• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...

BURSA - İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu’nun (İDÜS) 8. Toplantısı Ankara’da, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığında yapıldı. Ekonomi Bakanlığı’ndaki toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin her alanda büyük değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, ülkenin dünyada yükselen pazarlarından biri haline geldiğini kaydetti. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyanın yükselen pazarlarından biri haline geldiğini belirterek, “Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ürün ve pazar yelpazemiz genişledi. Yurtdışında neredeyse gitmediğimiz pazar kalmadı” dedi. 

Bu gelişmeler doğrultusunda dış ticaretin yapısında da dönüşüm sürecinin başladığını ifade eden Burkay, “Artık savunma ve havacılık sanayi, yazılım ve bilişim, teknik müşavirlik, sağlık, ulaştırma, lojistik, müteahhitlik, eğitim sektörleri gibi ileri teknoloji ve hizmet sektörlerini dünya piyasalarında konuşur hale geldik. Dünyadaki ekonomik daralmaya karşın ihracatta ürün ve pazar yelpazemiz genişledi, ihracatçı firma sayımız arttı. Yurtdışında neredeyse gitmediğimiz pazar kalmadı. Biz inanıyoruz ki, bu ülkenin girişimcisi bizi dünyanın en büyük ihracatçılarından biri yapacak güçtedir” dedi. 

2013 yılını 151,7 milyar dolarlık ihracat ile kapattıklarını, 2023 yılı hedefinin ise 500 milyar dolar olduğunu anlatan Burkay, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin ihracatını 3 kat artırması gerektiğine işaret etti. Cari açık konusuna da değinen Burkay, ihracatın dayalı olduğu ithal ürünlerinin, yerli kaynaklarla karşılanabilmesine büyük önem verdiklerini hatırlattı.Burkay, “Girdi Tedarik Stratejisi, cari işlemler açığımızın kısa vadede azaltılması ve orta-uzun vadede kapatılması için büyük önem taşımaktadır. Oda ve Borsalarımızın ihracat yapan üyelerinin  sayısını ivedilikle artırmayı temel görevlerimizden biri olarak benimsedik. Bu hedef doğrultusunda, 2012 yılından bu güne kadar 210 odamızın üyeleri ihracat yapar hale geldi. 65 odamızın her birinde ihracat yapan üye sayısı 50’yi aştı. 252 odamızın 137’sinde sadece bu alana odaklanan dış ticaret birimleri bulunmakta ve üyelerine hizmet vermektedir. Hedefimiz bu sayıyı daha da yukarılara çıkarmak” şeklinde konuştu. 

“Yurt içi ve yurt dışında aktif kanallar geliştirdik”
2013 yılında odalar kanalıyla, 185 yurtdışı organizasyon düzenlediklerine işaret eden Burkay, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile yurtiçi ve yurtdışı ağlarla aktif kanallar geliştirip güç kazandıklarını belirtti.

“Firmaların rekabet gücü artacak”
2002 yılından bu yana Türkiye-AB İş Merkezlerinin (ABİGEM) sayısını 2010 yılı itibariyle 19’a yükselttiklerini söyleyen Burkay, bu merkezlerle firmalara başta ihracat olmak üzere, rekabet gücü kazandıracak birçok alanda danışmanlık hizmeti sunduklarını da hatırlattı. 

Burkay, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi ile Anadolu’daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin, Avrupa’nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılması ve dolayısıyla Türkiye ihracatına Avrupa pazarında rekabet avantajı sağlanması hedeflendiğini de sözlerine ekledi. 

Toplantıya Bakan Zeybekçi’nin yanı sıra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonunda, 2010 yılında başlayan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmaları, 2010/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kurulan İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu bünyesinde yürütülüyor.  (Veysi Siyah - İLKHA)