• DOLAR 32.551
  • EURO 34.918
  • ALTIN 2435.012
  • ...
DkMM Mart ayı toplantısını gerçekleştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  -  Eş Koordinatörlüğünü Eyüphan Kaya’nın yaptığı Diyarbakır Küçük Millet Meclisinin Mart ayı toplantısı, D.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Turgay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Ahmed Elatunkara’nın yaptığı DkMM
Toplantıya, HÜDA-PAR Diyarbakır büyükşehir belediye Başkan Adayı Av. M.Hüseyin Yılmaz, Hak-Par Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sevgi Çelik Moray, AK Parti Adayı Galip Ensarioğlu ile Saadet Partisi adayı Fesih Bozan katılırken BDP ve CHP adaylarının katılmadığı görüldü.


Toplantıya, Sivil Toplum Kuruluşlarından da  15’i  gözlemci  40 kişi katıldı.
İlk başta  Kadına yönelik şiddetin ele alındığı toplantıda, daha sonra Belediye Başkan adayları 15’er dakikalık sürelerle  konuşup, kent yönetimine yönelik projelerini anlattı.
 

Kadınlar günü nedeni ile katılımcılara da söz hakkı verildiği toplantı soru cevap tarzı devam etti.
 

“Bu bölgede de Müslüman liderler kadınlara kıymet vermiştir”
Toplantıda, bu bölgede de Müslüman liderlerin kadınlara kıymet verdiğini söyleyen Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı, “ Hz Ömer ‘in sözleri bazen aklıma geliyor. ‘biz cahiliye yıllarımızda kızlarımızı toprağın altına koyuyorduk, onu düşününce ağlıyorum.’Araplar arasındaki âdete göre çocukları kız olunca toprağın altına koyuyorlardı. İslam geldi, bütün bu adetleri kaldırdı. Bir ikincisi ise Kürdistan’ın âlimi, rehberi, kahramanı büyük komutan Selahaddin Eyyubi’nin kız kardeşi, o tarihte Şam da medrese yaptırmıştır. Sit-i Zeynep medresesi yanılmıyorsam,. Demek ki Kürdistan’daki Müslüman olan başlarımız, daha o dönemde bile kadınlarımıza  kıymet saygı ve sevgi göstermişlerdir.” dedi.

 

“Kadınlara verilen değeri anlamak için Hz. Muhammed’in hayatına bakılması gerekir”
Diyarbakır Ay-Der yetkilisi Fikret Özçelik, toplantıda yaptığı konuşmada, kadınları anlamak için Hz. Muhammed’in hayatına bakılması gerektiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti. “Eğer biz onun mesajını iyi anlarsak o zaman kadın sorunu erkek sorunu diye bir şey kalmayacağını düşünüyorum. Onun için bir iki tane hadis sizinle paylaşmak istiyorum. ”sizin en hayırlınız ehline karşı en iyi davrananızdır. Ben aileme en iyi olanınızım, müminlerin imanının en iyi olanı rahmette en güzel olan ve ailesine karşı hoş muamelede bulunan ve onlara karşı sevgi ve şefkat ve merhametle davranandır.” Eşinizde de hoşlanmadığınız huylar varsa hoşlandığınız huylar varsa onlara bakınız. ”kadınlara sadece iyi olanlar iyi davranır, onlara kötü olanlardan başkası kötü davranmaz.”en hayırlınız kadınlarına ve kızlarına iyi olanınızdır.”karılarınızı nasıl köle ve hayvan döver gibi dövebiliyor sonrada akşam olunca utanmadan yanlarında yatabiliyorsunuz, kadını ancak şerlileriniz döver.” Şimdi bu hadisler çerçevesin de kadına verilen değer çerçevesin de yani kadına verilen değer kadına verilen hakkı zaten Rabbimiz gerekli anlam da vermiştir. erkeğe verilen hakkın aynısını kadına vermiştir ama biz burada Rabbimizin emirleri doğrultusunda hareket etmediğimizden dolayı kadın da haksızlık yapıyoruz çocuğa da erkeğe de haksızlık yapıyoruz hatta canlı olan her şeye haksızlık yapıyoruz.”

“Aile kavramı asimile ediliyor”
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Halil Şenol ise ailelerin asimile olmasından dolayı bu tür sıkıntıların yaşandığına değinerek, “Genel anlamda baktığımız da kadına yönelik şiddet nereden geliyor neden kadınlar ön planda biz erkekler arka plandayız ama tersine baktığımızda erkek ön planda kadınlar arka planda şimdi eğer bir topumun dini kültürü,dili gelenekleri görenekleri yozlaştırılmışsa yok edilmişse erozyona uğratılmışsa bu toplumlardan başarı beklemek ileri gitme mümkün olmayacaktır,çünkü asimile olmuştur.Kendi coğrafyamıza baktığımızda bunun örneklerini çokça sayabiliriz.Günümüze baktığımız da hepimiz Müslümanız diyoruz ama,  ben şuna dikkat çekmek istiyorum. Bazı aktörler vardır ki işte eğitimciler ,imamlar, din adamları. Şimdi şöyle bir algı var toplumumuz da. İmam çıkar cami de hutbe de söyler söyler ondan sonra bir topluluğa derki, ‘Benim söylediklerimi yapın ama benim yaptıklarımı yapmayın.’ Bunları yıkmamız lazım” dedi.

 

“Kadını korumak namaz kadar önemlidir”
Diyarbakır küçük Millet Meclisi(DkMM) Koordinatörü Eyüphan Kaya da yaptığı konuşmada,   kadını korumanın namaz kadar önemli olduğuna değinerek, “Doğrusu kadın anne olarak eş olarak, bölgede  dokunulmaz olarak biliniyor. Kadın haklarından bize aktarılmış. Dikkat edilirse İslamiyette her ne durumda olursa olsun kadına bakmakla yükümlü erkeğin sorumluluğu vardır. Bizim asıl sorunumuz şu ki,İslamiyetin bazı emirlerini yerine getirmekten aciz kalıyoruz. Kadınla erkeği evlendirirken onları sahipsiz bırakıyoruz, Kur’anı Kerim buyuruyor ki ”Eşler arasında sorun çıktığı zaman her birinin ailesinden birer kişiyi hakem olarak seçin,dolayısıyla kim haklı kim haksız bunu ortaya koymak gerekiyor.”namaz kadar farz olan bu talimatı yerine getirmek gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.                                                                                                     ( M. Zeki  Aygur / Ali  Gültekin – İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir