• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
Davutoğlu Barzani ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak`ın Süleymaniye kentindeki temaslarından sonra Erbil`e geçti. Başbakanlık konutunda Irak Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Görüşmede Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Türkiye`nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da vardı.

"Beklentimiz Erbil ve Bağdat`ın anlaşması"

Ahmet Davutoğlu bu görüşmeden önce Süleymaniye`de `2`inci Süleymaniye Forumu``na katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, merkezî Bağdat hükümeti ile Erbil yönetimi arasındaki petrol krizinde Türkiye`nin anlaşma beklediğini söyledi. İki tarafın da `tansiyonu düşürme çabasında olduğu`nu belirtti:

"Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı son derece barışçıl bir ortamda çalışarak, bölgenin petrolünü Akdeniz`e taşıyor. Basra, Bağdat, Erbil, Diyarbakır ve Ankara eğer enerji boru hatlarıyla birbirine bağlanırsa o zaman bu ülkeler arasında barış tesis edilmiş olur.

Türkiye`nin, Irak politikasındaki en önemli ilkesi ülkenin toprak bütünlüğüne saygı göstermektir. Tüm siyasi partilerin desteği ile bir enerji paylaşımı söz konusu olursa Irak çok önemli bir konuma gelir. Çünkü Irak, geleceği çok parlak olan bir ülkedir. Türkiye olarak bizim Irak`tan beklediğimiz Erbil ve Bağdat`ın bir prensip üzerinde anlaşmasıdır. Bu, bizi çok mutlu eder. Irak`ta merkezi yönetimle bölgesel yönetim arasında kurulabilecek herhangi bir diyaloğu ve mutabakatı, herkesin kazanacağı, herkesin olumlu neticeler elde edeceği bir süreç olarak değerlendiriyoruz."

Davutoğlu, petrol satışının Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlığında müzakere konusu yapılmaması gerektiğini de vurguladı. Irak Kürdistan Özerk Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil`de buluştuğu Irak`taki Kürt parti temsilcilerinden Bağdat hükümetiyle yaşanan petrol satışı ve bütçe krizleri konusunda destek istemişti. Kürt Bölgesi`nin hükümet sözcüsü Sefin Dizayi, Bağdat`a kendilerini cezalandırmaya yönelik siyasetinden vazgeçmesi çağrısında bulunmuştu.

Bağdat, daha önce sık sık Kürdistan Özerk Bölgesi`nin Irak Petrol Pazarlama Kurumu`ndan bağımsız kendi başına petrol satış yapması halinde özerk bölgeye vereceği petrol payını kesme tehdidinde bulunmuştu.

"Reformlar sürecek"

Davutoğlu, Türkiye`de Kürt sorununun çözümü için yürütülen sürecin de devam ettiğini hatırlattı, "Reformlar devam edecek.

Türkiye, İran, Suriye ve Irak`taki Kürtler, bu dört ülke arasında kardeşlik köprüleri oluşturuyor" dedi.

"Bir başka forumda bütün konuşmayı Kürtçe yaparım"

Davutoğlu`na, forumda Kürtçe konuşması hatırlatılınca, Kürtçe konuşmasının ekibine de sürpriz olduğunu söyledi.
"Kürtçe de bizim güzel Türkçemiz ve Arapça gibi bütün kardeş halklarımızın kullandığı güzel bir dilimizdir. Gönlümden gelerek konuştum. Telaffuzumun da gayet iyi olduğunu söylediler. Ümit ederiz ki, bir başka Süleymaniye Forumu`nda bütün konuşmayı Kürtçe yaparım. Bunu da düşünüyorum yani. Şunu da söylemek lazım: Tabii nihayetinde Kürtçe ve bütün kardeş halkların dillerine duyduğumuz saygının neticesi. Bu dillerle birbirimize hitap etmek kadar daha güzel ne olabilir? Bir forumda İngilizce konuşmak doğal karşılanır da Kürtçe konuşulması doğal görülmezse, bu anormaldir. Onun için birbirimizin dillerini daha çok öğreneceğiz, konuşacağız, gönüllerimizi açacağız, kulaklarımız açacağız birbirimize. Sadece dillerimize değil gönüllerimizi de birbirimize açtığımızda emin olun bu topraklarda çok daha büyük bir kalkınmanın, bir medeniyet canlanmasının eşiğine gelmiş oluruz, bunu gerçekleştiririz. Bu bakımdan ben de mutluluk duydum. Birçok Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimizin, gelip `çok iyi oldu, güzel bir hitaptı` demelerinden mutlu oldum."

Kaynak: Al Jazeera
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir