• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
OAC`de Seleka Grubu Silah Bırakma Şartını Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"SİLAH BIRAKMAYA HAZIRIZ"

General İsa İsaka, eski Devlet Başkanı Michel Djotodia iktidardan gittiğinden beri liderlerinin bulunmadığını ve savunacak birşeylerinin kalmadığını belirtti.

İsaka, ``Silah bırakmaya ve silahsızlandırma sürecine girmeye hazırız. Ancak önce Bangui`deki kamplara yerleştirilmek istiyoruz. Burada sağdan ve soldan ateş altındayız, hareket edemiyoruz. Halk ve siyasiler şiddeti bize yüklüyor`` dedi.

Kolongo mahallesinde Seleka`nın yerleştiğine yönelik iddialar ve şiddetli protestolarla ilgili olarak İsaka, Seleka`nın Bangui`nin 6. bölgesindeki eski Kolongo jandarma okuluna yerleşme projesini yalanladı ve bazı üyelerin halkın güvenliği için bu bölgeye gelmiş olduğunu ve oraya dönme niyetlerinin bulunmadığını vurguladı.

İsaka, silahsızlandırma programının kişileri isyana iten sebepleri de ortadan kaldıracağını ifade ederek, diğer Orta Afrikalılarla aynı hak ve görevlere sahip vatandaşlar olarak ekonomik ve sosyal dokuya yeniden dahil edilmek istediklerini belirtti.

"DİYALOG KURULDU"

Öte yandan İsaka, Sangaris operasyonuna katılan Fransız askerlerinin davranışlarında düzelme olduğunu da kaydetti. İsaka, "Başta bize düşman gibi davranıyorlardı. Bugün diyalog kuruldu`` dedi.

Eski Devlet Başkanı François Bozize`nin desteklediği eski Orta Afrika Kurtarıcıları Hareketi üyesi General Harun Muhammed de, ülkenin bölünmesinin saçmalık olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Muhammed, ``Haklarımızı tanınmasını ve Orta Afrikalı olarak kabul edilmeyi istiyoruz`` dedi.

Başkent Bangui`nin merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki bu eski askeri kampta yaklaşık 2 bin eski Seleka üyesi, silahsızlandırma, terhis ve rehabilitasyon programının hayata geçmesini bekliyor.

2 bin Seleka üyesi ve 100 kadar sivil, Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü MISCA tarafından ihtiyaçlarının giderilmesine muhtaç durumda. Ancak kamptakiler 2 haftayı aşkın süredir yardım alamadıklarını belirtiyor.

Bu durum, bazılarının, hayatları pahasına, komşu PK12 mahallesinde alışveriş için kamp dışına çıkmasına yol açıyor.

26 Şubat`ta 2 Seleka üyesi bu mahalle yakınında Hıristiyan Anti-balakalar tarafından öldürülmüştü.

İLK TEMAS

Öte yandan Fransa`nın Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki Sangaris operasyonunun komutanı Francisco Soriano, 10 Aralık 2013`ten bu yana yaklaşık 2 bin eski Seleka üyesinin bulunduğu RDOT kampını dün ziyaret etti.

Seleka`nın sözcüsü Abakar Mustafa, ilk kez General Soriano`nun Seleka yetkilileriyle temasa geçtiğini belirtti.

Bugüne kadar temasın kurulmamasının güvensizlik yarattığını ifade eden Mustafa, N`dele bölgesinde Seleka ve Fransız askerleri arasında geçen hafta çıkan, 4 kişinin öldüğü çatışmanın diyalog eksikliğinin sonucu olduğunu savundu. Mustafa, ``Temasların artmasıyla gelecekte bu tür olayların önlenmesini umuyoruz`` dedi.

``Sangaris ve Seleka diyalog sürecine giriyor`` diyen Abakar Mustafa, görüşmede Soriano`nun hastaların muayene edilmesi için tıbbi ekibin gönderilme olasılığından bahsettiğini, ayrıca gıda ve su sorununun çözümüne katkıda bulunmak isteğini aktardı.

Seleka üyelerinin, halkın kabul ettiği bölge olan kuzeye doğru gitmek istediğini belirten Mustafa, ``Güvenliğimizin artırılmasını MISCA ve Sangaris`ten bekliyoruz`` dedi. Mustafa, bu noktada General Soriano, konudan hükümete bahsedebileceğini ifade etti.

Seleka koalisyonunun bir parçası olan Adalet ve Barış için Yurtseverler Konvansiyonu`nun (CPJP) lideri Hissen Abdulaye, ``Seleka çevresinde genel düşünce Sangaris`in Anti-balaka milislerini desteklemeye geldiğiydi`` diyerek, şu an Sangaris`in durumu çok daha iyi anlıyor gibi göründüğünü söyledi.

Abdulaye, silahsızlandırma ve rehabilitasyon programının geçiş sürecinin en önemli unsuru olduğuna, silahsızlandırmaya başlamadan önce birçok aşamadan da geçilmesi gerektiğine ancak sürecin özellikle mali ve siyasi sebeplerle başlayamadığına dikkati çekerek, yardım sağlaması gereken AB`nin garanti istediğini, fon sağlamak için siyasi durumun istikrarından emin olmayı beklediğini belirtti.

Sangaris komutanının Seleka`nın 3 generalinden biri olan İsa İsaka`nın çağrısından sonra görüşmeye geldiği kaydedildi.

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir