• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...
`İstiklal, `Hakk`a tapan` milletimizin hakkıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Eğitim Bir-Sen Gercüş İlçe Temsilciliği, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edien İstiklal Marşı’nın 93. yıldönümü münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.

 Yapılan açıklamada Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı kalemiyle değil yüreğiyle yazdığı belirtilerek, “Sipariş olarak yazdırılması düşünülen İstiklal Marşı’nın yazılışının özü sözü bir olan Mehmet Akif Ersoy’a nasip olması manidardır. Mehmet Akif, marşın yazılmasından tahakkuk eden ücreti almayarak milletimizin mutabakatına mazhar olan İstiklal Marşı’nın gölgelenmesine de mani olmuştur.  “Doğduğumdan beridir âşığım istiklâle” diyen Mehmet Akif Ersoy, ‘İstiklal Marşı’ adını verdiği şiirini İstiklâl Harbini yapan kadın, çocuk, genç, yaşlı tüm milletimizden oluşan ‘Kahraman Ordumuza’ ithaf etmiştir. İstiklâl, tarih boyunca meftunu olduğumuz ve uğruna pek çok acılara katlandığımız, hiçbir zaman ödün vermediğimiz değerimizdir. İstiklâl, ‘Hakk’a tapan’ milletimizin hakkıdır.” denildi.

 İstiklal Marşının bütünüyle milletin karakterini yansıttığı vurgulanan açıklamada, “İstiklâl Marşı’nın mana derinliğinde barınan duygular milletimizin öz benliğinden damıtılmıştır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden kodlardır. Milletimize istiklâl azmini veren gazilik ve şehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arındırılmış bir mücadelenin sürdürülmesi imkânsızdır. İstiklâl mücadelesinde değerlerinin ayaklar altına alınmamasının mücadelesini veren milletimizin coşkunluğunu anlatan İstiklal Marşı, milletimiz var oldukça ortak hisleri veren ve milletimizi tanımlayan bir metin olarak var olacaktır. Milletimizin İslâm Dini’nin bayraktarlığını yaptığı bin yıllık devrede kendisine yer bulamayan kimi kişi veya çevrelerin din karşıtı oluşlarının bir yansıması olarak referansını İslam Dini olarak gördükleri İstiklâl Marşı’na ve şairi Mehmet Akif Ersoy’a zaman zaman saldırdıkları görülmektedir.” ifadelerine yer verildi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir