• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Engelli kızın okuma azmi ve hayatta tutunma mücadelesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR -  Bismil Sanayi Mahallesinde oturan Can ailesinin 7 çocuğundan biri olan doğuştan bedensel engelli Ayşe Can (16), hiç okula gitmediği halde kendi imkanlarıyla okuma yazmaya öğrenerek okumanın önünde hiçbir engelin olmadığını herkese gösterdi. Küçük Ayşe, gözyaşları içerisinde eğitimi ve tedavisi için yetkililerden yardım talep etti.

 

Oturduğu mahalleye yakın bir okulun olmaması ve bedensel engeli nedeniyle okula gidemediğini aktaran Küçük Ayşe, bunun kendisi için bir engel olmadığını belirterek kendi imkanlarıyla okuma yazmayı öğrendiğini belirtti.

 

Şu an açık öğretim 5. sınıfı okuduğunu söyleyen Can, “Burada bir okul olsaydı en azından gidip gelebilirdim. Şu an eğitimimde daha başaralı olabilirdim” diyerek okula gidememekten yakındı.

 

Eğitimi ve tedavisi konusunda yetkililerden ve hayırseverlerden yardım talep eden Can, "Birkaç kere Diyarbakır’da hastaneye gittik. Bir gelişme olmadı yürüyebilmem için herhangi bir ilerleme olmadı. Ailemin imkansızlığından dolayı başka bir ilde herhangi bir hastaneye gidemedim, onun üzüntüsünü yaşıyorum. Belki başka yerlerde bir tedavisi olabilir ümidi var bende ama ne yazık ki, ailemin durumunun olmaması ve herhangi bir yetkilinin bir hayırseverin bana sahip çıkmamasından dolayı geleceğim için ümidim kesilmiş durumda. Bizim de maddi durumumuz hiç yok. Yetkililerden her yerde engelli okullarının açılmasını istiyorum. Fizik tedavi merkezlerinin açılmasını istiyorum. İnşallah sesimi duyuyorlardır. Çünkü ben okumayı çok istedim.” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

 

Baba Abdulkadir Can da, yetkililere seslenerek, “Çocuğum 4 sefer ameliyat oldu. Ama hiçbir sonuç alamadık. Maddi imkanımız olmadığı için başka yerlere de götüremiyoruz. Ben de daha önce ameliyat olduğum için çalışma iznim yok. Hiçbir gelirim yok. Tek umudum bir Allah’ım var. Daha önce de yetkililere çağrıda bulunmuştuk ancak hiç kimse yardım etmedi. Yetkililerden yardım bekliyorum. 9 nüfusum var. Bunlara sahip çıkmak zorundayım ama imkanım yok." dedi.

 

Anne Şerife Can ise, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: “Kızımı sakatlığından dolayı okula gönderemedik okuma yazmayı kardeşleri ona yardımcı olarak öğretiler çok zorluk çekiyoruz. Bir bardak su vermeyi unutsak öylece susuz kalır. Her şeyini biz yapıyoruz ve bu duruma kızım ve bizler ailece yıllarca bu sıkıntı ve hüznü yaşıyoruz. Bugün biz anne ve baba olarak hayattayız ve kızımıza bakıyoruz yarın ölürsek bu kızın durumu ne olacak, kim bakacak ona, kim sahip çıkarak onu besleyecek, bakımını yapacak?

 

Eğer tedavi imkanı varsa yetkililerden yardım istiyoruz. Kızımın iyi olacağı bir hastane veya doktor varsa kızımı tedavi etsinler. Tedavisi yoksa en azından okutsunlar okuması için yardımcı olsunlar.

 

Kızımın geleceği için geç olmadan yetkililerin el uzatmasını istiyorum. Okutsunlar bir yerleri kazanıp kendine bakabilmesi için yardımlarda bulunmalarını istiyorum." ifadelerini kullandı. (Hasan Gündüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir