• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...

BATMAN - 25. Vergi Haftası kutlamaları kapsamında Batman`a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman`da en çok vergi veren işadamlarına plaket verdi.

Yeni İl Kültür Merkezi Konferans Salonu saat 13.30`da 25. Vergi Haftası Kutlamaları kapsamında vergi rekortmenleri plaket törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emre Ejder, İl Defterdarı Mecit Özdemir, BATSO Başkan Yardımcısı A.Kadir Demir, kamu kurum müdürleri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Gelir Danışım Dairesinin vergi gelir tanıtımının slayt gösterimiyle başlayan plaket töreninde konuşan İl Defterdarı Mecit Özdemir, düzenlenen vergi haftası nedeniyle katılımcılara ve vergi rekortmenlere teşekkür ederek Batman`daki yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Defterdar Özdemir’in konuşmalarının ardından söz alan Vali Yılmaz Arslan, vergilerin devletlerin varlık nedenleri olduğunu söyleyerek verginin anayasal bir ödev ve zorunlu bir yükümlülük olduğunu belirtti.

“Türkiye vergi oranında en düşük ülkelerden birtanesidir”
Daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sunum eşliğinde vergi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Türkiye’de vergi yükünün yüksek olmadığını savunarak, “Türkiye’de vergi yükü diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman oldukça düşüktür. Son 11 yıl içerisinde ciddi bir şekilde vergileri azalttık. Biz tüketim üzerindeki vergileri düşürmedik. Biz tercihimizi yatırımdan, istihdamdan, üretimden ve ihracattan yana koyduk. Türkiye 2002 yılında OECD ülkeleri arasında vergi oranı olarak en yüksek ülkeydi. Bugün Türkiye vergi oranı anlamında en düşük ülkelerden birtanesidir. Şirketlerimizi, Türkiyeyi büyütmek için ve daha çok istihdam için vergileri indirdik.” dedi.

“Kayıtdılışık 100 kişiden 35 kişiye düştü”
Kayıtdışılıkla Türkiye’nin büyük bir mesafe kat ettiğini ifade eden Şimşek, “Kayıtdışılıkla Türkiye oldukça başarılı bir grafiğe sahiptir. Kayıtdışı ekonomiğinin milli gelire oranla bir düşüş var. Halen Avrupa Birliği ortalamasının üzerindeyiz. Eskiden Türkiye’de her 100 çalışandan 52’si kayıtdışıydı. Şimdi biz bu kayıtdışıyla mücadele sonucunda bu sene kayıtdışı100 kişiden 35 kişiye düştü.” ifadelerini kullandı.

“Operasyonlardaki hedef istikrar ve güven ortamını bozmaktır”
Çözüm sürecinden önce teröre harcadıkları kaynakları sağlanan huzur ile birlikte Türkiye’nin kalkınmasına harcadıklarını vurgulayan Şimşek, “Biz daha çok kaynağı kalkınmaya, eğitime harcayabileceğiz. Vergi gelirlerinin yüzde 20’sinden fazlası sağlığa gidiyor. Türkiye’nin petrolü ve doğalgazı yok deninecek kadar azdır. Bu yatırımları biz vergi gelirleriyle yapıyoruz. Türkiye’nin yükselmesi istikrar ve güvene bağlıdır. Son dönemdeki operasyonların da hedefi bu istikrarı zedelemek ve bu güven ortamını bozmaktır. İnşallah bunları aşacağız ve Türkiye’yi büyütmeye devam edeceğiz.” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Bakan Şimşek, vergi rekortmenlerine plaket verdi. Kurumlar vergisinde birinciliği Fernas İnşaat adına Necat Nasıroğlu ve ikinciliği ise Eze İnşaat adına Orhan Sarıoğlu aldı. Gelir vergisinde birinciliği Hikmet Güre alırken ikinciliği de Enis Bağçivan aldı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)