• DOLAR 32.468
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2478.936
  • ...
Suriyeliler Mersin`de kendi okullarını açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Suriye’de ki iç savaştan dolayı kaçıp Mersin’e sığınmak zorunda kalan Suriyeli vatandaşlar, kendi imkânları ile kullanılmayan bir depoyu 11 sınıflık okula çevirdiler. 

Merkez Çilek Mahallesi’nde bulunan ve uzun süredir kullanılmayan büyük bir depoyu okula çeviren Suriyeli eğitim gönüllüleri;  ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ders verecek. 

Okulda kendi alanlarında uzman öğretmen, mühendis ve diğer branşlarda lisan ve lisansüstü eğitim görmüş Suriyeliler tarafından ders verilecek.

Eğitimi yarıda kalmış öğrencilerin eğitimini sürdürebilmesi için bu okulu açtıklarını ifade eden okulun Müdiresi Kamer Recep, okul fikrinin nasıl ortaya çıktığını İlke Haber Ajansı’na anlattı. 

“Suriyeli çocukların durumunu göz ardı edemezdik”

Suriyeli çocuklara eğitim imkanı sağlamak amacıyla böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyduklarını ifade eden Müdire Recep, “Öğretmen arkadaşlarımızla Suriyeli çocukların 2 senedir burada eğitim alamadıklarını  gördük. Bunu göz ardı edemezdik. Çünkü 2 senedir okula gidemediği için yazı yazamayan öğrencilerimiz var. Biz bunu düşününce vicdan azabı çektik. Okul için buradaki insanlardan müsaade istedik. Allah razı olsun kendileri de bize bu imkanı verdiler.” dedi. 

“Okulumuzda bin öğrenciye kadar eğitim verebiliriz”

Okul olarak kullandıkları yerin eski bir depo olduğunu belirten Müdire Recep, “Burayı depo olarak kiraladık. Sahiplerinden izin alarak işe koyulduk. Bir hayırsever buranın inşaatını üstlendi. Burada 11 sınıf oluşturduk. Suriyeli öğrencilerimizin talepleri olursa burada bin öğrenciye kadar eğitim verebiliriz. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere eğitim vermeyi düşünüyoruz . Şuan 50 öğretmen mevcudumuz var. Bunların hepsi kendi bölgelerine öğretmenlik yapmış kişilerdir. Okulumuzda okuyan öğrencilerimize de lisans, diploma vereceğiz. Bu diplomalar ile yarın Suriye’ye tekrar döndüğümüzde kaldığı yerden devam edecek şekilde olacak. Örneğin bu okulda 9. sınıfı okumuşsa orada 10. sınıftan tekrar başlayacak. Bu diploma Türkiye’de geçerli olmayacak sadece Suriye’de geçerli olacak.” şeklinde anlattı.

“Hayırseverlere çağrı”

Yeni açılan okullun temel ihtiyaçları için hayırseverlere seslenen Müdüre Recep, “Burada ilkokuldan liseye kadar sınıflarımız var. Okulundan geri kalan Suriyeli öğrencilerin buraya gelip okumalarını istiyoruz. Okulumuzda bazı eksikliklerimiz var. Sıra, yazı tahtası, kalem, defter, kitap gibi ihtiyaçlarımız olacak. Dışarıdan gelen öğrenciler için servis imkanlarımız çok zor. Serviste bize yardım edecek insanlarımız varsa onların da yardımlarını istiyoruz. Burada eğitim veren öğretmenler tamamen Suriyeli öğretmenlerdir.”dedi. 

“İlçesi Milli Eğitim Müdürü’nden destek sözü”

Okulu yerinde ziyaret eden Akdeniz İlçesi Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, okul hakkında şunları söyledi: “Suriye’den ülkemize gelmiş öğrencilerimizin eğitimden geri kalmamaları için kendileri böyle bir yer düşünmüşler. Biz de okullarımızda ki eski sıralarımız ve tahtalarımız ile destek vereceğiz. Ayrıca okullarımızda kampanya başlatacağız. Kalem, defter gibi eğitim ihtiyaçlarını elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışacağız. Gördüğümüz kadarı ile burada 11 sınıf oluşturmuşlar ama şartları iyi değil” diyerek destek sözü verdi. 

Suriye’den kaçmak zorunda kaldığını belirten matematik öğretmeni Muhammed Kadir, okulda gönüllü olarak çalışacaklarını belirtti. Kadir, “Suriye’de matematik öğretmeni idim. Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldık. Burada Suriyeli öğrencilerimizin durumunu görünce çok duygulandık. Böyle bir okulun açıldığını duyunca öğrencilerimizin geri kalmaması için seferber olduk. Bu işi ücret karşılığında değil gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Öğrencilerimizin geri kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Gerekirse gece gündüz çalışcağız.”dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir