• DOLAR 32.519
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2427.769
  • ...

BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, organize tarım bölgelerinin (OTB) sanayiye katkısına işaret ederek, tarım sektörü için de organize tarım bölgeleri kurulmasını önerdi. Çalı, tarım planları arasında yeralmasına karşın, bugüne kadar uygulanmayan organize tarım bölgelerinin tarımda verimsizlik sorununu da ortadan kaldıracağını söyledi. 

Organize tarım bölgeleri ile ilgili çeşitli plan ve görüşlerin olduğuna işaret eden Çalı, bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını vurguladı. 

Yüzde 50 daha fazla ihracat

OTB’lerin tarımda üretim maliyetlerinin düşürülmesine de kesin çözüm olacağını savunan Çalı, şöyle konuştu: “Sektörde uluslararası pazarda rekabet etmenin yolu, yeteri kadar kaliteli ve düşük maliyetli üretimden geçiyor. OTB’lerin hayata geçirilmesi demek yüzde 50 daha fazla ihracat ve yüzde 20-30 daha ucuza tarım ürünlerini üretmek ve tüketmek anlamına geliyor. Tarım ürünleri ihracatı, net ihracat olduğu için cari açığın düşürülmesinde doğrudan olumlu etki etmektedir.”dedi. 

OSB’lerin hammadde tedariki, malın müşteriye sunumu, müşterinin ürüne ulaşımı, vasıflı elaman istihdamı, girdilerin düzenli ve ucuz temini gibi sektöre karlılık sağlayan avantajları olduğuna değindi. (Veysi Siyah - İLKHA)