• DOLAR 32.523
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2430.873
  • ...
BDP milletvekili Tan`dan sert özeleştiriler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Dicle Vadisi Projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca konut yapılacağı iddiaları üzerine, BDP ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK)  tarafından Hevsel Bahçeleri’nde başlatılan çadır eylemlerine, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan sert tepki gösterdi.

Tan, Hevsel Bahçeleri’nde başlatılan çadır eylemleri ile ilgili basına verdiği demeçte, BDP’li belediyelerin Dicle Vadisi Projesinin  uygulanacağı alana kum ocağı için ruhsat verdiğini belirterek, Hevsel Bahçeleri’ne konut yapılamayacağını,   DTK’nın bu konuda halkı yanılttığını söyledi.

Açılan kum ocağının Dicle Nehri’ni tahrip ettiğini ifade  eden Tan, “BDP ve DTK’nın halka yanlış bilgi verdi. Diyarbakır hepimizin şehridir. 10 bin yıldır hayatın kesintisiz devam ettiği bir yerdir. Buranın ağacından, çiçeğinden, yaprağından tutun, nehrinden, vadilere kadar her şeyin dikkatlice muhafaza edilmesi lazım. Muhafaza edilirken, halkın doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Son dönemlerde Dicle Vadisi ile ilgili büyük bir tartışma yaşanıyor. Maalesef defalarca ikaz etmeme, elimdeki belge ve bilgileri sunmama rağmen, bugün DTK adına hareket ettiğini söyleyen bazı kişiler halkı yanıltıyorlar.“ diyerek tepkisini dile getirdi.

 Tan açıklamasının devamında, “DTK eş başkanları da yaklaşık bir yıldır, hiçbir mevzuda inisiyatifleri yoktur. Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerine konut yapılacak söylemleriyle halkı yanıltıyorlar. Halbuki, rezerv alanı ilan edilen alanın içerisinde Hevsel Bahçeleri yok. Bakanlar Kurulu’nun ilan ettiği haritalarda Hevsel Bahçeleri, bu rezerv alanı içerisinde değildir. Birinci yalan bu. İkincisi ise, rezerv alanı ilan etmek demek, oraya konut yapmak demek değildir. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda, Dicle Nehri’nin yakınlarında konut yapılacak anlamına gelmiyor. Olan biten ise şudur; Dicle Vadisi bir mastır planı hazırlanıyor. Bu mastır planın yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen rezerv alanında bir proje hazırlıyor. Bu projenin ihalesi iki kez yapıldı. İhaleyi alan mimarlar bu projeyi hazırlıyor” dedi.

“Kırklar Dağı satıldı kimse tepki göstermedi”

Bir süre önce BDP’li belediyeler tarafından Diyarbakır’ın tarihi yerleri arasında yer alan Kırklar Dağı’nın imara açılmasının yanlış olduğunu da dile getiren Tan, ancak kimsenin buna tepki göstermediğini hatırlatarak, “Bu proje hazırlanmasın veya ‘Bu projeyi hazırlayanlar bölgeyi konut alanı ilan edecekler, Hevsel Bahçeleri konut oluyor’ gibi provokatif ve yanlış bilgiler olayı doğru mecrasından çıkarır. Diyarbakır’ın tüm dinamikleri bir televizyon kanalına çıkıp, bu konuyu tüm ayrıntısıyla tartışmalı. Ben yanlış bilgilendirmelere karşıyım. Diğer yandan Kırklar Dağı, satıldı. Ama bu şehrin belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, bundan dolayı ciddi bir tepki ortaya koymadılar. Kırklar Dağı ile ilgili büyük yanlışlıklar yapıldı. Yine Dicle Vadisi projesi içerisinde yer alacak bir bölgede, ‘Balık göleti inşa edilecek’ denilerek kum ocakları açıldı. Milyonlarca dolara kum satıldı, halen de satılıyor. Dicle Vadisi’nin uygulanacağı alanın yarısından fazlası tahrip edildi. Buna karşı da hiçbir tavır yok. Bu projeler Sur Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden geçti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müsaade etti ve İl Özel İdaresi de bu kum ocaklarına izin verdi. Ortada koordineli bir suç var. Dicle Üniversitesi de buna göz yumdu. Tüm bu kurumlar bu cinayete ortak oldular. Diyarbakır’da bu konularla ilgili bugüne kadar küçük bir gösteri bile yapılmadı.                                                                          

Hevsel Bahçeleri’ne çadır koyan arkadaşlar, bu çadırları önce Dicle Vadisi’nin yapılacağı yerde kurulan kum ocakları ve satılan Kırklar Dağı’na kursunlar. Aynı şekilde Kırklar Dağı’nın satılmasıyla ilgili neler olduğunu ortaya çıkarsınlar. Önce çadırları oralarda kursunlar, sonra gelip halka doğru bilgiyi versinler” diye konuştu.

“Şeyh Said’in şehit edildiği yere hastane için ruhsat verildi”

BDP Diyarbakır Milletvekil Altan Tan’ın, İstiklal Mahkemeleri tarafından asılan Şeyh Said ve arkadaşlarının asıldığı yer olan  Dağkapı Meydanı’nda hastane için ruhsat verdiği için de   BDP’li belediyeleri  ekleştirdiği demecinde,  “Dağkapı Meydanı’da Şeyh Said ile 46 arkadaşının, ki bunlar büyük Kürt önderi, siyasetçi, alimin şehit edildiği yere hastane ruhsatı verildi. Bu ruhsatı kim verdi? Bunların tamamını araştıralım. Bu ruhsat ve inşaat süreleri nerelerden geçti, kimler bu günaha ortak oldu, ortaya çıkaralım. Şehrimizi top yekun savunalım, değerlendirelim. Kırklar Dağı’nın satılmasına karşı çıkalım, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarına sahip çıkalım ve ayrıca Dicle Vadisi’nin tahrip edilmesine, kum ocaklarına hep beraber karşı çıkalım” şeklinde sert ifadeler kullandı.    (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir