surlar üzerine inşa edilen yapıları sahiplerini mağdur etmeden hazırlanacak bir kentsel dönüşüm projesi sayesinde başka alanlara transferi gerçekleşebilir. Bu gerçekleşirse tarihi yapının restorasyonu başlayacak, turizme kazandırılmış olacak ve UNESCO Dünya Kültür Miras listesine aday olması için, hazırlıkların başlaması için çalışmalar başlayacaktır ve tanınacaktır.” diye konuştu. 

Emine Değer de şöyle konuştu: “Projem ‘Dicle Akar Cizre Bakar, Memleketim Susuz Yaşar’ projesidir. Projenin amacı, su canlı yaşamanın vazgeçilmez ihtiyacıdır. Sadece yaşam için gerekli bir nesne değil aslında yaşamın ta kendisidir. Suyun bolluğu halinde önemi tam anlaşılamazken, yokluğu halinde ölümle eş anlamlıdır. Çevremizde yaşayan insanlar su kaynakların yetersizliğinden dolayı temiz içme suyu bulamamaktadır. Zaten Dicle nehri haricinde Cizre ve çevresinde su kapasitesi yetersizdir. Özellikle sıcak ve kurak geçen yaz aylarında şehrimizin içme su şebekesinde insanlarımız haftada bir veya iki gün su alabilmektedir. Geri kalan günlerde ya bahçelerinde ya da bordum katlarında kazdıkları kuyudan su ihtiyaçlarını gidermektedir. O da ne kadar sağlıklıdır bilemiyoruz. Bunun için ben böyle bir proje hazırladım. Projemiz kabul edilirse ve burada hayata geçirilirse insanlarımız temiz suya kavuşur.”dedi.

“3 projemiz de gerçekten ihtiyaca yönelik projelerdir”

Cizre Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Bozkuş, “Cizre olarak gerçekten çok gururluyuz. Çünkü bölgemizde 700 projenin içerisinde Cizre’den TÜBİTAK’ın kabul ettiği 3 tane projenin olması bizim için gerçekten gurur ve onur vericidir. Bizim bu 3 projemiz gerçekten ihtiyaca yönelik projelerdir. Mesela ‘Dicle Akar Cizre Bakar’ projesi eğer TÜBİTAK bölge yarışmasında da kabul edilip Ankara’ya giderse bizim Cizre’miz için artık su sorunu bitecek. Özellikle bir projemiz daha var. Bu atık naylon, atık plastiklerin hemen eritilmesi ki biliyorsunuz plastik borunun yeraltındaki ömrü 700 yıldır. Bunun birden bire bitmesi gerçekten büyük ve dev bir projedir. Çok önem arz eden bir projedir. Özellikle bizim Cizre’nin 6 bin yıllık tarihi vardır. Bu tarih şu anda bizim gördüğümüz surlar hala kalıntıları çok az var. Bunları bir şekilde ihya edilmesi, tekrar Cizre’ye kazandırılmasıdır.” şeklinde konuştu.  (Abit Dündar - İLKHA)  

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir