• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
Van Belediyesi neden 18. Madde mağdurlarını görmüyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- 18. Madde mağdurları 27 Mart’ta Van’a gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurma çabası içerisine girerken 18. Maddenin uygulandığı yerleri ve sonuçlarını değerlendiren Van Emlakçılar  Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van’da yeni imar planı kapsamında yapılacak olan 41 kilometrelik  çevre yolu güzergâhında uygulamaya konulan 18. Madde ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

18. madde neyi öngörüyor?
Söz konusu maddenin ön gördüklerini anlatan Orhan Özdek, “18. Maddenin uygulandığı alanlarda devlet vatandaşın arsasının yüzde 40’ını kesiyor. Geriye kalan yüzde 60’da ise halkı birbirine ortak ediyor. Yani 18. Madde ile bütün arsa sahipleri birbirine ortak olmuş oluyor. Böyle olunca da vatandaşlarımız arasında ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Birinin evi bir başkasına  rahatlıkla kayabiliyor” dedi.

 

18. maddenin ilimizin kanayan yarası haline geldiğini ifade eden Özdek, olaya duyarsız kalınması halinde sorunların yıllarca devam edebileceğini belirterek, Van Belediyesi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.

 

“Halk derdini kime anlatsın?”
Halkın çok ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren Özdek sözlerine şöyle devam eti.


“Bu anlamda insanlarımız şu anda çok ciddi sorunlar yaşıyor. Birincisi söz konusu madde ile vatandaşın arazisinin parçalandığı ve halkın birbirlerine ortak edildiğini görüyoruz. Burada vatandaşımızın arsası ya da evi tamamen vasfını yitirmiştir. Güya burada iyileştirme yapılmak istenmiş ancak vatandaşlarımızın arsaları katledilmiştir. Dolayısıyla bu da ilimizin ekonomisine çok ciddi zararlar veriyor. 18 Burada Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) dediğimiz yüzde 40’lık bir pay kesintiye uygulanmaktadır. Bir çeşit havuz sistemi yapılarak insanlarımız hiç tanımadığı kişilerle ortak edilmeye çalışılmaktadır. Ne yazık ki bu noktada halkımızın hakkını arayacağı meramını anlatacağı hiçbir merci bulamamaktadır. Asıl sıkıntı buradadır.”

 

Halkı mağdur eden yetkilileri kınayan Özdek, Van Belediyesi’nin de bu noktada duyarsız olduğunu ifade ederek, “ Van Belediyesi bu konunu asıl muhatabı olmasına rağmen,  maalesef bu olaya kulağını tıkamıştır” dedi.
 

“18. Madde Van’ın ekonomisine darbe vuruyor”
18. maddenin uygulandığı diğer illerde bu kadar mağduriyete sebebiyet verilmediğini sözlerine ekleyen Başkan Özdek, “Van ilimizde  uygulanmak istenen 18. Madde konusu Van’ın ekonomisine adeta darbe vurmuş durumda. Lakin önceki belediyeler döneminde de söz konusu madde uygulanmaya çalışıldı. Hala da onun sıkıntıları devam ediyor. Van Emlakçılar Derneği olarak diyoruz ki, insanlarımızı incitmeyelim. Dar boğaza itmeyelim. İnsanlar ömürlerini hiçe sayarak bir arsa almış, bu arsayı heba etmeyin. 18. Madde mağdurları ne yapacağını şaşırmış durumda. Defalarca burada toplantı yaptık. Açıklamalar yaptık, sokaklarda yürüyüşler yaptık. Dedik ki insanımızı mağdur etmeyelim. Ama maalesef yetkililerimiz bu konuda sessizliğini  ve duyarsızlığını kuruyor” diye konuştu.

 

“Van Belediyesi halkın arsasını tekrar halka satıyor”
Aydın Talay döneminde uygulanan 18. Madde ile ilgili Ali Paşa Mahallesi civarında hala sıkıntıların devam ettiğini belirten Özdek, “Oradaki insanlar mevcut belediyeye başvuruyorlar. Belediye burada o arsayı tekrar onlara para karşılığında tekrar satıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Vatandaşa ait olan bir arsa tekrar belediye tarafında vatandaşa parayla satabilir mi? Bu da adil değil. Yetkiler bu soruna kulaklarını tıkamaktadır. Özellikle Van Belediyesi’nin bununla hiç ilgilenmediğini görüyoruz. Bu konuda gerek Van Valiliği gerekse de Van Belediyesi üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.

 

“Bu madde ile fitne ateşi yakılmak isteniyor”
18. madde uygulamalarından dolayı kan davalı insanlar birbirlerine ortak edildiğini de sözlerine ekleyen Özdek, “Bu insanlar arasında ciddi sorunlara yol açıyor. Ne yazık ki şu anda bu fitne ateşi yakılmak isteniyor. İnsanların bunu kabul etmeleri mümkün değil. Bu uygulama kabul edilemez” ifadelerini kulandı.

 

18. madde sorunu nasıl çözülebilir?
Halkın 18. Madde ile mağdur edildiğini ve yetkililerin bunu görmek istemediklerini ifade eden Özdek, ‘Bu saatten sonra ne yapılabilir?’ Sorusuna ise şu cevabı verdi.
“Bir defa DOP payının limitinin düşürülmesi gerekir. Bir an önce bu insanların arsalarının eş değer olan ve başkasına ait olmayan bir arsa verilmelidir. Bu sorun ancak böyle çözülebilir. Bunun aksi durumunda bu sorunlar devam edecek, sorunlar çözülmeyecek. Ve insanlarımıza ekonomik anlamda ciddi zarar verir. Bu madde Van’ımıza ve vatandaşlarımıza zarardır” şeklinde konuştu.

 

Yetkililerin 18. Madde mağdurlarını dinlemesi gerektiğini söyleyen Özdek, “Bu konuda vatandaşların sıkıntılarını görmesi gerekir bu işleri ancak bu şekilde bu sorun çözülebilir. Yetkililer bu konuda ellerinden geleni yapmalıdırlar.” çağrısında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir