• DOLAR 32.387
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2326.519
  • ...

ŞANLIURFA - Türkiye’nin en büyük kalkınma projesi GAP kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin en büyük, dünyanın da 5. büyük sulama tüneli olan Suruç Tüneli’nin resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 9 Mart Pazar günü gerçekleşecek 

Dünyanın 5. büyük sulama tüneli

GAP Eylem Planında yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi’nin inşaat işleri çok sayıda üniteye ayrılarak kademeli olarak devam ediyor.

Suruç Ovası’nı sulayacak projenin en önemli ayaklarından biri olan Suruç Tüneli’nde ise mutlu sona ulaşıldı. Suruç Ovası’nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak ve dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli tamamlandı.

Kazılarda son teknoloji kullanılıyor

7 metre bitmiş iç çapına sahip ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Türkiye’de tamamlanmış en uzun tünel olan Suruç Tünelinin kazı çalışmaları köstebek diye de tabir edilen Tünel Delme Makinesi (TDM) ile yapıldı. 

Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapılarak su getiriliyor. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki harfiyatı da dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen Tünel Delme Makinesi ülkemizde KOP, GAP, Melen, Gerede gibi çok önemli su projelerinde de kullanılıyor. (İLKHA)