• DOLAR 32.524
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2429.13
  • ...
Morolu Müslümanlar: Barış Teklifi Yetersiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filipin ordusuna karşı yıllardır savaşan Morolu Müslümanlar, Filipinler yönetiminin sunduğu barış teklifinin Morolu Müslümanların haklarını savunmada yetersiz olduğunu ve bu şartlar altında barış teklifinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Moro İslamî Kurtuluş Cephesi (MILF) liderlerinden Marvic Leonen, Filipinler yönetiminin teklif ettiği barış anlaşmasını kabul etmediklerini açıkladı.

MILF Başkan yardımcılarından Gazalî Cefer, Filipinler yönetimi ile yapılan görüşmelerde Morolu Müslümanlar’ın haklarını savunacaklarını ve Filipinler yönetiminin önerdiği anlaşmanın Morolu Müslümanların menfaatine olmadığının altını çizdi.

Kuala Lumpur’da bulunan Filipinler elçiliğinden yapılan açıklamada ise MILF ile yapılan görüşmenin olağandışı bir durum olmadığı belirtilirken; görüşmelerden bir sonuç alınamadığı ifade edildi.

Filipinler hükümet sözcüsü Marvic Leonen, Malezya`nın başkenti Kuala Lumpur`da 3 gündür devam eden Moro örgütü ile görüşmeler ile ilgili basına bilgi verdi. Leonen, MILF`in hükümet tarafından önerilen barış anlaşması taslağını kabul etmediğini açıkladı. Filipinli yetkili, "MILF geçtiğimiz gece anlaşma metnini inceledi ve örgütün merkezi komitesine anlaşmayı kabul etmemeyi önereceğini bildirdi." dedi.

Marvic Leonen, tarafların barış anlaşmalarında önerilen ilk metinleri kabul etmemesinin olağan olduğunu aktararak, Moro cephesinin taslağı kabul etmediğini belirtti. 20 sayfalık taslak anlaşmanı Mindanao adasının ekonomik kalkınmasın, savaşın yaralarının sarılması ve Bangsamoro komisyonunun kurularak Müslüman bölgeleri ile ilgili yasaların kabul edilebilmesini öngörüyor.

MILF ise Mindanao`da federal yapıda polisi, mahkemesi, meclisi olan bir özerklik talep ettiklerini bildirdi. Moro cephesi ayrıca hükümetin önerdiği "devletin içinde devlet" modelini istemediklerini belirtti.

FİLİPİNLER’DEN ŞARTLI ÖZERKLİK TEKLİFİ

Filipinler yönetimi, Moro İslamî Kurtuluş Cephesi’ne çağrı yaparak, ülkede devam eden çatışmaların sonlandırılması için özerklik teklifinde bulunmuştu.

Filipinler, Morolu Müslümanlar için özeklik teklifinde bulunurken; MILF’in silahları bırakması şartını koydu.
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Filipinler yönetimi ile Moro İslamî Kurtuluş Cephesi arasında üç gündür barış görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

ÇATIŞMALARDA 120 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Zengin doğal kaynaklara sahip bu bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 120 bin kişi hayatını kaybederken; 2 milyon kişi de yerinden edildi.

Morolu Müslümanlar 1978 yılından beri Müslüman nüfuslu Mindanao`nun bağımsızlığı için mücadele ediyor. Moro İslami kurtuluş Cephesi`nin 12 bin eğitimli savaşçısının bulunduğu belirtiliyor.

Dünya Bülteni

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir