• DOLAR 32.512
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2430.764
  • ...
Danıştay`dan Uğur Dündar`ın Namaz Haberine Ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

Danıştay, gazeteci Uğur Dündar`ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Star TV ana haber bülteninde yayımlanan ve ilkokul öğrencilerinin ders aralarında namaza götürülmesini konu alan "Okuldan Cumaya" başlıklı haberi "ürkütücü fon" müziği nedeniyle cezalandırdı.

Yüksek mahkeme, RTÜK’ün kanala “İnsanların dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle hiçbir şekilde kınanmaması ve aşağılanmaması” ilkesini ihlalden verdiği uyarı cezasını onayladı.

Dizilerdeki sevişme sahnelerinin süresinden, dünyaca ünlü filmlerdeki cinsel kışkırtıcılığa kadar son zamanlarda gündemine aldığı ilginç konular ve bunlara ilişkin kararlarla dikkat çeken Danıştay, bu kez bir haber bültenindeki “fon müziği” için harekete geçti.

Süreç, Star Haber’in 23 Ekim 2009 tarihli bölümündeki bir haberle başladı. “Okuldan Cumaya” başlıklı haberde, İstanbul’daki özel bir ilköğretim okulu öğrencilerinin öğretmenleriyle birlikte okul üniformalarıyla okulun yakınındaki camiye gidişleri konu edildi. Öğrencilerin cami yolundaki görüntülerinin yanı sıra, camiye girişleri, takkeleri kafalarına takıp cami bahçesinde ve içerisinde namaz kılmaları kamera görüntülerine yansıdı. Bu sırada öğretmenlerin habercilerle tartışmaları da ekrana getirildi. Bu haberin üzerine RTÜK, yasasındaki “İnsanların dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle hiçbir şekilde kınanmaması ve aşağılanmaması” ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle kanala uyarı cezası verdi. Kanal RTÜK’ün cezasını yargıya taşıdı. Davayı görüşen Ankara 12. İdare Mahkemesi, kanalın itirazını haklı buldu.

Mahkeme “İlköğretim çağındaki çocukların öğretmenleri tarafından topluca namaza götürülmeleri eleştirel bir tarzda yansıtılmışsa da, davalı idarece ileri sürüldüğü üzere insanları dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle kınama ya da aşağılama kastını taşımadığı sonucuna varıldığından, davacı kuruluşun uyarı cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” dedi.

‘Müzik ürkütücü, merak uyandırıcı’

RTÜK bunun üzerine kararı Danıştay’da temyiz etti. Dosyayı görüşen Danıştay 13. Dairesi, haberde kullanılan fon müziğinin “ürkütücü ve merak uyandırıcı” olduğu görüşünden hareketle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Danıştay kararında “Haber yayınının, ilköğretim öğretmenleriyle beraber cuma namazına gitmeleri konusunda eleştirel bir yaklaşımdan farklı olarak, merak uyandırıcı ve ürkütücü bir fon müziğiyle beraber öğrencilerin yüzlerini belli edecek şekilde yapıldığından bu yayın kanunun 4. maddesinin (d) bendinde yer alan ilkeyi ihlal ettiğinden dava konusu işlemi iptal eden mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir” denildi.

Cumhuriyet

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir