• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rusya, Soçi’de oynarken Ukrayna “Gelini” kaçtı..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev / Doğruhaber / Yorum

Rusya son yıllarda yürüttüğü dış siyaseti ile dünyada bayağı kendinden bahsettirmeye başlamıştı ki Ukrayna’da az da olsa bir yenilgi yaşadı. Suriye’de elde ettiği başarının sarhoşluğu ile ve herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadan gerçekleştirdiği Soçi Kış Olimpiyat oyunlarında spor alanında elde ettiği başarının sarhoşluğunu devam ettirirken başka sorunlara vakit bulamadı. Rusya Soçi’de oyun oynarken, Batı yine kendi yapacağını yaptı...

Rusya kendi çıkarları için ve Batı sınırlarına kadar ilerleyen AB ve ABD’yi durdurmak için Ukrayna Başkanı Viktor Yanukovich’i destekleyerek Ukrayna cephesinde elde ettiği başarıyı koruyamadı. Evromeydan’da AB’nin ve ABD’nin desteğiyle toplanan muhalefet Avrupa Birliği ile imzalamayı ön gören anlaşmayı bahane ederek ülkede bir sivil darbe gerçekleştirdi. Bugün yaşananları daha iyi analiz edebiliyoruz. AB, Ukrayna ile imzalamaya çalıştığı anlaşma için Rusya’nın müsaade etmeyeceğini biliyordu.

200 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Evromeydan’a çıkan muhalefet dünya kamuoyunda büyük ilgi ve destek gördü. AB ve ABD açık destek vererek muhalefeti cesaretlendirdi. Rusya’nın baskısıyla meydana müdahale eden Ukrayna Başkanı müdahale sonucunda meydanda 200 civarında sivilin ölümüne sebep oldu. Meydandaki müdahalede Rusya’nın özel timinin yer aldığı haberleri de muhalefeti daha çok kızdırdı.

Bu müdahaleden sonra 25 Mayıs’ta erken seçime ve 2004 anayasasına geri dönmeye yönelik anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmayı Almanya, Polonya, Fransa, ABD ve AB destekledi.

Bazı anayasa değişikleriyle hapiste bulunan eski Başbakan Timoşenko hapisten çıktı. Brüksel’in Ukrayna’dan istediği şeylerin yerine getirilmesi bile mevcut Başkanı kurtaramadı. Mevcut hükümet ve Başkan ile varılan anlaşmaya rağmen muhalefet meydanı terk etmedi. Ve Başkan’ın istifasını talep ettiler. Ukrayna Meclisi “RADA” Başkan Yanukovichi görevden aldı. Hapisten çıkan eski Başbakanı Yulya Timoshenko meydanda ölenlerin intikamının alınması gerektiğini savunarak, “Eğer kahramanlarımızın intikamını almazsak, bu bizim milletimizin ayıbı olacak” diyerek halkı daha da kışkırttı.

MUHALEFET YANUKOVİCH’İN YARGILANMASINI İSTİYOR

Görevden alınan Başkan Yanukovich, “RADA”nın aldığı kararın anayasaya aykırı olduğunu savundu. Ukrayna Meclisi “RADA” meclis Başkanı Aleksandr Turchinov’u geçici olarak Başkanlık görevine getirdi. Yanukovich ise görevden alındıktan sonra kaçtı. Ukrayna Meclisi “RADA” şimdi eski Başkan Yanukovich’i Uluslararası mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Bazı kaynaklar Yanukovich’in Kırım’da bulunan Rus Askeri karargâhında saklandığını söylüyor. Bazı kaynaklar ise Yanukovich’in yurt dışına çıkmaya çalıştığını ancak başaramadığını söylüyor. Yanukovich başkent Kiev’i terk ettikten sonra Yahukovich taraftarlarını taşıyan 64 uçak daha başkentten ayrıldı. Görevden alınan Başkan’ın nerde olduğunu şimdilik kimse bilmiyor.

Muhalefet Yanokovich’in Evromeydan’da insanlık suçu işlediğini savunarak uluslararası mahkemede yargılanması gerektiğini düşünüyor.

Rusya, Soçi Kış Olimpiyat Oyunlarının bitimi ile Ukrayna meselesine yoğunlaştı. Rusya Kırım’da manevralara başladı. Kırım’da bu hafta sivil toplum örgütleri Ukrayna’dan ayrılmak için referanduma gitmeye çağırdı. Ukrayna bugünlerde Bosna’nın eski durumuna benzemeye başladı. Avrupa Birliği Ukrayna’ya yardım paketini görüşmek için 25 Mart’ta toplanacak. Ancak AB bu sefer istediği tüm reformlar gerçekleştirilmeden mali yardım gerçekleştirmeyeceklerinin sinyallerini de verdi. Şu anda Ukrayna öyle karıştı ki gerçekten Ukrayna ikiye ayrılabilir. Diğer yandan eğer Rusya ciddi bir müdahalede bulunursa Kırım Ukrayna’dan ayrılacak.

UKRAYNA HALKI İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Ukrayna halkı şimdilik ikiye bölünmüş durumda. Batı taraftarları medyayı ve gündemi iyi kullandıkları için şimdilik liderlik ediyorlar. Ancak, Ukrayna bütçesi şu anda acil kana ihtiyaç duyuyor. 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlere bile kaynak olmadığı için ülkede kaos durumu hakim. Rusya bölgeye asker sevkiyatını gerçekleştirirken, ABD kendi kurmaylarını Kiev’e gönderiyor.

Rusya 21 Şubat’ta Almanya başta olmak üzere Polonya, Fransa, ABD, AB’nin de desteklediği anlaşmaya mutabık kalınmasını talep ediyor. Ancak, Türk değimiyle “Atı alan Üsküdar’ı geçti” Rusya Soçi’de oyun oynarken Ukrayna “gelini” elinden kaçtı.

YULYA TİMOSHENKO TEKRAR BAŞKAN SEÇİLEBİLİR

Hapisten çıkan Yulya Timoshenko 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Başkan adayı olacağını tekerlekli sandalyeden ilan etti. Bu ilanı ile muhalefetin en güçlü adayı olan eski dünya boks şampiyonu Vitali Klitschko da ortalıkta kalmış oldu. Yulya Timoshenko büyük bir prestije sahip bir siyasetçi. Ülkeyi yönetme tecrübesi olan ve her türlü müzakerelere katılabilecek tek bir siyasetçi. AB taraftarları Timoshenko’yu destekliyor. Ancak, Timoshenko’nun ile AB’nin öncelikli olarak anlaşması gerekiyor.

RUSYA MÜDAHALE EDEBİLİR

Rusya ne gibi müdahale bulunacak ve yenilgiyi kabul edecek mi, şimdilik bir sır perdesi. Putin, Soçi Kış Olimpiyatları’nda 52 milyar dolar harcama sonrası 17 milyar dolarlık bir gelirle umduğunu bulamazken, Ukrayna’da alacağı yenilgi ile siyasi alanda bayağı puan kaybedebilir. Dolaysıyla zaten kızgın olan ve çok sert çıkışlarıyla bilinen Putin’den her türlü müdahale beklenebilir.

Bekleyelim ve görelim...
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir