• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2497.616
  • ...
Yeşilay üyeleri toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Belediye Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve Yeşilay üyeleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, Yeşilay’ın sadece sigara, alkol, kumar gibi zararlı alışkanlıklarla mücadele etmeyip her türlü bağımlılığın ve yanlış davranışlarla da mücadele ettiğini belirtti. 

Günlüoğlu, “Bugün, nefislerin şımartıldığı, iştahların kabartıldığı, şehvetlerin kamçılandığı, doyumsuzluğun arttığı, hızın ve hazzın olabildiğince yaygınlaştığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bunun içindir ki, çocuklarımızı, gençlerimizi, gelecek nesillerimizi hatta tüm insanlığı tehdit eden zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılıkları maalesef gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Taklit, özenti, arkadaş, çevre, merak, kişilik ve irade zafiyeti gibi sebeplerle nesiller, bu kötülüklere kolayca müptela olabiliyorlar.” dedi.

Tutku ve bağımlılıkların saymakla bitmediğini dile getiren Günlüoğlu, “Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığı, bugün, insanlığı kuşatan belli başlı zararlı alışkanlıklar arasındadır. Sigara bağımlılığı derken, dünyada her yıl 6 milyon insanın, yani her 10 saniyede bir insanın ölümüne yol açan bir illetten söz ediyorum. Alkol bağımlılığı derken, dünyada her yıl 320.000 gencin, toplamda 2,5 milyon insanın ölümüne yol açan bir belâdan söz ediyorum. Alkol bağımlılığı derken dünyada cinayetlerin yüzde 85’ine, tecavüzlerin yüzde 50’sine, trafik kazalarının yüzde 60’ına, şiddet olaylarının yüzde 50’sine kadına karşı şiddetin yüzde 70’ine neden olan bir marazdan söz ediyorum. Uyuşturucu bağımlılığı derken, gelecek nesillerimizi tehdit eden, kullanımı ilkokullar seviyesine kadar inmiş bulunan bir zehirden bahsediyorum. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı derken insanda düşünme kabiliyetini, akıl ve iradeyi işlemez hale getiren bir hastalıktan söz ediyorum. Kumar bağımlılığı derken, ömrü, sağlık, zekâ ve enerjiyi tüketen, mal ve serveti heder eden bir günahtan söz ediyorum. Talih ve şansa bağlı oyunlarla emek harcamaksızın, alın teri dökmeksizin, kolay ve haksız kazanç elde etmekten söz ediyorum.” diye konuştu. 

Günlüoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Teknoloji bağımlılığı derken, televizyon, telefon, tablet ve bilgisayar karşısında ömür tüketmekten, asıl sorumluluklarımızı, kendimizi, ailemizi ve çocuklarımızı ihmal etmekten, işleri aksatmaktan, samimiyetten uzaklaşmaktan, yalnızlaşmaktan, kısacası hayattan kopmaktan söz ediyorum. Teknoloji bağımlılığı derken sanal ortamlarda işlenen cürüm ve günahlardan, haramlardan bahsediyorum. Bütün bu bağımlılıklar her şeyden önce akıl, irade, sağlık, zaman, mal ve servet gibi nimetlere karşı nankörlüktür, emanete ihanettir. Çoluk-çocuğumuzun nafakasını çöpe atmaktır, israftır. Eşlerimizin, çocuklarımızın, yakınlarımızın ve arkadaşlarımızın haklarını ihlal etmektir. Ailelerin parçalanma sebebidir. Çocukları sokağa ve suça teşvik etmektir. Aile içi şiddet, cinayet, zina, fuhuş, sahtekârlık, dolandırıcılık, hırsızlık ve zimmete para geçirme gibi suçların ve ahlaksızlıkların toplumda artma nedenidir. Üretim ve iş gücü kaybı gibi ekonomik sorunların, hak, hukuk ve güven duygusunun zedelenmesi gibi toplumsal sorunların ve huzursuzlukların sebebidir. Unutmayalım ki bütün bu bağımlılıklar, illegal yapıların da oluşma zeminidir.” 

İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ise “Kullarını seven ve koruyan Rabbimiz, insanın beden ve ruh sağlığının korunması için zararlı şeyleri yasakladığını belirterek, İnsanın düşmanı olan şeytan ise, insanın zararına olan işleri yaptırmaya gayret eder. Şeytanın kurduğu en tehlikeli tuzak, alkol ve uyuşturucudur. Alkol ve uyuşturucu vücut sağlığını bozduğu gibi aklı kullanmayı engelleyerek yanlış ve kötü işler yaptırır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘İçki her kötülüğün anasıdır.’ buyurarak bizleri uyarmaktadır. Yüce Rabbimiz Maide suresinin 90. ayetinde şöyle buyuruyor: ‘Ey iman edenler! Sarhoşluk veren her şey, kumar, tapınmak için dikilen taşlar ve fal okları hepsi şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan uzak durun ki felaha eresiniz.’ Alkol ve  uyuşturucu kişiyi Allah’ı anmaktan uzaklaştırır, düşmanlık ve kin yayarak toplumsal hayata büyük zararlar verir. Cenab-ı Hak Maide suresinin 91. ayetinde şöyle buyuruyor: ‘Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza mutlaka düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?’ Yüce Rabbimizin şiddetle yasakladığı, Peygamber efendimizin lanetlediği, insanı yaratanından uzaklaştıran, beden ve ruh sağlığını bozan alkol, ve uyuşturuculardan kendimizi ve nesillerimizi korumak için millet ve devlet olarak elimizden gelen her türlü tedbiri almalıyız.” diye konuştu. 

Yeşilay toplantısı yapılan sunum ve verilen yemekle sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)   

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir