• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Azerbeycan: Devlet İçinde Devlet Oluşturmak İsteyenlere Geçit Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasanov, Azerbaycan Basın Konseyi tarafından düzenlenen "Din özgürlüğü, misyonerlik ve medya" konulu konferanstaki konuşmasında, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan dini ve milli çatışmaların, farklı dini yapılanmaların ve tarikatlerin, toplumun siyasi hayatına ve yönetim sistemine etki etme çabalarının, din devlet ilişkilerinin tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını vurguladı.

Azerbaycanın dini ve kültürel hoşgörünün hakim olduğunu bir ülke olarak tanındığını söyleyen Hasanov, "Fakat, üzülerek ifade etmek istiyorum ki, ülkemizde yaşanan hızlı kalkınma süreci, istikrar, vatandaşlar arasındaki dayanışma, dini ve milli hoşgörü ortamı, bazı iç ve dış güçlerin, belirli yabancı dini gruplaşmaların hoşuna gitmiyor. Son zamanlarda, yurt dışından yönetilen bazı misyoner teşkilatları ve dini tarikatler, Azerbaycanda kendi amaçlarına uygun kamuoyu oluşturmak, radikal eğilimlerin güçlendirilmesi, devletin yönetim sistemine etki olanaklarının elde edilmesi yönünde aktif faaliyet gösteriyor" dedi.

Bazı grupların bazı vatandaşlara farklı teşvikler sağlayarak, onları da yanlarına alarak çeşitli yapılanmalara gittiğini ve toplumun istikrarını bozmak için çaba harcadığını belirten Hasanov, şöyle devam etti:

"Ayrıca, gençlerin etki altına alınması, onların yetiştirilmesi ve devlet birimlerine yerleştirilmesi, daha sonra ise onların aracılığıyla devletin iç ve dış politikasına etki edilme eğilimleri gözlemleniyor. Ortadoğu ve bazı bölge ülkelerinde farklı dini yapılanma ve tarikatlerin yönetimi ele geçirme çabalarının çatışma ve siyasi ve ekonomik krizlere neden olduğu görülüyor. Bugün bu konuların ülkemizde geniş şekilde tartışılması, toplumun benzer hadiselerin Azerbaycanda da yaşanabileceğinden duyduğu endişeyi gösteriyor."

Azerbaycanda din-devlet ilişkilerinin Anayasa ile düzenlendiğini anımsatan Hasanov, yasalara aykırı davranan ve dış güçlerin etkisi altında bölücülük yapan kurumlar hakkında ilgili devlet birimleri tarafından yasalar çerçevesinde gerekenin yapıldığını bildirdi.

Hasanov, "Azerbaycan devleti, farklı tarikatlerin, misyoner örgütlerinin anti-milli faaliyetine, devlet içinde devlet oluşturmak çabalarına karşı katı bir tutum içerisindedir ve onların girişimleri sonuçsuz kalacaktır" dedi

Azerbaycan`ın çıkarlarına aleyhine faaliyet gösteren ve kendi adamlarını Azerbaycan devletinin içerisine yerleştirmek isteyen kurumların ifşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Hasanov, bu konuda medyaya görev düştüğünü ifade etti:

Hasanov, "Onların asıl yüzünü topluma göstermek medyanın asli görevlerinden olmalıdır. Azerbaycan medyası kendi ilerici geleneklerini devam ettirerek milli çıkarlarımızı ve değerlerimizi her şeyden üstün tutmalı, milli konularda aynı tutumu sergilemelidir. Devletçiliğimizin temellerini sarsıtmak isteyen iç ve dış güçlere karşı acımasız olmalıdır" diye konuştu.

Ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir