• DOLAR 32.597
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2506.767
  • ...
Daha güvenli bir telefon için 10 altın kural!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Telefonunuzda çok önemli bilgiler taşıyorsanız, onu cüzdanınız ve ev anahtarlarınız kadar iyi, hatta belki de daha iyi korumanız gerekebilir. Ancak çoğumuz, onları korumak için kilit ekranına parola koymaktan fazlasını yapmıyoruz.

Önemli yazışmalarınızın, mesajlarınızın ve görüntülerin başkalarının eline geçmemesi için ne yapmalıyız?

İşte akıllı telefonunuzu daha güvenli hale getirecek bazı ipuçları:

“ Yazılımları güncelleyin”
Hangi mobil işletim sistemini kullanırsanız kullanın, yazılımın en son sürümünü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çoğu telefon, güncellemeleri otomatik olarak kontrol edebiliyor; bu seçeneğin etkin olduğundan emin olun.

“Güvenli bir kilit ekranı kullanın”
Yüz ile kilit açma eğlenceli olsa da, bu çok güvenli bir yöntem değil. Desen ve pin kodları çok daha güvenli, ancak daha da güvende olmak istiyorsanız harf ve rakamlardan oluşan alfanümerik bir parola kullanmalısınız.

Parolanızı yanınızda bir başkasının görme ihtimaline karşın düzenli bir biçimde değiştirin.

“Antivirüs yükleyin”
Android`li telefonlar zararlı uygulamalara karşı zayıftırlar. McAfee, AVG ve Lookout gibi uygulamalar, hem iOS hem de Android`li cihazlara ek güvenlik sağlar.

“Güvenilmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeyin”
App Store veya Google Play Store`da olmayan uygulamaları başka konumlardan yüklemek zevkli olabilir; ancak bu uygulamaların güvenlik sorunlarıyla gelme ihtimalleri daha yüksektir.

Ne yaptığınızdan emin değilseniz, cihazınızı root`lamak veya jailbreak`lemek de önemli güvenlik açıkları doğurabilir.

“Uygulamalarınızı kilitleyin”
Mesajlarınıza ve resimlerinize ek bir güvenlik katmanı eklemeniz gerekebilir. Aksi halde kilit ekranınızı geçen herkes, tüm verilerinize erişebilir. Bunun için "vault" uygulamalarını kullanarak hassas dosyalarınızı ikinci bir kodla koruyabilirsiniz.

“Misafir/çocuk modunu kullanın”
Android ve Windows`lu cihazlarda bulunan bu işlev, çocuklarınızın önemli verilere ulaşıp onlarla oynamasını engelleyecektir.

“Konum ayarlarını etkinleştirin”
Cihazınız çalındığında veya kaybolduğunda onu bulabilmek için masaüstü PC`nizde Google Play`i açın ve önce Ayarlar simgesine, sonra "Android Device Manager"a tıklayın. Buradan telefonunuzun konumunu bulabilir, onu uzaktan kilitleyebilir veya çaldırabilirsiniz. iPhone`da ise benzer işlev için Find My App uygulamasını kullanabilirsiniz.

“Giyilebilir teknolojiyi kullanın”
Sonu SmartWatch 2 ve Galaxy Gear 2 gibi akıllı saatler, telefonunuzu yanınıza almadığınızda sizi uyarabiliyorlar. Telefon yeteri kadar yakındaysa onu çaldırmanız da mümkün.

“SIM kilidi kullanın”
Hırsızların telefonunuzu kullanarak faturanızı şişirmesine engel olmak için SIM kartınız için bir PIN kodu ayarlayın. Bu sayede hırsız, SIM kartınızı başka bir telefona taksa bile onu kullanmadan önce PIN kodunu girmesi istenecektir. 

“Hassas dosyaları telefonunuzda taşımayın”
Çok önemli dosyalarınızı telefonunuzda taşımak yerine harici bir diskte taşıyın. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir