• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Umut Kervanı Irak Kürdistan'ında‏
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Türkiye'nin birçok ilinde bulunan bağlı STK’ların yardım faaliyetleriyle adını duyurduğu Umut Kervanı Yardım Platformu, Irak Kürdistan’ında bulunan Suriyeli mültecilerin kaldıkları kampları ziyaret etti.

 

Umut Kervanı Yardım Platformu Adına Umut-Der Genel Başkanı Halil Gergin ve Umut Kervanı Yardım Platformun Doğu ve Güneydoğu Koordinatörü M. Nurullah Günaydın ile birlikteki bir heyetle Irak Kürdistan'a geldiklerini dile getiren Umut-Der Genel Başkanı Halil Gergin, “Bundan 6 önce de Domız ve Kawirkozge kamplarını ziyaret ettik. Kamplarda bulunan Suriyeli ailelerle görüşüp ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra Türkiye’ye geri döndük. Umut Kervanı Yardım Platformuna bağlı olan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek toplantı yaptık. Bu toplantı neticesinde her dernek kendi ilinde Suriyeliler için gelen bağışı kabul edecek ve bu gelen yardımların toplu bir yerde muhafaza ederek, gerekli izinleri aldıklarında bu kamplarda kalan kardeşlerimize ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

 

Gergin açıklamasının devamında, “Gerekli izinler alınmadığından gelen yardımı birçok ilde bulunan Suriyeli ailelere ulaştırdık. Kawirkozge Kamp Müdürüne ve Domız Kamp Sorumlularından Keke Salam’la durumu paylaştık.” dedi.

 

Kürdistan bölgesinde toplam 250 bin Suriyeli var
Suriyelilerin durumu hakkında kısaca bilgi veren kamp yetkileri; Kürdistan bölgesinde toplam 250 bin kişinin olduğu ve yönetim olarak her bir kişiye 31 dolar verdiğini belirterek, “Bu parayla marketten alışveriş yapıyorlar. Ayrıca belli zamanlarda kuru gıda ve giyim de bazen dağıtılıyor.” dediler.

 

Umut Kervanı yetkilileri, buradaki Suriyeliler ister kampta olsun ister şehir içinde fazla bir sıkıntıların olmadığını dile getirdiklerini belirterek, “Çok kişi de burada çalışıp hayata tutunmaya başlamışlar. Kamp içerisinde 7 medrese ve bir sağlık ocağı mevcut. Ağır hasta varsa şehirdeki hastanelere götürülüyorlar.” şeklinde bilgi verdiler.

 

Umut Kervanı Yardım Platformu, 6 ay önce Suriye`nin Kobanî, Afrîn, Qamişlo ve Hasekî gibi bölgelerinde oluşan kaos ve olumsuz yaşam şartlarından dolayı Irak Kürdistanı’nın Hewlêr şehrine 30 kilometre uzaklıkta olan Kawirkozge ve Duhok kentine 15 kilometre uzaklıkta olan Domız Mülteci Kampına göç eden onbinlerce Rojavalı Kürt mültecinin ziyaret etmişti.  (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir