• DOLAR 32.475
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2427.792
  • ...
Bal adı altında glikoz satıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Arı Yetiştirici Birliği, Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri sahte balcılığa karşı hiçbir önlem alınmamasından dolayı tepki gösterdiler. Doğu ve Güneydoğu Bölge sorumlusu Fahri Saylak, kaçak bal satanlara karşı hiçbir önlemin alınmadığını ve yetkililerin buna karşı sesiz kaldığını dile getirdi. 

Devletin, sahte bal satıcılığına müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Saylak, bu konuda tüketicilere de çok görev düştüğünü belirtti. 

“Sahte bal arı yetiştiriciliğini bitirdi”
Sahte balın piyasaya sürdürüldüğünden dolayı ve arıcılığın değerinin kalmadığını ifade eden arıcılar Birliği Üyesi Halim Eprem  de,“ Ben bu mesleği sevdiğimden dolayı, yaklaşık 35 yıldır bu işi severek yapıyorum. Fakat yaklaşık 10 yıldır arıcılığın değerini bırakmadılar. Bu reklamlarda, mahallelerde, cami önlerinde satılan glikozlar baya mesleğimizi zedelediler. Dünyada bozulmayan, en sağlıklı olan gıda baldır. Fakat bunlar maalesef televizyon programlarına, sokaklara çıkınca balın değeri kalmadı.” İfadelerine yer verdi.

“Bal adı altında glikoz satıyorlar”
Bal adı altında glikoz sattıklarını söyleyen Eprem, “Bal adı kullanınca insanlarımız da baldır diyorlar. İnsanlarımız glikozun ne olduğunu bilmiyorlar. İnsanlarımız nasıl olsa diyorlar 3-5 TL’lik baldır ama 3-5 TL’lik bal olmaz. Bugün bizim bal fiyatlarının en düşüğü 40 TL’nin altında olmaması lazımdır. Ama ben bir üretici ve yatırımcı olarak balımı pazarlayamıyorum. Bir esnafa gittiğimiz zaman esnaf diyor ki balın kilosu 10 TL’dir. Bu da böyle olunca bizler bal nasıl alıp satalım. Bu işler böyle olursa yapmamak zorunda kalırım.” dedi. 

“Sahte ballar yüzünden halkın bize güveni kalmadı”
Sahte bal yüzünden halkın kendilerine olan güvenlerini kaybettiklerini söyleyen Eprem daha sonra, “Bu güne kadar televizyonda ki reklamlara baktığımız zaman baldan tiksiniyoruz artık bal yemek istemiyoruz. Bunun içinden balın adı kalmadı. Ben şimdi vatandaşa gittiğimde bize diyorlar ‘efendim biz televizyonda gördüğümüz bala güvenmiyoruz sizin malınızı nasıl alalım nasıl güvenelim’ diyorlar. Halkın artık bize olan güveni kalmadı.  Diyarbakır’da 400- 500 balcı var ve mallarını satamadıkları için şu anda bir sürü balcı işi bırakma durumuna gelmiştir. Arıcılar bizi arıyorlar elimizde de epey bal var biz ballarımızı nasıl satalım diyorlar.” İfadelerini kullandı. 

“Vatandaşlar barkoda dikkat etmelidirler”
Vatandaşların barkodlu ballardan alması gerektiğini dile getiren Eprem, “Artık barkot sistemi çıkmış herkes de bu barkot sistemine uyarsa piyasada sahte ballar kalmaz. Bu barkot için bütün balcıların buna uymasını istiyorum. Vatandaş bal aldığında barkoduna baksınlar eğer barkodu varsa rahatlıkla o balı alabilirler. Bizim barkoduz bal satmamamız lazım ve bütün balcılarında ballarına barkod yapıştırmasını istiyorum. Ben barkodu bal sattığım için bal alan bütün müşterilerime garanti veriyorum ve diyorum ki gidin balınızı yiyin eğer bir yıla kadar bir şey olursa getirin bize aittir diyorum. Ama bazıları çıkıyor diyor ki biz ev, araba gibi hediyeler veriyoruz bu gibi şeylerle milleti kandırmasınlar. Vatandaş bal yerine glikoz alıyorlar ve geri gönderiyorlar. Ama geri gönderdikleri de, paraları da gidiyor ve vatandaş artık baldan soğuyor bal yemek istemiyor.” Şeklinde devam etti.

 

“Bakanlıkların bir an önce bu işe el atması lazım”
Bal reklamları Avrupa üzerinden yayın yaptığından dolayı onlara ceza verilememesinde dolayı yakınan Eprem bir önce yetkililerin bu işe el atması gerektiğini ifade ederek, “Bu insanlarımız niye glikozdan zehirlensinler niye glikoz yiyorlar sağlıklı bir ürün yesinler. Biz balcılar desek balın sahte olduğunu böyle anlarsınız kimse anlamaz çünkü her zaman bal yemeyen biri bunu anlamaz. Türkiye’nin şuan ki tarım bakanı, ulaştırma bakanı var ve devletin bu sahte balcılara el atması lazım. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 40 bin arıcımız var ve bu sahte balcılar bu 40 bin balcıya engel oluyorlar. Balcıların, yatırımcıların hali ne olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

Daha sonra Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Doğu ve Güneydoğu Bölge sorumlusu Fahri Saylak,, şunları kaydetti: “Tüketici, sahte bal satanlarla alışveriş yapmazsa ortada sorun kalmaz. Tüketiciler, bu tür reklamlara kanmamalı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretim izni vermediği balları almamalıdırlar. Çünkü o ballar gerçek bal değildir.” (Ali AdiyamanDavut Ergin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir