• DOLAR 32.506
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2485.311
  • ...

VAN-  Gevaş Öğretmenevi’nde yapılan toplantıya Van Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Belediye Başkanı ve çok sayıda yetkili katıldı.


Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın göreve başladıktan sonra dile getirdiği ‘Van’da kardeşlik hukukunu geliştirerek, ilin ekonomisine yönelik çalışmalar yapacağız’ sözünü anımsatan Akmeşe “Van’ın gündemi bundan sonra ekonomi olacak” dedi.

 

“Ekonomik sorunlar çözülürse diğer sorunlar da çözülür”
Van’daki sosyal sorunların temelini ekonominin teşkil ettiğini kaydeden Akmeşe, ekonomik sorunların çözülmesi halinde diğer sorunlarında zamanla çözüleceğine inandığını söyledi.


'Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı'nı çalışmasının profesyonel bir ekip tarafından yürütüldüğünü belirten Akmeşe, bu önemli çalışmaya Gevaş olarak her türlü katkı ve desteği sağlayacağı sözünü verdi.
Gevaş’ın çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu anımsatan Akmeşe, “Ekonomik anlamda, tarımsal anlamda, kültür turizm anlamında çok ciddi potansiyellere sahip. Biz bu potansiyelleri nasıl harekete geçiririz, ilçemizin ürettiği katma değeri nasıl artırırız. Bunların çalışmasında hepinizin değerli katkılarına ihtiyacımız var. İlçemize turizmden başlarsak, kayak merkezinden tutun dünya kültür mirasına ve dünyaya hitap eden dünyada tanırlılığı bilinirliği olan Akdamar Kilisesi’ne yine aynı şekilde bizim tarihimizin şah eserlerinden 1257 yılında inşa edilmiş İzzettin Şir Camii’ne ve Halime Hatun Kümbetine sahip tarihi ve turistik anlamda öneme haiz bir ilçe. Van’a gelen turistlerin yüzde 90’ı Gevaş’a uğramadan gitmiyor. Bu Gevaş için çok ciddi bir avantaj. Yalnız biz bu avantajdan yeterli derecede faydalanabiliyor muyuz?  Bunları hep birlikte tartışmamız lazım” dedi.

 

“Son 3 yılda nüfusun 3 katı turist geldi”
Son 3 yılda Akdamar adasına gelen yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 100’lük bir artış olduğunu kaydeden Akmeşe, bu sayının son 3 yıl içinde 35 binden 70 bine çıktığını bildirdi.

 

“Van İstanbul gibi merkezi konuma sahip”
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan, Kalkınma Stratejileri Master Planı ile ilgili bir sunum yaptı.


Yapılan çalışmadaki tek hedefinin ekonomi olduğunu belirten Eraslan, Van’ı ve  Gevaş’ı daha iyi nasıl kalkındıracaklarını, refah düzeyini daha yükseklere nasıl çıkaracaklarının çalışmasını yapacaklarını anlattı. 

 

Eraslan konuşmasını devamında  şunları söyledi.  “Van merkezi TRB-2 bölgesi olmak üzere bu bölgedeki hali hazırdaki ekonomik kimliğinden çıkarıp kalkınmaya yönelik bir ekonomiyi geliştirmemiz lazım, modeller üretmemiz lazım. Tabi bunları da hep birlikte yapmamız lazım. Bölgenin kalkınması için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı da (DAKA)  çalışmalar yapıyor. Bunun da bir metodolojisi var. ‘4T’ dediğimiz, Teşhis, Tarif, Teşmil ve Tatbik aşamaları. Önce teşhis aşaması, daha sonra sorunlarımız, sosyo ekonomik sorunlarımızı tanımlandırmak bunları geliştirmek, bunlara yönelik politikalar ve stratejiler geliştirmek ve uygulanabilir proje paketleri tanımlamak. Bu projelerinde paydaşların benimsemesi gerekiyor. Daha sonra da kalkınmaya yönelik tanımlanmaya yönelik projelerin uygulanması safhası, yatırımcıların bölgeye çekilmesi safhası, kaynak bulunması safhası. Bu da projenin farklı bir yöntemi. Burada sektörlere yönelik çalışmalar yapıldıktan sonra da bölgenin kalkınmasına yönelik projeler tanımlanacak. Ve bunlar uygulanacak”
Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların 2023 Vizyonu çalışması kapsamında görüş ve önerileri alındı.  (Murat Dalgın-İLKHA)