• DOLAR 32.598
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2509.042
  • ...
Van'da ortak akıl ve stratejik planı çalıştayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne (YYÜ) bağlı Özalp Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda  yapılan ‘ Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı' konferansına Vali Yardımcısı ve İpekyolu Kaymakamı Sabri Uzun, Özalp Kaymakamı İsmail Çiçek, Saray Kaymakamı Ahmet Canpınar, DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Yaşar Bülbül, çok sayıda öğretim görevlisi, Özalp ve Saray ilçenin kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları, esnaflar ve davetliler katıldı.

 

“Ekonomik hareketlilikte Özalp ilçesi İstanbul- Eminönü’ne benziyor”
Programda  birkonuşma yapan Özalp Kaymakamı İsmail Çiçek, Türkiye’nin 2023 hedefinde Van’ı ve Özalp’ı nerede görmek istediklerini anlattı. 


Özalp’ın İran İslam Cumhuriyeti ile 33 kilometre sınır olan bir ilçe olduğunu belirten Çiçek, 1 milyon 250 bin metrekare tarım arazisi olmasına karşın sadece 5’te birinin kullanıldığını belirterek, “2010 yılından itibaren Özalp’in nüfusunda her yıl bir düşme yaşanıyor. Ancak bunun nedeni ne güvenlik ne de başka sebeplerdir. Nüfus yoğunluğunun azalmasının  nedeni sadece ekonomiktir.” dedi.

 

Programda daha Saray Kaymakamı Ahmet Canpınar’da bir konuşma yaptı.
 

Saray’ın coğrafi durumu, sosyal ve kültürel yapısını anlatarak konuşmasına başlayan Canpınar, “ Saray’ın İran İslam Cumhuriyeti’ne 48 kilometre uzunluğa sahip bir ilçedir. Toplam 23 bin 500 olan nüfusunun yüzde 80’nin  kırsalda yaşıyor. 1 milyon 334 bin metrekare alana sahip Saray’da, yüksek rakım sebebiyle tarım istenilen şekilde yapılamıyor. Bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılıktır.” ifadelerini kullandı.

 

“Masa başında rapor hazırlamak yerine bölgeyi geziyoruz”
Programda, Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Yaşar Bülbül de bir sunum yaptı.

 

Bülbül, başlattıkları çalışmada Van’ı 2023 Türkiye Vizyonu’nda daha aktif, katma değeri daha yüksek bir bölge nasıl yaparızın cevabını aramak için çalıştıklarını söyledi.
 

Van, şu anda sosyal gelişmişlik sıralamasında 75’nci sırada
Projede esas konunun Van ve ilçeleri olduğunu anımsatan Bülbül, Van’ın şuan da nerede olduğunu ve bundan sonra neleri beklendiğini sayısal veriler ışığında anlattı.  Toplantılardaki amaçlarından bir tanesinin 2023’e kadar Van’ın vizyonun cevabını aramak olduğunu anımsattı.


Yapılan konuşmaların ve gerçekleştirilen sunumların ardından toplantıya katılanlar 2023 Vizyonu ile ilgili görüş ve önerilerini aktardı. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir