• DOLAR 32.322
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2293.066
  • ...

VAN- Van Valiliği’nin öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) organizasyonuyla ‘2023 Vizyonu Van İli Sektörel Rekabetçilik Analizi’ arama konferansına Başkale ilçesinde devam edildi.

 

Başkale Anadolu İmam-Hatip Lisesi konferans salonunda yapılan toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Başkale Kaymakamı Murat Büyükköse, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul ile çok sayıda DAKA yöneticisi ile sivil toplum kuruluş temsilcileri, çiftçiler ve davetliler katıldı.

 

Arama konferansına katılan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, 2023 Vizyonu ile ilgili bir değerlendirme yaptı. 2023 Vizyonu hedefine ulaşmak için vatandaşlarla omuz omuza vermenin önemine değinen Vali Doğan, “Aslında birçok şeyi bir arada başarmamız lazım” dedi.

 

“Van ve Başkale’de üretim kültürünü terk etmişiz”

2023 vizyonuna hazırlanırken zamanın da daraldığını anımsatan Doğan, “Bu yıl 10 yıl içerisinde yaşadığımız bu alanın gerçek anlamda bir ekonomik performansa sahip geldiğini düşünüyoruz. Eğer biz gerçek bir ekonomik gelecekten söz edeceksek, bazı konularda doğruları konuşmamız lazım. Hani sürekli parmağınıza bal çalmakla doğru ekonomik konuları konuşmuş olmayız. Bilmemiz gerekiyor ki; şuanda Başkale üretim yapmıyor. Van üretim yapmıyor. Üretim kültürünü terk etmişiz. Yaptığımız şey aslında sürdürülebilir olan işler değil. Hayvancılık yapıyoruz. Birtakım tarımsal kazanımlarımız var. Ama bunlara yıllar itibariyle bakıldığında pozitif bir ivme göstermiyor. Bir grafik çizdiğimizde Van’da ve özellikle Başkale’de tarımsal üretim artmıyor. Van ilinde devlet destekleri sürekli artmış. Bazı destek alanlarında devlet 15 kat destek vermiş. Ama aynı destek alanlarında üretim kapasitemiz 10 kat aşağıya inmiş. Yani devletin verdiği destekle üretim arasındaki ilişki birebir ilişki değilse verilen desteğe de yazıktır, orada yapılan görüşmeler ve konuşmalara da yazıktır. Eğer destek orada üretimi artırabiliyorsa anlamlıdır. Dolayısıyla o devletin beklediği dönüşüm sağlanamamış. Öncelikle insan kaynağı ile ilgili bir tespit yapmamız lazım. İnsan kaynağımız kendisine tevdi edilen herhangi bir sorumluluğu o sorumluluğu istenilen ölçüde başarıya uzun vadede verimli olarak düşünmüyor, kısa vadede bundan ne netice elde ederim diye bakıyor. Hemen kazancı öngörüyor” dedi.

 

“Hayatımızda ekonominin bir önceliği yok kavga var, gürültü var”

Hayatımızda ekonominin önceliğinin olmadığını sadece ideolojilerin olduğunu ifade eden Vali Doğan, “Ne işe yarayacağı şüpheli olan ideolojiler var. Kavga var, gürültü var. Çekememezlik var. Olumlu olumsuz birçok şey var ama ekonomimiz birinci sırada değil. Ben Van’a geldikten sonra iki konunun üzerinde çok duracağımı ifade ettim. Birincisi kardeşlik hukukunu geliştirmek için mücadele edeceğim. İkincisi de ekonomiyi geliştirmek için mücadele edeceğim. Eğer biz kardeşlik hukukunu geliştiremezsek, eğer biz ekonomimizi geliştiremezsek, eğer biz şimdiki durumumuza göre rahmetli Turgut Özal’ın bir sözünü hatırlatmakta fayda var.’Transformasyonumuzu gerçekleştiremezsek’ endişe ederim ki; bugünkü yaşadığımız sıkıntılardan daha ileri sıkıntılar bizi bekleyebilir. Dolayısıyla ülke olarak bir çizgi yakaladık. Bir çözüm süreci yaşıyoruz. Bu süreçte durumu kendi lehimize geliştirmek için tedbirler almamız gerekir. Artık ekonomiyi daha çok konuşmamız lazım. Hem de gerçekçi bir zeminde konuşmamız lazım. Şimdi hayal ütopik şeyler değil de gerçek hemen ulaşılabilir yarından itibaren bize ne gibi farklılıklar yaşatabilir konular üzerinde durmamız lazım. Yaptığımız şuandaki stratejik çalışma orta vadeli bir stratejik çalışmadır” diye konuştu. 

 

Daha sonra Konya Torku Şeker Patates İşletmeleri Üretim Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Turan Soylu tarafından patates tarımı ve tohum üretimi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

 

Patates üretim sunumunun ardından ‘2023 Vizyonu Van İli Sektörel Rekabetçilik Analizi’ arama konferansına geçildi. Başkale Kaymakamı Murat Büyükköse bir konuşma yaptı.

 

Başkale’nin 62 bin nüfuslu bir ilçe olduğunu kaydeden Büyükköse, ancak her yıl nüfusun azaldığını bildirdi.

 

Başkaleliler MYO ve sınır ticaret kapısının açılmasını bekliyor

Şubat ayında açıklanan TÜİK verilerine göre yüzde 5’lik bir nüfus azalmasıyla 59 binlere düştüğünü bildiren Büyükköse, “Yüzde 5 büyük bir oran. Bunu hep beraber sorgulamamız lazım. İlçemiz adına ne yapabiliriz? Onun için ben bu toplantıyı önemsiyorum. Tarım ve hayvancılıkta bizim de ciddi anlamda çalışma yapmamız gereken bir alandı. Başkale sınır ilçesi olduğundan dolayı ilçemizin bu talepleri var. Bu konuyla ilgili Sayın Valimize ilettik. Bunlardan en önemlileri Meslek Yüksekokulu ve Sınır Ticaret Kapısı. Bu konuyu hem sayın valimiz hem de bizler yakından takip ediyoruz. İnşallah en kısa sürede sonuç alırız. Bizim bugünkü toplantıda en önemli gündem maddemiz Başkale’de tarım ve hayvancılığı yeniden nasıl ayağa kaldırırız. Bu toplantıda bir beyin toplantısı yapacağız” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından proje koordinatörü Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, bir sunum gerçekleştirdi. (Murat Dalgın-İLKHA)