• DOLAR 32.496
  • EURO 34.624
  • ALTIN 2477.872
  • ...
AB Dışişleri Bakanları `Olağanüstü` Toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna’daki gelişmelere Rusya’nın askeri unsurlarla müdahale etmesine karşı ortak pozisyon belirlemek amacıyla olağanüstü nitelikli toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda, Rusya’nın askeri müdahalesini kararlı şekilde kınamaları ve askeri güçlerin üslerine çekilmesine yönelik çağrı yapmaları öngörülen AB dışişleri bakanlarının, mevcut krizden diyalog ve siyasi yollarla çıkılmasını sağlayabilecek olası önerileri de ele almaları öngörülüyor.

Toplantı öncesinde basına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Avrupa’nın tek sesle konuşmasının önemine dikkati çekerek, Fransa’nın krizden çıkmaya yönelik öneriler sunacağını söyledi.

Fabius’un toplantı öncesinde görüştüğü Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Avrupa’nın kendisini Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana en kötü krizin içinde bulduğunu belirterek, zamanın, diplomasi zamanı olduğunu ifade etti.

İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington da Avrupa’nın Soğuk Savaş’tan bu yana istikrar ve güvenliğine yönelik en önemli tehditle karşı karşıya olduğunu belirterek, Rusya’nın eylemlerinin uluslararası taahhütlerin aleni şekilde ihlali olduğunun altını çizdi.

Sorunların askeri yöntemlerle değil müzakere masasında çözülmesi gerektiğini kaydeden Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise “Moskova’ya tavrının kabul edilemez olduğu mesajının gönderilmesi gerekiyor” dedi. Meydan okuma siyasetinin sürmesi halinde ilişkilerin olumsuz etkileneceği uyarısında bulunan Timmermans, “Yaptırımlar bugün gündemde değil ama böyle devam ederse kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

AB Dönem Başkanı Yunanistan`ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, bölgedeki barış ve istikrar için sakin ve üretici olunması gerektiğinin altını çizerken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da gerilimin düşürülmesi çağrısı yaparak, siyasi önlemlerin ve Ukrayna halkına desteğin kilit öneme sahip olduğunu belirtti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir