• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
İtikâf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

…Ve arif Tus Şehrine ulaştı. Onun feyzinden istifade etmek üzere bekleyenleri vardı. Mescit tıklım tıklımdı. Büyük bir izdiham oluşmuştu. Çok itibar edilen sözü muteber bir arifti. Arif vaaz vermek niyeti ile minbere çıkmak üzereydi. Fakat halkın bir kısmı mescide girmekte ve yer bulmakta zorlanıyordu. Mescitte ön safta bulunan bir adam ariften önce kürsüye çıktı. Dedi ki; Kim Allah’a yaklaşmak istiyorsa bir adım öne gelsin.” Niyeti geride duranlara yer açmaktı. Halk ruhu ürperten bu sese kulak verdi.  Olduğu yerden bir adım öne geldi. Akabinde arif kürsüde yerini aldı. Bir adım öne anonsunu yapan adamı parmağı ile işaret ederek Dedi ki; “Hangi peygamber geldi, bu adamın söylediğini söyledi. Hangi halife geldi, bu adamın söylediğini söyledi. Hangi evliya geldi, bu adamın söylediğini söyledi.” Ve arif başka hiçbir şey söylemeden kürsüden indi şehirden ayrıldı.

…Ve içinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesini saklayan ramazan geldi. Bize aynı şeyi söyledi. “Kim Allah’a yakın olmak istiyorsa bir adım öne gelsin.” Oruç tutuyoruz, namaz da kılıyoruz elhamdülillah. Ve biliyoruz ki diğer ramazana ulaşma fırsatımız olamayabilir. Bir adımımızın peşindeler. Biliyorlar ki bir adım bin adım demektir.

İşte Hızır gibi imdadımıza yetişen bir sünnetullah. Ta Hz İbrahim a.s`dan beri süregelen bir ibadet olan itikâf. Yüce Mevlâ Kuran-ı Kerim’de şöyle buyuruyor. “İbrahim ve İsmail’e: Tavaf edenler, itikâfa girip ibadete kapananlar, rükû ve secde edenler için Evim’i temiz tutun, diye emretmiştik.” Evet İtikâf da namaz, oruç, hac gibi İbrahim a.s`dan bize bir çağrı.  Ramazanın gelişi ile mescitler daha bir dolup taşmakta. Yaşlı, genç, kadın, erkek hatta çocuklar teravih saatlerinde mescitlere koşmakta. Yüce Mevlâ buyuruyor ki   “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler.” Buradan anlıyoruz ki yeryüzünde imar edilen tüm mescitler O’nun. Ve Allah c.c ın mescitleri  İbrahim as. dan beri temiz tutulmakta. Ramazanın gelişi ile daha bir parlıyor mescitler. Daha bir cezbedici. Bu yüzdendir ki teravih namazlarımızın hûşûsu, ruhumuzda bıraktığı tesir bambaşkadır. Allah (c.c)’ın temiz tutulmuş mescitlerine ramazan girince ibadetin lezzeti ve feyzi de ramazan tadında oluyor.

Neredeyse bitmek üzere ramazan. Arınmak için, af olunmak için lütfedilen, içerisinde kadir gecesini saklayan son on gün. Resulullah s.a.v bir defa hariç her sene ramazanın son on günü itikâfta bulunmuştur. Ve ondan sonra ehlibeyti de, ashabı da tıpkı onun gibi her ramazan ayında en az üç gün itikâfa girmiştir.

İtikâf; şimdi sadece sen ve ben varız bu mescitte

İtikâf; sessizlikte sen ve ben

İtikâf; prangasız bir namaz

İtikâf; manzarasız bir âleme seyre dalmak

İtikâf; ışık var mum yok

İtikâf; dünya meşguliyetlerim dışarda kaldı

İtikâf; haramlarla âlûde nefsimizin Tevvab olana sığınmışlığı

İtikâf; dünyalık ziynetlerimizin zekâtı

İtikâf; kapattım gözlerimi girdim mescide

İtikâf; geldim huzura peşimdekiler benimle gelemesin diye

İtikâf; nefes alış-veriş(im) deki kârım

İtikaf; Allah c.c ın mescitinde râbıta-ı mevt sahnesi

İtikaf; havf ve reca arasındaki sa’y dan sonra damağımda ki zemzem lezzeti

İtikâf; sevdiklerimden ayrılışımın provası

İtikâf; Cebrail a.s ın ev sahibi olan cebeli Nur

İtikâf; Hz İbrahim a.s ın serinliği

İtikâf; Tur-i Sîna’da kırk gece, Rahman’ın seslenişi işitilir hece hece

İtikâf; Hz Meryem’in iffet libasının dikildiği yer

İtikâf; Yaşlılığının son basamağındaki Hz Zekeriyya a.s ın Hz Yahya ile müjdelendiğinin alameti olan üç gün

İtikâf; ruhumuza hûlûl eden bir katre sibgetullah

İtikâf; tenhâda eğik başlı, gözü yaşlı ubûdiyet makamının dilsiz şahidi

İtikâf; rıza güzergâhında riyasız bir seyrüsefer

İtikâf; Hz İbrahim a.s mescitleri sen gelesin diye temiz tuttu

İtikâf; Resulullah s.a.v da seni çok severdi, her sene ramazanın son on günü kapına gelirdi.  Vefat edene kadar senden ayrılmadı. Ve ümmetine de seni tavsiye ederdi. Kadir gecesi müjdesi O’na s.a.v ramazanın son on gününde verildi.

İtikâf; Resulullah s.a.v vefat etmeden evvel sana doyamamış son senesinde yanında on değil yirmi gün kalmış

İtikâf; Habibullah s.a.v’ ın Refik-i Ala`ya hicretinden sonra da sünnetullahı terk etmeyen tabiinin kulluk ispatı

İtikâf; kaybettiğim usare pınarım

İtikâf; Rahman’a yaklaşmak için atılan azade bir adım…

Ayşegül YILDIZ/ Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir