• DOLAR 32.452
  • EURO 34.498
  • ALTIN 2473.917
  • ...
1,5 saatlik Obama-Putin görüşmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’da son gelişmeleri içeren bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Daha önceki açıklamalarında Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı davrandığını ve bu eyleminin cezasız kalmayacağını dile getiren Obama görüşmede, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü ihlal edici eylemlerin ABD’nin Avrupalı müttefikleri ile bazı adımlar atmasına neden olabileceğini vurguladı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, yaşanan sorunun Rusya, Ukrayna halkı ve uluslararası toplumun çıkarları doğrultusunda çözülebilmesi adına bir diplomatik yol olduğuna dikkat çekti.

Obama, çözümün bir parçası olarak, uluslararası toplumun yardımıyla Ukrayna hükümeti ve Rusya’nın direkt olarak görüşmesi, uluslararası gözlemcilerin Rus kökenli etnik gruplar dahil tüm Ukrayna halkının haklarını sağlaması, Rus askerlerinin üslerine geri dönmesi ve Mayıs ayında gerçekleşecek seçimlerde Ukrayna halkına uluslararası toplumun destek vermesi gibi adımların atılabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bu yönde ilerleme sağlamak amacıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna hükümeti ve diğer müttefikleri ile görüşmeler yapabileceğini söyledi. Obama ile Putin geçtiğimiz hafta da aynı meseleye ilişkin 90 dakika süren bir telefon görüşmesi yapmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir