• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Madde bağımlılığı dünyanın en önemli sorunudur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA – Yeşilay Haftası münasebetiyle bir açıklama yapan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, madde bağımlılığının, insanlığın sağlığını tehdit eden dünyanın en önemli sorun olduğunu söyledi.

 Madde bağımlılığına dikkat çeken Ünüvar, “Sağlığın tanımı ruhen, beden ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanır. İşte bu tanımı tamamen yok edebilen veya bozabilen tek sorun madde bağımlılığıdır. Ruhen bozar çünkü madde bağımlıları psikiyatri kliniklerinde tedavi edilir, bedenen bozar çünkü vücudumuza fizyolojik zararlarını herkes bilir, sosyal yönden sağlığımızı bozar çünkü etrafımızdaki kişilerle ailemizle arkadaşlarımızla ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiler. Kısacası bilimsel literatürlerde yer alan sağlık kavramında hiç bir şey bırakmaz.”dedi.

 Tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi, madde bağımlılığında da tedavi maliyetlerinin korunma maliyetlerinden çok yüksek olduğunu aktaran Ünüvar, “Özellikle Başkanı olduğum 23. yasama yılında Madde Bağımlılığı İle Mücadele ile ilgili Araştırma Komisyonunun raporu bu mücadelede önemli katkı sağlamış madde kaçakçılığı ve kullanımın konusunda önemli tespitler ve önerilerde bulunmuştur. Komisyonumuz bu konuya sadece ahlaki ve adli açıdan bakmamış, konunun sağlık, toplumsal huzur ve terörle yakın ilişkisini de irdelemiştir.”dedi.

 “2013 yılında 5 bin kişi yatarak iki yüz bin kişi ise polikliniklerde tedavi oldu”
2013 yayınlanan TUBİM raporuna da değinen Ünüvar, “TUBİM 2013 raporunda, yaşam boyu madde kullanım oranları erkeklerde yüzde 3,5 kadınlarda yüzde 2,6 tespit edilmiştir. Maddi duruma göre oranlarda ise kişinin maddi durumu asgari ücret civarına indikçe kullanım oranları arttığı görülmektedir. Medeni durumda ise bekâr yaşayan insanların evli olanlara oranla daha fazla madde bağımlısı olduğu görülmektedir. 2013 yılında 5 bin kişiye yakın madde bağımlısı yataklı tedavi merkezlerinde tedavi olurken iki yüz bin kişi ise polikliniklerde ayaktan tedavi olmuştur. 2013 yılında özellikle bulaşıcı hastalıklarda tedavi gören ve test yapılan madde bağımlılarının yüzde 50’sinin HCV hastalığına yakalanması da beklenen bir istatistiktir. Özellikle 2013 yılında Madde bağımlılığında sırası ile sigara, esrar ve alkol ilk üç sıradadır. Yasadışı kullanılan madde olarak da esrar birinci sıradadır. Madde kullanımının ilk denem yaşı ise 15-19 olduğu TÜBİM 2013 raporunda özellikle vurgulanmıştır.”dedi

Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstatistikler her geçen yıl gösteriyor ki, madde bağımlılığı ile mücadelede başarı, bireysel mücadelenin yanında toplumun mücadeleye tam dâhil olmasıyla mümkündür.  Tedavi edici sağlık hizmetlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinde hem maliyetinin yüksek olması hem de başarı olarak koruyucu sağlık hizmetlerinin daha kolay olması gibi önemli sebeplerden Yeşilay Haftası’nı fırsat bilerek toplumu bu konuda bilgilendiren bilinçlendiren etkinliklere mutlaka katılmalı ve toplum olarak bu konuda mücadelemize hep birlikte devam etmeliyiz.”şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir