• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
HÜDA PAR Cizre Adayı projelerini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - HÜDA PAR Cizre Belediye Başkan Adayı Ferhan Dündar, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimde kazanması durumunda hayata geçirmeyi planladığı projeleri ilke haber ajansına anlattı.

 İşte HÜDA PAR Cizre Belediye Başkan Adayı Ferhan Dündar ile yaptığımız röportajın tamamı:

 Size göre belediye başkanı kimdir, kanunlarda tanımlanmış görevlerinin dışında toplumda bir misyonu var mıdır?

 “Belediye başkanı, hizmet makamında olan hizmetçidir”

Belediye Başkanı kanunda gösterildiği gibi usul ve esaslara göre seçilir. Bizim anlayışımıza göre belediye başkanı; hizmet müessesesi olan belediyenin hizmet makamında olan hizmetçidir. Halka efendilik yapacak yâda üstten bakacak değil halkın kendi hizmetinde sadakatine ve dürüst hizmet anlayışına güvenerek seçtiği bir temsiliyettir. Bizim anlayışımızda toplum içerisinde her konuda gerek maddi gerekse manevi olarak belediye ve belediye başkanının pratiğin adresi olması gerektiğine hak yolda hakka hizmeti esas alınmasına inanıyoruz.

 Cizre ile ilgili hedefleriniz nelerdir? Bunları anlatır mısınız?

 “Partizanlığın olmadığı şeffaf belediyecilik anlayışını tesis edeceğiz” 

Malumunuz Cizre şehrimiz kültürel geçmişi olan kadim bir şehrimizdir. Halkımız bizi tercih etiği takdirde gerek maddi gerekse manevi olarak ciddi anlamda projelerimiz olacaktır. Öncelikli olarak belediyecilik anlayışımız gelmektedir. Bizim tesis edeceğimiz ilk projemiz belediyecilik anlayışı olacaktır.

 Halka hizmeti hakka hizmet olarak telaki ediyoruz. Partizanlığın, yandaşlığın, yolsuzluğun, aldatmanın,  rüşvetin olmadığı şeffaf belediyecilik anlayışını tesis edeceğiz.  Her türlü ahlaki yozlaşmanın önüne geçerek maneviyatın sembolü olan ve ev sahipliğini yapan kadim Cizre şehrimizin yetiştirdiği Âlimlerin, maneviyat pirlerinin ve bilim adamlarının mirasına sahip çıkma, medrese ve tedrisatın yeniden ihyası için çaba sarf edeceğiz. Sosyal, kültürel ve ekonomik yönde yapacağımız çalışmalarla Kur’an nesli toplumunun ihyâsı için katkıda bulunacağız. Belediyenin bütün imkânlarını hakka dayalı adalet çerçevesinde kimsenin dil, din,  düşünce ideoloji ve hayat felsefelerine bakmadan adil ve tarafsız bir şekilde halkın hizmetine sunarak, bunu da bir lütuf olarak değil haklarının olduğunu göstereceğiz.

 “Sırtında un çuvalı taşıyan Hz.Ömer’in referans aldığı değerler anlayışımız olacak”

Sırtında un çuvalı taşıyan Hz.Ömer’in referans aldığı değerler anlayışımız olacak. Kesinlikle kaynakları israf etmeyeceğiz. Emin sokaklar emin caddeler vaad edip Cizre şehrimizin yaşanılır ve güvenilir bir hale getirmesini sağlayacağız. Halkımızın ihtiyaçlarına cevap vermede belediye pratiğin adresi olacak ve sekreter perdesini kaldıracağız.  Şehrimizi eksiksiz ve sağlam bir alt yapıya düzgün bir üst yapıya kavuşturacağız.  Bütün bu çalışmaları yaparken halkımızla istişareyi esas alacağız.  Bizler seçilsek de seçilmesek de halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.

 Bizim yapmak istediğimiz ve hedeflediğimiz projelerimizin detaylarını bir broşürle halkımıza dağıtacağız.

 Beraber çalışmayı planladığınız ekipte size yakınlık derecesine mi dikkat ediyorsunuz? Yoksa uyum içinde çalışmanın yanı sıra, yakınlık derecesine bakmadan Cizre’ye katkı sağlayacak kişileri ekibinizde düşünüyor musunuz?

 Biliyorsunuz bu bir saha çalışmasıdır. Öncesinde de ifade etiğimiz gibi belediyecilik anlayışımızda yandaşlığa yer yoktur ve üzerinde bulunduğumuz terbiyemiz buna müsaade etmemektedir. Bu bir ehliyet ve aidiyet meselesidir. Ayrıca belirli bir takım kişilere ya da oluşuma tapulamak yanlıştır. Kim layıkıyla yapacağı hizmetin hakkını verirse yapılması gerekeni kendine görev bilirse hizmet onun hakkıdır. Güzel Cizre’mizin bu modeli oluşturacak insanlara ihtiyaç vardır.

 Size göre yerel siyasette kadın ve gençlerin yeri nedir? Ekibinizde kadın ve gençlere yer verecek misiniz?

 Bize göre yerel yönetimde kadınların güç yettireceği her alan ve kademede yer almaları vardır. Bu konuda sosyal hayatın her alanında daha çok aktif rol almaları için imkân tanıyacağız. Özelikle kadının gerek aile içi hakları gerekse de aile dışı tüm alanlarda idareci olma şartıyla aile ve kadın haklarını koruma merkezleri kuracağız. Onun için kadınların yer almadığı bir yönetim ve hizmet anlayışı eksik ve yanlış buluyoruz. Gençlerinde yetişkinlik öncesi dönemde okulda aldıkları eğitim ve kazandıkları bilinçle toplumsal konularda daha duyarlı hareket etmeleri ve görüşlerini rahatça ortaya koyabilmeleri beklenmektedir. Ancak bu farkındalık, tek başına eğitim öğretim kurumlarında kazanılacak bir gelişme değildir. Gençlerin katılımını arttırmak için genel anlamda yerel yönetim ve sivil inisiyatif tarafından teşvik edilmeleri ve gençlere yönelik hazırlanacak programlarla katılım konusunda yönlendirilmeleri gerekmektedir.

 Siyasetin doğası gereği seçimlerde herkes size oy vermeyebilir, fakat seçildikten sonra toplumun genelinin sizi bir şehir emini olarak benimseyeceğini düşünüyor musunuz? Toplumun genelinin sevgi ve kabulünün kazanılması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 Öncelikle şunu belirtmek istiyorum biz halkımızın hizmetine talibiz. Bunu yaparken de kimsenin dil, din, düşünce, hayat felsefesi ve rengine bakmadan çalışacağız. Cizre’nin yaşanılır ve güvenilir hale gelmesi için, emin sokaklar ve emin caddeler için çalışacağız. Biz kendimizi Hz. Resulullah’ın emin ahlakına adamışız. Hizmet bir lütuf değil her kesin hakkıdır.

 Yerel siyaset ve uygulamalarının bir şehirdeki toplumsal barışı etkilediğini düşünüyor musunuz? Bir belediye başkan adayı olarak Cizre’de; birlik, beraberlik, kardeşlik ve sağduyunun güçlenmesi için ne gibi düşünceleriniz var?

 Başın vücut üzerindeki konum ve fonksiyonu neyse yerel yönetimin de şehrin her yönüyle yaşanılır ve güvenilir bir hâl almasında konumu odur. Onun için huzuru, kardeşliği ve bunu güçlendirecek katkılar sunacağımızı vaad ediyoruz.

 Belediyecilik biraz resmi, biraz özel,  biraz da siyasal bir kurumdur. Hep bu kurumlardan çalışmanın zor ve sıkıntılı bir iş olduğu ifade edilir. Size göre bu tür kanaatlerin kaynağında ne vardır? Bu gerçeklik ya da algıyı ortadan kaldıracak nasıl bir yönetim anlayışı vaad ediyorsunuz?

 Bütün bunların üstesinden gelmenin ve çözüm yolunun İslam’ın adalet anlayışı olacağı kanaatindeyiz. Bunun pratikteki örnekliğini Hz Ömer’in idare şeklinde görüyoruz. Bize göre sorunlardan çok sorunlara kaynaklık yapan unsurlar ve bu unsurlara götüren faktörlerdir. İlahi adaletin dışında ki anlayış ve çözüm yolları görünüşte güzel görünüyorsa da sonuç olarak insanları faydalı ve hayırlı bir sonuca götüremeyeceğine inanıyoruz. Onun için bizim her hususta referansımız İslam’dır.

 Cizre sokaklarında biliyorsunuz, çok sayıda inek dolaşıyor. Belediye olarak sokak hayvanlarının korunması için nasıl bir çalışmanız var?

 Biliyorsunuz çevre ve halk sağlığı çok önemlidir. Daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturmak için başıboş dolaşan hayvanları önlemek için birim kuracağız. Bu birimlerimizce başıboş dolaşan hayvanları sahiplendirmek ve önüne geçmek için rehabilite edeceğiz.

 Cizre’de bulunan tarihi eserler için planlarınız nelerdir?

 Cizre’nin sahip olduğu zengin tarihi eser ve kültürel mirası vardır. Projelerimizin başında bu tarihi değerlerimize sahip çıkacağız. Ciddi anlamda bir restorasyon başlatacağız. Gerek maddi gerekse de manevi anlamda tarihi eser ve kültürel mirasımızın yeniden ihyası için çalışacağız.

 Mevcut yönetimin başarılı olduğu alanlar nelerdir? Hangi hizmetleri yapmıştır?

 Görünen köyün kılavuza ihtiyaç yoktur. Halkımız bizi tercih ettiği zaman yapacağımız hizmetlerle bu tür soruların cevabını vereceğiz.

 Cizre sizce nasıl marka şehir olur? Bu zamana kadar mevcut yönetim bu konuda neler yapmıştır?

 Cizre önemli bir kültür merkezidir. İnsanlığın ikinci atası Nuh Peygamber’in kabrine ev sahipliği yapmaktadır. Tasavvuf pirlerinin yetiştiği,  medrese ve tedrisatla, dünyaca bilinen bilim adamlarının kadim şehir olan ilçemizde yetişmeleri onlara uygun ilmi ve kültürel alanlarda çığır açmak, sağlam bir altyapı ve cazibeli bir üst yapıyla halkımıza hizmet etmek.

 Cizre’nin ciddi temel sorunları nelerdir? Bu sorunlar için çözüm projeleriniz var mı?

  Cizre’nin temel sorunu olarak kabul ettiğimiz 5 sorunu sıralayacak olursak; ulaşım, huzur, temizlik, halkla ilişkiler, çarpık yapılaşma(kentleşme). Bu beş hususun sorun olmaktan çıkması için Allah’ın izniyle  var gücümüzle çalışacağız.

 Cizre’ye bu zamana kadar ne tür katkılarınız oldu? Cizre’yi nerede, nasıl temsil ettiniz?

 Yaklaşık 6 yıldır STK bünyesinde halkımızla gerek maddi gerekse de manevi bir dayanışma içindeyiz. Dernek olarak Cizre’de her yıl fakir ve muhtaç binlerce aileye yardımda bulunduk.

 “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” şuuruyla bu güne kadar yaptıklarımızı halkımızın yararına yaptık. Siyasi bir yatırım olarak değil, Rızayı İlahi’yi kazanmak için yaptık. Biz halka hizmeti hakka hizmet olarak kabul ediyoruz. Eğer halkımız bizi tercih ederse daha çok onlara hizmet etmeyi hedefliyoruz. Temsiliyet noktasında her zaman bizim yerimiz hizmet makamı olmuştur. Bu konuda yine halkımızın hizmetine devam niyetindeyiz. Bizler; seçilsek de seçilmesek de halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. (Kerem Deger - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir