• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Baş dönmeleri denge sorununa işaret ediyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ani hareketlerle ortaya çıkan baş dönmesi, hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu baş dönmeleri, denge sorununa işaret ediyor! 

Yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkın!
Denge sorunları sosyal yaşamı etkiliyor. Öyle ki denge sorunu yaşayan kişiler tek başına sokağa çıkmaktan korkar hale gelebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi alan kişilerin yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkmaları gerektiğini söyledi. 

Denge sorununu bir örnekle anlatan Prof. Dr. Yetişer, “Diyelim ki, kişinin iç kulağındaki denge organı çalışmıyor. Beyin bu durumda göze ve dokunma duyusuna yükleniyor. Böyle bir durumda bu sorunu yaşayan kişi, odanın ışığı kapandığında elindekileri düşürüyor. Çünkü diğer uyarı ortadan kalktığında, görmenin karanlık ortama adapte olması için geçen sürede, denge sorunu ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

Denge sorununa neden olan etmenlerin genel olarak kulak kaynaklı ve santral olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Yetişer, “Beyin dışı nedenlerin sayısı oldukça fazla olsa da, en sık görüleni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo oluyor. Aniden başlayan, baş hareketleri ile tekrarlanan baş dönmesi olarak özetlenebilecek ve BPPV diye kısaltılan bu neden, halk arasında daha çok ‘Kulak kristallerinin yerinden oynaması’ olarak tarif ediliyor” diye konuştu. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu kulak kristallerinin iç kulakta bulunduğunu ve darbe, uzun süreli yolculuklar ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerle yerlerinden oynayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yetişer, “Hastalık yukarıya doğru baktıkça ortaya çıktığı için  BPPV’ye ‘süpermarket hastalığı’ diyenler de bulunmaktadır.” dedi. 

Psikoloji güvensizliğe neden oluyor
Kısa sürse de 4 - 5 saniyelik baş dönmesinin, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini düşürdüğünü anlatan Prof. Dr. Yetişer, hastalığın kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açtığını söyledi. 

Hastaların tek başlarına dışarı çıkmak istemediğini, yalnız kalmaktan kaçındığını ve sürekli bir endişe hali yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Yetişer, “Günlük yaşamın yanı sıra, çalışma hayatında meydana gelen zorluklar da kişiyi bunaltıyor. Bu hastalıkla ilgili ‘Düşecek gibi oluyorum. Yer ayağımın altından kayıyor. Cisimler yer değiştiriyormuş gibi geliyor’ cümleleri, hekimlerin en sık duyduğu şikayetler arasında yer alıyor.” dedi.

BPPV’nin tanı ve tedavisi kolay oluyor
BPPV hastalığının kişiyi uygun baş hareketleri ile test ederek kolayca tanındığını ifade eden Prof. Dr. Yetişer, tedavinin de benzer manevralarla kolaylıkla yapılabildiğini ifade etti. Yetişer, “Kendilerinde görülen denge sorunu için her zaman en kötüsünü düşünen hastaların bu maksatla bir kez KBB uzmanına danışmaları çok doğru olacaktır.” dedi 

Temiz havada yürümek iyi geliyor
Denge sorununun tedavisinde bazen bir iyileşme sürecine ihtiyaç olabileceğini ve hareket etmenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Yetişer, “Baş dönmesi yaşayan kişiler ‘Işığı kapatmalıyım, dinlenmeliyim, geçer!’ diye düşünse de bu sorunu yaşayan kişilere temiz havada birkaç saat yürümeleri öneriliyor. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay oluyor.” diye konuştu. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir