• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
Diyarbakır Devlet Hastanesi`nde Sağlık Skandalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır`da bu kadarda olmaz dedirten sağlık rezaleti yaşanıyor. Diyarbakır Devlet Hastanesi`nde yatan hastaların çoğu ilgisizlikten şikâyetçi olurken, günlerce kendilerine bakılmadığı ve adeta ölüme derk edildiklerini söylediler. Hekim değiştirme veya hastane değiştirmek isteyenler ise akıl almaz yaptırımlarla karşılaşıyor.

 

Çocuğu Beyin Kanaması Geçiren Karaman`ın Yaşadığı
14 Ağustos Pazar günü Abdullah (5) isminde bir çocuğuna bisiklet çarptığını ifade eden Hikmet Karaman, bunun üzerine çocuğunu Diyarbakır Devlet Hastanesi`nin acil bölümüne götürdüğünü söyledi. Acil bölümünde yapılan tetkikler sonucu beyin kanaması geçirdiği tespit edildiğini belirten Karaman, daha sonra hastanenin 5. Katında bulunan beyin cerrahi bölüme yatışı yapıldığını söyledi.

 

Karaman şu iddialarda bulundu:"Çocuğumun doktoru Abdullah Mesut isminde biri idi, ancak bu doktor gelip çocuğuma bakmıyordu. Bunun üzerine endişelendim. Tam 5 gün boyunca doktor yüzü görmedik, çocuğum beyin kanaması geçirmiş, ama bu doktorun umurunda değil. Sadece hemşirelere komutlar vererek, işini yapmaya çalışıyorlar. Daha fazla bu duruma tahammül edemedim ve doktorun odasına gittim. Doktora; gelin çocuğuma bakın! Çocuğumun durumu nedir, iyimidir yoksa kötümüdür? deyince doktor celallendi ve seninle ve çocuğunla mı uğraşacağım? dedi. Ben de; `Elbette benimle ve çocuğumla ilgileneceksin, sizin göreviniz budur` dedim.

Daha sonra hakaret etmeye başlayınca bende çocuğumu başka bir hastaneye götürmeye karar verdim. Bunun üzerine `çocuğumu kendi rızamla buradan götürüyorum` yazılı bir kâğıda imza attım ve çocuğumu Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi`ne götürmek için ambulans istedim. Ancak ambulans verilmedi, bunun nedeni sordum. Görevliler, doktorun izin vermediğini söylediler. Doktora çıktım, doktor sen kendi rızan ile çocuğu aldın, bu yüzden sana ambulans yok! Cevabını verdi. Bu cevabın ardından 112 acil servisi aradım, servistekiler zaten hastanede olduğumu ve orada bir sürü ambulansın olduğunu söyledi. Ben de durumu izah edince Başhekime gitmemi söylediler. Ben de başhekime çıktım ve ancak o zaman ambulans alabildim. Çocuğumu Dicle Üniversitende yatırdım ve yapılan müdahalenin ardından durumu iyiye gitti. Tabi devlet hastanesi ve doktorum yaptırımları bununla sınırlı kalmadı."

 

Doktor Hakkında Suç Duyurusu
Çocuğunu Dicle Üniversitesine yatırmak için devlet hastanesinden sevk edilmesi veya çıkışının verilemesi gerektiğini söyleyen Karaman, ancak devlet hastanesinde doktorun kesinlikle sevk veya çıkışı vermeyeceğini söyledi. Karaman, "Oğlumun çıkışını almak için günlerdir hastanede dolaşıyorum, ama nafile… Birçok defa baştabibe çıktım, ama bu doktor başhakemi dinlemiyor. Uzun süre peşinden koştum, ama çıkışı vermiyordu. Tüm girişimlerim sonuçsuz kalınca İl Sağlık Müdürlüğü ve hasta haklarına suç duyurusunda bulundum." dedi.

 

Öte yandan diğer servislerde yatan birçok hasta yakını, ilgisizlikten şikâyetçi… Hasta yakınları doktorların hastalarla ilgilenmediklerini iddia ettiler.

 

Hastane Yönetimi Bile Doktora Ulaşamadı
Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz doktora ise bir türlü ulaşamadık. Hastane yönetiminin de tüm arama çabaları sonuçsuz kaldı. Doktor ayrıca telefonlarımıza cevap vermedi.

4 Hastane Kapatıldı, Kalan Hastanelerde İşlevsiz Bırakılıyor
Aslında bu olay birçok gerçeği ortaya çıkardı. Diyarbakır Devlet Hastanesi`nin, Eğitim ve Araştırma Hastanesi`yle birleştirilmesiyle 4 hastane kapatılırken, geriye kalan 2 hastanede ise personel, doktor ve hemşirelerin sayısı azaltılıp, hastane bölümleri kapatılarak işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor. Daha önce Diyarbakır Devlet Hastanesi ile aynı alanda bulunan Çocuk Hastanesi, Göğüs Hastanesi, Tropikal Hastanesi ve Doğum Hastanesi kapatılırken, şu an ise söz konusu alanda sadece Diş Hastanesi ve eski Devlet Hastanesi bulunuyor.

 

Rakamlarla Devlet Hastanesi`nin Nasıl İşlevsiz Bırakıldığı
Diyarbakır Devlet Hastanesi`nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birleştirildikten sonra sağlık örgütlerinin yaptıkları araştırmalara göre, hastanenin birinci katında 12 odaya sahip ve günde 90 vakaya bakabilen bölüm, şu anda 6 odaya indirilmiş ve ancak günde 30 vakaya bakabiliyor. Ortopedi odası tamamen kapatılırken, Göğüs Cerrahi bölümü ise işlevsiz… Çalışan hemşire sayısı da 38`den 12`ye düşürülmüş durumda. Hastanenin ikinci katında hizmet veren intaniye (enfeksiyon hastalıkları) ve yanık ünitesi bölümlerinde ise çalışan doktor, hemşire ve personel sayısı 12`den 8`e düşürülmüş durumda. Üçüncü katta bulunan Dâhiliye ve Nöroloji servislerinden Dâhiliye servisi kapatılırken, Nöroloji servisinde ise doktor, hemşire ve personel sayısı 14`ten 8`e düşürülmüş vaziyetti.

Hastanenin beşinci katında bulunan ve üç servisten oluşan Genel Cerrahi bölümü ise Üroloji servisi olarak çalışıyor. Genel Cerrahi`nin 3 servisi de kapatılırken, Üroloji bölümünde de doktor, hemşire, personel sayısı 21`den 11`e düşürüldü. Beyin Cerrahi bölümündeki 16 çalışan sayısı da 11`e düşürülmüş. Hastanenin altıncı katındaki 2 Cerrahi servisinden biri kapatılırken, 35 olan çalışan sayısı da 13`e düşürülmüş durumda. Yedinci katta hizmet veren 2 ortopedi servisi sayısı da bire indirilirken ayrıca Plastik Cerrahi servisi de bu katta hizmet veriyor. Plastik Cerrahi`de sadece bir doktor hizmet verirken, bu servise hasta alınmıyor.

 

M. Salih Keskin - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir