• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...
E-Genelkurmay`dan Tarihi İtiraflar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnternete çok tartışılacak bir ses kaydı daha düştü. Bu askerin rütbesi öyle böyle değil. İnanılması güç sözler TSK`nın eski bir numarasına ait? Yani bundan bir süre önce istifa ederek emekliye ayrılan Işık Koşaner`e.. Seçimlerden önce yapıldığı kesin olan konuşma videosu, haberin yayılmasından bir süre sonra yayından kaldırıldı.

Ancak videoda söylenen sözler, ardı ardına gelen itiraflar Türkiye`yi ayağa kaldıracak cinsten.. Video kaydı 22 Ağustos 2011 günü gece yarısı yayına verildi ve üzerinden geçen süre içinde ne TSK, ne de o sesin sahibi olduğu iddia edilen Işık Koşaner Paşa`dan bir tekzip/yalanlama gelmedi.

Videonun tam da PKK`ya yönelik operasyonların hız kazandığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

Daha önce tartışılan ses kayıtlarının eklendiği video paylaşım sitesi dailymotion.com sitesine düşen kayıt kısa sürede büyük bir etki oluşturdu.


Yayınlanan ses kaydında Koşaner`in yanındaki subaylarla son aylarda Türk Ordusu`nun terörle mücadele konusundaki görüşlerini paylaştığı görülüyor.

Karakol düzeni, çatışma anında komutanların ne yapması gerektiği, eylemsizlik kararında Türki`ye Ordusu`nun nasıl bir tutum alacağı ve terörle mücadelede sivillerin sözünün ne kadar geçeceği konularının yer aldığı ses kaydının kim tarafından servis edildiği ise bilinmiyor.

KONTROLSÜZ MAYIN DÖŞEDİK

Ses kaydında "Her yere kontrolsüz mayın döşedik. Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz" ifadeleri yer alıyor.

TİM KOMUTANI SİLAHINI BIRAKIP KAÇIYOR

"Çatışma anında tim komutanlarımız mevziye silahını bırakıp kaçıyor" ifadeleri dikkat çekerken, "Eğitim zaafiyeti nedeniyle terörist diye masum erimizi kendimiz vurduk" sözleri de çok çarpıcı.

İHA SKANDALI

Konuşmada "Sınır karakollarımız hatalı yapılmış. Hantepe`de hatalı. Halimiz tam bir kepazelik" diyor. İnsansız hava araçları için ise "İHA skandalında teşkilatımızın yanlış olduğu anlaşıldı" sözleri bomba etkisi yapacak türden.

Ses kaydında "Şunu gördük ki eğer zamanında uygun şekilde İHA`ları kullanabilsek, bize çok çok büyük bir imkan kazandırıyor" sözleri işitiliyor.

Yine konuşmada "Artık her şeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Herkesin gözü üzerimizde" sözleri de yer alıyor.

İŞTE TÜRKİYE`Yİ ADETA DEPREM GİBİ VURAN O KONUŞMANIN TAM METNİ

Işık Paşa: Huduttakinin bile işareti yoktur.

Işık Paşa: Adam gidiyor basıyor bilmem ne yapıyor. Haberimiz yoktu. Ekip gönderdik Ankara`dan da geldiler sırayla bitirdiler. Bilmiyorum. Bitti mi daha devam ediyor mu?

Subaylar: Devam ediyor komutanım.

Işık Paşa: Devam ediyor herhalde.

Subaylar: Devam ediyor

Işık Paşa: Bunlar çok tehlikeli şeyler. Bunları kim döşemiş biz.

Subay: Evet komutanım.

Işık Paşa : Biz. Şimdi ben desem ki yetkililere "yav bizimkiler mayın döşemişlerdi 10 sene evvel 20 sene evvel başıboş bırakıp gitmişler" ne derler? "Döşerken aklınız nerdeydi?" derler. Maalesef döşeyen yine biziz. Di mi?

Subay: Evet efendim. Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz

Işık Paşa : Benim dikkatimi çeken birkaç konu var. Onları da hatırlatmak istiyorum.
Bizi sıkıntıya sokan konulardan bir tanesi emir komuta birliğini bazen sağlayamıyoruz. Nerede bir operasyon bir harekat bir baskın vesaire bilmem ne varsa sorumlusu mutlaka bir komutanlık olacak. O bölgenin sorumlusu. İHA`dan görüntü almak gibi büyük bir nimet var. Büyük bir imkan var. Olayın olduğu yere süratle bir ihayı getirip masamızın başından ekrandan adım adım görebiliyoruz, öyle mi? Görebiliyoruz. İHA`dan görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip sevk idare etmeli. Neden bunu söylüyorum. Önümüzde örneği var. Verelim örneğini, hepimiz öğrenelim. Bir daha o hataya düşmeyelim. İşte bu Hantepe mantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu Komutan 1. Tugay komando tugay komutanıydı ve kendisi arazideydi. Orada bilmem ne tepesindeydi. Ama ekrana bakan komutanlık civardaki komutanlığımızın ona müdahale etme yetkisi yoktu. Böylece bir koordinesizlik oldu zamanında müdahale edemedik.

ASKERLERİN YETERSİZ OLDUĞUNU İTİRAF EDİYOR

Küçük birliklerimiz sağlam değil, eğitimsiz. Gerisi çorap söküğü gibi gelir.. İkinci önemli konu arkadaşlar küçük birlik seviyesinde sevk ve idarede çok zayıfız. Jandarma, (jandarma özel harekat) filan ayrı tutuyorum. Onlar hakkaten çok tecrübeli profesyonel olmuşlar artık. Sözüm onlara pek değil. Daha ziyade bizimkilere. Küçük birlik seviyesindeki tim komutanı kol komutanı eğer o adamına sahip olup da sevk idare edemezse iş buradan kopar. Hani derler ya bir nal bir at kurtarır. Bir at bir ordu kurtarır. Süvari kurtarır. Süvari bilmem neyi kurtarır. Neticede memleket kurtulur. İşte biz o nal o nal bizim komando kolumuz, komando timimiz her neyse motorlu kolumuz orada eğer sağlam duramazsak, tutamazsak birliğimizi görevinin başında gerisi çorap söküğü gibi gider. Niye bunu söylüyorum. Bunu da söyleyelim. Duymayanlar da duysun.

İKİ TERÖRİST ASKERİMİZİ KAÇIRIYOR, KOMUTAN SİLAHINI BIRAKIP KAÇIYOR

2 terörist 30 askerimizi kaçırıyor. Yav rezalet! Benim tim komutanı, unsur komutanı diye koyduğum arkadaşım önce mevzide silahını bırakıp da kaçarsa biz bu işi yürütemeyiz. Biz bu eğitimi yapmamışız yetiştirememişiz demektir. Rütbesi de var kolunda o orda silahını bırakıp da mevzisini kaçarsa tabiki mevzimiz çöker tabi ki zayiat veririz. İki tane adam geliyor karşıdan 30 kişiyi kaçırıyor geri gidiyoruz yav rezalet. Olacak şey değil. Neden? Sevk idare edemediğimiz için timimizi. Uzatmadan söylüyorum. Tim komutanı ve unsur komutanı her ikisi de kendi personelini göreceği yerde bulunur. Sesle, varsa telsiziyle timinin adamlarını tek tek sevk idare eder. Zamanı geldiği zamanda ateş açtırır. Yerinden kıpırdama der. Kaçma der. Ben burdayım der. Sevk idare eder. Onu gezinde tutar bu çatışmayı yürütür. Öyle oluyor mu? Nadiren böyle oluyor. Eeee, fazla detaya girmeyelim ama çoğu yerde çat pat dediğin zaman o oraya bu buraya birkaç gözü kara arkadaş dayanıyor dikkat ediyor, şey yapıyor. Lider pozisyonunda olanlar piyasada yoklar.

ROJ TV KAÇAN KOMUTANIN SİLAHININ NUMARASINI YAYINLADI

En acısı da silahını da bırakıp da gidenler. Roj TV silahın numarasını da beraber gösteriyor. Öyle mi? Silahın numarasını da gösteriyor. Ben olsam o rütbelinin yerine insan içine çıkmam. Ama utanmıyor adam. Bunlarla iş yapamayız. Yoksa canı sıkılan çeker gider. Ondan sonra mevzimize de girilir. Bir sürü de şehit veririz. Artık herşey milletin önünde açık arkadaşlar.

KENDİ ERİMİZİ, KENDİ ASKERİMİZİ VURDUK

Kabahatli biziz bakın yine örnek, dilimin ucuna geliyor söylemek istemiyorum. Böyle timi mimi sahip olmazsa orda bir tane karaltı görür tak diye ateş eder başlar sesi duyan herkes ateş etmeye basıldık diye. Arkadaşımızı bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu? Haberiniz var mı? Var değil mi? Olayı takip ediyorsunuz. Herkesin cebinde artık telsiz var eskisi gibi de değil. Bak ben ateş ediyorum. Herkes sussun diyeceksin. Herkes duyacak. Kimse bir şey yapmayacak. Bir kişi ateş edecek. Bunu gayet kolay yapmak ama eğitimle bunu yaparsanız olur. Bırakırsanız keyfine gider adam ateş et der. Vay basıldık diye herkes silaha sarılır. Bir masum erimizi alnından pat diye vururuz. Kabahatli biziz.

KARAKOLLAR HATALI

Arkadaşlar bir üssü bir tepeyi bir kritik araziyi korurken esas mevzi kazıp gömülmektir. Tabi kayalık sert yerlerdeyiz ve tabi kazıp gömülmek mümkün olmuyor çoğu zaman. Ne yapıyoruz o zaman? Kum torbası bol. Kum torbasını üst üste koya koya kulübemsi hani karakolların
etrafında nöbet kulübesi gibi böyle kulübeler meydana getiriyoruz. Bir de delik açıyoruz önünde burdan geleceklere bakacağız diyoruz. Böyle bir koca hedef oluyor.

HANTEPE`DE ÖYLE MEVZİ Mİ OLUR?

Arkadaşlar karanlıkta gece görüş aleti olmasa bile ben RPG7 ile 200 metreden onu tak diye vururum. Bak bu yaşımda vururum. İsterseniz deneyelim. Böyle kulübe yapıyorsunuz, sonra ona mevzi diyor bazıları. Mevziye girdik deyince o kulübenin içine giriyorlar. Ondan sonra ilk rokette orası vuruluyor. Öyle oldu değil mi Hantepe`de? Üsteğmenimiz de orda gitti. Koşuştular hepsi peşinden mevziye giriyoruz diye. Ondan sonra roket de oraya geldi. Hedef orası o mevzi değil ki. Öyle mevzi mi olur? Nerede görülmüş şey? Bu uygulamayı varsa hala lütfen kaldırın. Bize ne lazım? Bize ateş mevzii lazım. Çatışmaya gireceğimiz için. Ateş mevzii lazım. İşte hantepede İHA`nın görüntüsünde bile belli. Koştular içine girdiler değil mi? Seyreden var mı? Vardır herhalde. Adam da geliyor el bombasını üzerlerine atıyor. Şey atar gibi. Tam bir kepazelik halimiz anlayacağınız..

İHA`LARI UYGUN ŞEKİLDE KULLANABİLSEK

Neden kepazelik? İşte lider yok ortalıkta. Lider yok. Bu hale geldik. bakın bunları söylememe gerek bile yok. Hepimiz askeriz bunun için komutanız yaa... Çok zayıfız bu konuda. İHA skandalında, teşkilat yapımızının yanlış olduğu anlaşıldı. Emir verecek olan arazideydi, şimdi görüntünün başında. Boşluk istemiyorum, kuvvet komutanızla beraber, hava kuvvetleri komutanımızla beraber bu İHA`ların işte gönderilişini görüntü aktarmasını yerlerinde bir daha inceledik. Şunu gördük ki eğer zamanında uygun şekilde İHA`ları kullanabilsek, bize çok çok büyük bir imkan kazandırıyor. Ama bunu yerinde zamanında görüntüyü izleyen komutan, hakikaten o görüntüde gördüğü operasyona müdahale edebilecek bilgide ve tecrübede olması gerekir. Ordaki nöbetçi subayın yapacağı bir iş değil o. Demek ki önce ilgili komutanın fırlayıp bu işin başına gelmesi süratle durumu değerlendirmesi topçu mu attıracak, uçak mı isteyecek, helikopterleri mi gönderttirecek ne talep edecekse etmesi ve alttaki birlik komutanıyla da direk temasta olup helikopteri yönetmesi lazım, topçuyu tanzim ettirmesi lazım, nereye atacağını söylemesi lazım. İha`nın nereyi takip etmesi gerektiğini hangi tarafı söylemesi lazım. Ekranın başında olup da harekatı sevkedecek komutan İHAyı da sevkedecek.

Bundan sonra ben dediğimde İHA geç geldi sağa git dedim, sola git dediydi falan filan yok arkadaşlar. Yok. Herkes işine sahip olacak. Herkes ne istiyorsa onu söyleyecek. Ona göre İHA`yı kullanacak. Ona göre de helikopter mi getirecek bilmem ne mi getirecek. İşte gerekli işlemi yapacak. Buna dikkat edelim.

BİZİM EYLEMSİZLİKLE ALAKAMIZ YOK

Eylemsizlik kararı bizi bağlamaz şimdi tabi terör örgütünün önümüzdeki dönemde ne yapacağı biraz siyasi. Artık tamamen örgüt siyasal alana angaje oldu. Biliyorsunuz seçime kadar eylemsizlik diye bir karar aldılar. Bu da hakikaten eylemlerini yani kırsal kesimdeki eylemlerini azalttılar. Bu karar tabi kesinlikle tabii bizi bağlamaz. Bizi hiç ilgilendirmez. Bizim eylemsizlikle alakamız yok. O kadar bu son dönemde herşey serbest dendi ki halkımıza işte herkes istediğini söyleyebilir, istediğini talep ediyor, istediğini bilmem ne yapıyor saçma sapan şeyler. Tabi çoğunun bunun düşünülmesi bile mümkün değil.

BİLGİ ALMAK İÇİN HALKA YAKIN OLUN

Polisle, itle mitle, temas kurun onun için size diyorum ki arkadaşlar lütfen bulunduğunuz yerde nabız tutun. Bakın halkın içinde olun. Kışladan lojmana lojmandan kışlaya dediğimiz zaman bunu anlayamıyoruz. Nabız tutmamız lazım. Polisle itle MİT`le bilmem neyle yakın temasta olmamız lazım. Hakkaten bu söylenenler oluyor mu? Halk buna ne diyor. Ne kadar destekliyor. Ne kadar desteklemiyor. Saçma mı buluyor. Ne, nasıl oluyor yani bunları kimlerden öğreneceğiz. Sizden öğreneceğiz. Öncelikle jandarmadan öğreneceğiz ha. Jandarmalar. Sizden öğreneceğiz. Buna ihtiyacımız var. Bizim için biz hiçbir zaman eylemsizlik falan filan öyle birşey ağzımıza almadık. Bizim için eylemsizlik söz konusu değil arkadaşlar. Kesinlikle değil. Terörle mücalede hiç kimsenin talimatına ihtiyacımız yok. Kimse bize harekatı azalt diyemez. Biz hiçkimsenin talimatına filan ihtiyacımız da yok. Tabi ki
mücadelemiz devam edecektir. Kimse de bize bunu durdur diyemez. Dese bile bunu kabul etmeyiz. Bir kere bunu hiç unutmayınız. Kesinlikle yok hareketi azalt. Bilmem ne yap. Operasyonu azalt ne bizim ağzımızdan çıkar, duyamazsınız ne diğer komutanlarımızın ağzından çıkar. Biz her zaman olduğu gibi teröre karşı mücadelede bir adım bile geri duramayız.

5 KİŞİ BİLMEM NE OLUYORDU

Operasyonlarda artık son bir yıldır mantıklı iş yapmaya karar verdik. İstihbarat almadan taburla beraber arazide gezmeyeceğiz. Ancak geçen seneden beri biraz daha mantıklı olarak bu işi yapmaya karar verdik. İşte eskiden büyük bölgeleri aramak için taburlar hadi araziye diziliyorduk. Hadi arıyorduk tarıyorduk bu arada 10 kişi mayına basıyordu beş kişi bilmem ne oluyordu. Düşüyordu kalkıyordu. Yaralanıyordu neticede de hiçbir şey bulamıyorduk verdiğimiz zayiatla kalıyorduk. Onun için dedik ki istihbarata dayalı gerçek duyuma dayalı birşey elde ettiğimiz zaman bunun usulünü yolunu valiyle maliyle ayarlayalım ve derhal buna operasyon yapalım. Artık buna jandarma mı yapar beraber mi yaparız. Bir taburla mı yaparız, iki bölükle mi? Bu ordaki mahalli komutanın yapacağı iş. Dedik ve sanıyorum bunda da haklıyız. Yani boşu boşuna birlikleri sevketmektense bir bilgi alıp bir istihbarat alıp ona yönelmek ha o da boş çıkabilir çıkar çıkar.. Yüzde yüz garanti diyemeyiz tabi. Ama yeterli kuvvetle, yeteri kadar kuvvetle bunu yapmak zorundayız. Bütün herşey bana geliyor. Bazı yerlerde birliklerimiz kıpırdamıyor niye? Bazı yerlerde hareket yok. Bazı bölgelerimizde hiç kıpırdama yok. Ne Jandarmada ne bizde. Ne oldu bitti mi bu adamlar? Öyle değil. Öyle mi? Bunlara rahat vermememiz lazım. Öyle bir hava varsa eğer kafanızdan lütfen çıkartın. Öyle şey yok.

Artık herşeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Herkesin gözü üzerimizde çok dikkat edin herkesin gözü üzerimizde. Bir ufacık hata yapılırsa basına taşınıyor, manşetlere taşınıyor onun için herşeyi yasal bazda yapmak durumundayız. Bizim yasalarımız hani bazen kızıyoruz mızıyoruz. Ama bize gerekli yetkiyi veriyor. Dikkatli incelersek kullanırsak işte valiyle konuşmak suretiyle falan bize gerekli yetkiyi veriyor. Tabi önce jandarmamız yapıyor. Bizde onların peşinden ona destek olarak yapıcaz.

EMASYA PROTOKOLÜ

Emasyanın yerine yapılacak yeni protokol üzerinde çalışıyoruz. Biraz evvel söz ettim. Emasya protokolü kalktığı için iller arasındaki harekette biraz sıkıntımız olacak gibi geliyordu. Ama arkadaşlarımız söylediler, valiler gene anlaştı filan diye biz bunu yeni bir protokolle yasal baza oturtmaya çalışıyoruz. Onu da hazırlar hazırlamaz size tekrar gönderecez. Ona şey yapıcaksınız. O konulara da sahip olacaksınız ve daha rahat edeceksiniz.

EĞİTİM VE TATBİKATLARIMIZ ZAYIF

Elimizdeki teknik imkanları kullanamıyoruz, eğitim ve tatbikatımız zayıf neyimiz varsa kullanın. İşte havada bilmem ne helikopteri hazır bulundururuz, bilmem ne, çağırırız gerekirse. Bulundurun. Çağırın. Şimdi rahatız. Yani sıkışık durumda değiliz. Her türlü imkanızı kullanın bakın hertürlü imkanımızı kullanın diyorum. Ama teması da kurduktan sonra işte ben bunu kaçırdım, gittiler gece karanlığında kayboldular. Bizde herşey var. Gece de görüyoruz gündüzde görüyoruz. Hertürlü imkanımız var. Onu kaçırmayacağız. Ona göre tedbir alacağız. Marifet kaçırdım demek değil. Temas kurunca kaçırmak yok. İnatla, cesaretle üzerine gidip sonucu almamız lazım. Elimizdeki aracımızı, gerecimizi, dürbünümüzü, techizatımızı işte ne varsa, iyi bilin.

Silahımızın kabiliyetlerini iyi bilin. Bilmeliyiz ki onu ona göre kullanmalıyız. Sınır birliklerimiz ve zaafiyet şimdi sınır birliklerimizin biraz daha profesyonel olması için, yani profesyonel asker falan demiyorum. Bir sınır eğitim merkezi teşkil ettik biliyorsunuz herhalde. Şey olan, eğitilmiş birliklerimizi, Erlerimizi oraya gönderiyoruz.

 

Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir