• DOLAR 32.521
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.701
  • ...

VAN- Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) sponsorluğunda Erciş Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Kaymakamımız Barboros Baran, Tuşpa Kaymakamı Ramazan Kurt Yemez, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, DAKA yöneticileri, sivil toplum temsilcileri ile Ercişli iş adamları katıld. 

“Bölgeye yapılan yatırımlar etkili bir şekilde kullanılmıyor”
Konferansta yaptığı konuşmada DAKA’nın bölgeye çok ciddi yatırımlar yaptığını belirten Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, bu yatırımların etkili bir şekilde kullanılmadığını belirterek, “Bu durum belki de bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda tarımda bilinçsiz ekimler yapılmıştı. Son 10-15 yılda ilçemizde tarım ve hayvancılık nerdeyse bitme noktasına gelmişti. Sanayimiz de zaten yok. Aslında bizim yeniden kendimize gelmemiz gerekiyor. Bundan 10-15 yıl önce ilçemizde 150 bin ton pancar ekilirken bugün artık bin 500-2 bin tonlara düştük. Aynı şekilde ilçemiz tarım açısından bölgenin önemli bir ekim alanıydı. Özellikle sebze ve meyvecilik üzerine büyük bir potansiyel vardı. Bölgenin patates ihtiyacı büyük oranda ilçemizden sağlanırdı. Maalesef günümüzde patates tarımı, meyve ve sebzecilik ekilmez noktaya geldi. İlçemizde çok verimli topraklar var. Koçköprü Barajı ilçemizin sulama ihtiyacını büyük ölçüde gidermektedir. Özellikle organize sanayi bölgemizin tamamlanmasıyla birlikte bu alanda gelişmelerin olacağına inanıyorum. İlçemizde iş adamlarımızın bir araya gelip ortak kararlar alarak yapacağı yatırımlarla hem ilçemiz kalkınacak hem de istihdam alanları sağlanmış olacaktır.” dedi. 

“Erciş 170 bin nüfuslu bir ilçedir”
Konferansta yaptığı konuşmada Erciş’in M.Ö binli yıllara dayanan geçmişi, özellikle de Karakoyunlu Devleti’ne başkentlik yapması ile köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten Kaymakam Barboros Baran, “İlçemiz 170 bin nüfuslu bir ilçedir. Geçen yıl 165 bin nüfus üzerinden yapmış olduğumuz bir incelemede, Erciş’in 26 ilden daha fazla bir nüfusa sahip olduğunu gözlemledik. Çevresindeki ilçeler arasında hem sağlık hem de ticari olarak cazibe merkezi konumunda olan ilçemizin potansiyelini vurgulamak amacıyla yaptığımız çalışmada, son 5 yıl içinde depremde yapılan yatırımlar ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar hariç, merkezi bütçeden yapılan toplam yatırımların miktarı 504 milyar TL olduğunu gördük” şeklinde konuştu.
Kaymakam Baran ayrıca ülke olarak 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmenin hedeflendiğini ifade ederek, bu hedefe Van ve Erciş olarak neredeyiz ve 2023’e katkı olarak neler yapabiliriz? Hesabı yapmaları gerektiğini dile getirdi. 

“Van, Türkiye’nin ekonomik olarak en geri kalmış bölgesinin merkezidir”
Tarihte Urartu medeniyetine merkezlik yapan ve medeniyet kuran bir coğrafyanın merkezi olan Van’ı 2023 vizyonu daha iyi hazırlayabilmenin yollarını aramak amacıyla Van ve ilçelerinde konferanslar düzenlediklerini belirten DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül ise konuşmasında “Türkiye’yi ekonomik olarak 26 bölgeye böldük. Şu anda Van, Türkiye’nin ekonomik olarak en geri kalmış bölgesinin merkezidir. İstatistiki verilere baktığımız zaman Van, 81 il arasında 75. sırada sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksindedir. Bölgenin üretimi Türkiye’nin üretiminin %1’lik diliminin bile altındadır. Ama tarihe baktığımız zaman, geçmişte başkent olan Van ve Erciş’in seviyesi çok yukarılarda olduğunu görüyoruz. İkincisi de Van, İran, Irak, Azerbaycan gibi önemli pazarlara en yakın merkez konumundadır. Bu şartları göz önünde tutarak Van’ı 2023 vizyonuna en iyi şekilde hazırlayabilmenin yollarını araştıracağız.” dedi. 

Konuşmaların ardından DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül tarafından katılımcılara seminer verildi. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen konferansta Ercişli işadamları da söz alarak Erciş’in kalkınması için fikirlerini dile getirdi. (Hamza Kaya-İLKHA)